Bedrijfsinstellingen voor Artikel

In de bedrijfsinstellingen voor artikel kunt u de functionaliteiten die uw bedrijf wenst te gebruiken instellen. Tevens kunt u de prijs- en voorraadhantering sturen.

Wizard voor het aanmaken van een nieuwe bedrijfsdatabase

Bij de wizard voor het aanmaken van een nieuwe bedrijfsdatabase kunt u aangeven of uw bedrijf artikelen, diensten of beide verkoopt, en of uw bedrijf een artikelvoorraad heeft.

Indien u vaak een bepaald soort artikelen registreert, kunt u dit werk vereenvoudigen door gebruik te maken van een artikelsjabloon. U kunt ook andere vaste waarden aangeven die bij de registratie van nieuwe artikelen automatisch worden toegekend.

Het artikelbestand van een bedrijf kan kenmerken hebben die u wenst te registreren, maar waarvoor de huidige velden in het artikelregister niet dekkend zijn. De velden die gebruikt worden voor Gewicht, Volume, Eenheid kunnen daarom naar eigen keuze een andere naam toegewezen krijgen en vrij gebruikt worden.

Functionaliteiten

Hier geeft u aan van welke functionaliteiten u gebruik wenst te maken. Aanpassingen dragen er aan bij dat het artikelregister overzichtelijker wordt en geheel voor uw gebruik op maat gemaakt kan worden.

Het bedrijf heeft een artikelvoorraad: Deze optie selecteert u indien u gebruik wilt maken van de voorraadfunctionaliteit in het artikelregister.

Het bedrijf verkoopt samengestelde artikelen (stuklijst): Selecteert u indien u gebruik wilt maken van stuklijsten.

Het bedrijf wenst prijshistorie voor artikelen te zien: Aan de hand van deze functionaliteit wordt de prijshistorie weergegeven op het tabblad Prijs in het artikelregister. Hierdoor kunt u prijzen voor uw artikelen registreren die gelden vanaf een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld een campagneprijs.

Het bedrijf verkoopt artikelen met een vaste prijs in verschillende valuta: Deze functionaliteit stelt u in staat om vaste verkoopprijzen in verschillende valuta aan te maken. Deze verkoopprijzen kunt u per artikel instellen en zijn onafhankelijk van de wisselkoers welke in het valutaregister zijn gedefinieerd. De functionaliteit is alleen beschikbaar indien de optie Het bedrijf wenst prijshistorie voor artikelen te zien is geselecteerd.

Het bedrijf biedt korting op artikelen voor individuele klanten: U moet deze optie selecteren om individuele klanten kortingen te kunnen geven op bepaalde artikelen. Hebt u dit geselecteerd, dan wordt het tabblad Relatiebeheer onder het tabblad Korting in het artikelregister actief. U kunt de keuze bij elk artikel overschrijven door Geen individuele kortingen op het artikel te selecteren.

Het bedrijf biedt volumekorting op artikelen: Selecteer deze optie om gebruik te kunnen maken van volumekortingen op uw artikelen. Hebt u dit geselecteerd, dan wordt het tabblad Aantal onder het tabblad Korting in het artikelregister actief.

Het bedrijf biedt korting op artikelen voor klantencategorieën: Deze optie selecteert u indien u kortingen wilt geven op bepaalde artikelen aan bepaalde klantencategorieën. Hebt u deze optie geselecteerd, wordt het tabblad Categorie onder het tabblad Korting in het artikelregister actief.

Het bedrijf doet inkopen gebaseerd op verkooporders: Om de mogelijkheid te hebben inkopen aan te maken met artikelen van een verkooporder, selecteert u deze optie.

Het bedrijf verkoopt artikelen via het internet: Selecteer deze optie indien u gebruik wilt maken van de mogelijkheid om uw artikelen via het internet te verkopen.

Het bedrijf werkt met varianten (bijvoorbeeld kleur, maat, eenheid): Selecteer deze optie indien u artikelen hebt die in een aantal verschillende uitvoeringen geleverd kunnen worden.

Het bedrijf registreert het volume en gewicht van artikelen: Deze optie selecteert u indien u deze waarden bij uw artikelen wilt registreren.

Het bedrijf verkoopt artikelen met milieuheffingen of andere speciale heffingen: Selecteer deze optie wanneer u artikelen verkoopt die belast zijn met een milieuheffing of andere heffingen.

Prijzen

Basis voor kostprijs: Hier geeft u aan wat de basis vormt voor de berekening van de kostprijs bij offerte en order/factuur.

Aantal decimalen: Hier geeft u aan of u de artikelprijzen met 2 of 4 decimalen uitgedrukt moeten worden. Deze keuze zal van invloed zijn op de artikelkaart, de prijscalculator, het tabblad korting en het tabblad Leverancier in het artikelregister.

