Rekeningschema

Een rekeningschema is een register waarin alle grootboekrekeningen worden weergegeven die het bedrijf gebruikt bij het maken van boekingen. U vindt in Mamut Business Software een standaard Nederlands rekeningschema, maar het is ook mogelijk om een van de voorbeeldschema’s te selecteren. Het geselecteerde rekeningschema zal geïnstalleerd worden bij het opmaken van een nieuwe bedrijfsdatabase.

In het rekeningschema vindt u alle beschikbare grootboekrekeningen die bij het inboeken van boekstukken kunnen worden gebruikt. Het rekeningschema geeft alle instellingsmogelijkheden weer voor elke rekening en de plaatsing van de grootboekrekening in het verdichtingenschema.

Instellingsopties in het rekeningschema

Indien gewenst kunt u de Verdichtingen wijzigen. Verdichtingen wordt als basis genomen bij het groeperen van rekeningen in het rekeningschema, en nieuwe rekeningen worden automatisch in de verdichtingen geplaatst aan de hand van de