Vaste kortingsprijs kan ook toeslag zijn: Geldt indien u een Vaste prijs gebruikt voor de artikelen in het tabblad Korting in het artikelregister. Standaard kiest het systeem de laagste prijs van de Vaste prijs die geregistreerd is als korting, en van de Verkoopprijs in de prijscalculator. Selecteert u deze optie, dan wordt de Vaste prijs gebruikt, ook indien de vaste prijs hoger is dan de Verkoopprijs en daardoor als een toeslag fungeert.

Project/afdeling uit verkooporder gebruiken indien voorraadwaarde wordt geboekt (zie Type): Indien uw bedrijf de kostprijs van artikelen boekt zodra deze het magazijn verlaten (met andere woorden, indien de voorraadwaarde wordt geboekt), kunt u definiëren dat het project en/of de afdeling uit de verkooporder wordt gebruikt voor het boekstuk. Selecteert u deze optie niet, zullen het project en de afdeling uit de inkooporder worden gebruikt.

Kosten

Kostprijs verrekenen met vracht- en andere kosten van de leverancier: Hier geeft u aan of vrachtkosten en eventuele andere leverancierskosten bij de inkoopprijs moeten worden inbegrepen.

Kostprijs verrekenen met transportkosten, accijnzen en heffingen van derden: Geef aan of accijnzen en expeditiekosten van derden bij de inkoopprijs moeten worden gerekend.

Bijwerken

Inkoop- en kostprijs op de artikelkaart bijwerken bij het boeken van de inkoop: Indien u op de artikelregels bij de artikelontvangst van een inkooporder de prijzen wijzigt, zullen deze op de artikelkaart worden bijgewerkt met de nieuwe prijs.

Artikelen bijwerken als de leverancier bij inkoop de standaardleverancier is: Selecteer deze optie indien u wilt dat de instelling betreffende bijwerken van inkoopprijs in de artikelkaart niet van toepassing moet zijn op andere dan de standaardleverancier.

Bijwerken voorraadwaarde magazijn:

Kostprijs van artikelen boeken bij de inkoop (geen boeking van voorraadwaarde): Dit zorgt ervoor dat er niet automatisch boekstukken worden geboekt bij veranderingen in de voorraad. De artikelkosten worden geboekt wanneer u de leveranciersfactuur van de inkoop boekt.

Kostprijs van artikelen boeken zodra deze het magazijn verlaten (boeking van voorraadwaarde): De kosten worden in rekening gebracht zodra de artikelen uit het magazijn wordt gehaald. Andere voorraadtransacties worden dusdanig ingeboekt dat de voorraad wordt gewijzigd.

Per artikel instellen wanneer de kosten worden geboekt: Als u deze optie kiest, krijgt u een instelling in het artikelregister, tabblad Instellingen, waar u voor elk artikel kunt kiezen of de voorraadwaarde wordt bijgewerkt in de boekhouding of dat de kosten bij het inboeken van de leveranciersfactuur worden geboekt.

Voorraadwaarde op de balansrekening is inclusief kosten bovenop de inkoopprijs: U selecteert deze optie indien u wilt dat de inkoopwaarde van de verkoopregels, bij de boeking van de voorraadwaarde op de balansrekening, moet bestaan uit de inkoopprijs plus de inkoopkosten. Dit zal tot uitdrukking komen in de rapporten betreffende de voorraadwaarde en in de magazijnmodule.

Gebruik beide rekeningen om aanpassingen in de voorraadwaarde te boeken: U kunt kiezen of aanpassingen in de voorraadwaarde gelezen kunnen worden op de rekeningen. Er worden dan 2 extra boekstukregels geboekt bij artikelontvangst en artikellevering.

Toeslagen: Meer informatie vindt u in Instellingen voor toeslagen.

Voorraad

Voorraad bijwerken: Hier geeft u aan of de voorraad moet worden bijgewerkt op het moment dat de factuur, pakbon of inzamellijst wordt afgedrukt.

Principes voor bijwerken van magazijnen: Hier geeft u aan of gebruik wilt maken van FIFO (First In - First Out) of LIFO (Last In - First Out). Houd er rekening mee dat artikelen met een houdbaarheidsdatum ingezameld worden volgens de datum. De artikelen met de vroegste datum worden eerst ingezameld, onafhankelijk van het principe voor bijwerken van magazijn.

Aantal decimalen voor voorraadeenheid: U kunt desgewenst de voorraad tot drie decimalen aangeven. Selecteert u één of meerdere decimalen, dan kunt u artikelen die kleiner zijn dan een hele eenheid ook verkopen via de webshop. U moet deze optie selecteren voor de desbetreffende artikelen in het tabblad Webshop, in de artikelkaart.

Het bedrijf gebruikt voorraadlocatie: Indien u op meerdere locaties voorraad opslaat, en u deze deel wilt laten uitmaken van de voorraadadministratie, moet u deze optie selecteren. Selecteer tevens eventueel de optie Het bedrijf slaat hetzelfde artikel op in dezelfde voorraad op verschillende locaties.

Het bedrijf verkoopt goederenpartijen: Moet geselecteerd worden indien u de mogelijkheid wilt hebben om een verplicht partijnummer te kunnen gebruiken bij voorraadtransacties. Deze instelling zal dan beschikbaar zijn op het tabblad Instellingen van het artikel.

Het bedrijf verkoopt artikelen met een houdbaarheidsdatum: Selecteert u indien u de mogelijkheid wilt hebben om een verplichte houdbaarheidsdatum te kunnen gebruiken bij voorraadtransacties. Deze instelling zal dan beschikbaar zijn in het tabblad Instellingen van het artikel.

Het bedrijf verkoopt artikelen met een serienummer: Selecteert u indien u de mogelijkheid wilt hebben om een verplicht serienummer te kunnen gebruiken bij voorraadtransacties. Deze instelling zal dan beschikbaar zijn in het tabblad Instellingen van het artikel.

Nummers worden handmatig ingezameld: Deze optie moet u selecteren wanneer bij verkooptransacties het serienummer handmatig moet worden ingegeven.

Een inzamellijst afdrukken bij levering van artikelen: Selecteer deze optie indien u wilt dat er een inzamellijst wordt afgedrukt bij de levering van artikelen. U kunt ook het aantal exemplaren van de afdruk aangeven.

Een pakbon afdrukken bij levering van artikelen: Selecteer deze optie indien u wilt dat er een pakbon wordt afgedrukt bij de levering van artikelen. U kunt ook het aantal exemplaren van de afdruk aangeven.

Een ontvangstbewijs afdrukken bij goederenontvangst: Selecteer deze optie indien u wilt dat er een ontvangstbewijs wordt afgedrukt bij de ontvangst van artikelen. U kunt ook het aantal exemplaren van de afdruk aangeven. Bij een negatieve goederenontvangst/crediteren van de inkoop wordt een retourbon afgedrukt.

Standaardwaarden

Hier kunt u de gewenste standaardwaarden aangeven die automatisch ingevoerd moeten worden wanneer u nieuwe artikelen registreert. U kunt hier ook de naam van een aantal velden in het artikelregister wijzigen.

Standaard artikelsjabloon: Hier kunt u kiezen welk type artikel standaard aangemaakt wordt bij de registratie van nieuwe artikelen in het artikelregister.

Verkoop btw en Inkoop btw: Hier bepaalt u het standaard btw-tarief voor nieuw te registreren artikelen. Dit kan op de artikelkaart overschreven worden.

Artikelgroep: Selecteer een groep uit de afrollijst indien u wenst dat alle nieuwe artikelen standaard tot een bepaalde artikelgroep horen.

Taal bij ontbrekende omschrijving: Wanneer u een artikelnaam in verschillende talen wilt invoeren, kunt u aangeven welke taal standaard moet zijn bij ontbrekende omschrijving van nieuwe artikelen.

Prijscalculator: Wordt gebruikt wanneer u de verkoopprijs van een artikel berekent. De standaardwaarden bepalen hoe de calculator de verschillende prijsvelden moet bijwerken.

Standaardinstellingen voor artikelen met varianten: Deze instellingen gelden als standaard voor alle artikelvarianten. Dit vereenvoudigt het proces van het aanmaken van nieuwe hoofdartikelen met varianten, vooral indien u verschillende artikelen hebt die verkocht worden met dezelfde varianteigenschappen. De standaardinstellingen kunnen overschreven worden voor elk hoofdartikel in het tabblad Variant, onder Instellingen voor varianten.

Veldomschrijvingen: Veldomschrijvingen kunnen aangepast worden aan de artikelen die u verkoopt en zijn gemeenschappelijk voor het gehele artikelregister. U kunt de benaming van de velden Eenheid, Aantal per eenheid, Volume en Gewicht wijzigen.

Aantal artikelgroepniveaus: Hier definieert u het aantal niveaus in de artikelgroepen dat u wilt gebruiken. Hier kunt u van 1 tot 4 aangeven.

Voorraad in webshop weergeven: De voorraad kan in de webshop weergegeven worden volgens verschillende principes. U kunt ook kiezen voor Grafisch om de voorraad te symboliseren.

Meer informatie:

Artikelregister

Kostprijsberekening & voorraadwaarde

Nieuwe bedrijfsdatabase aanmaken

Artikelvarianten

Artikelontvangst registreren

Kortingen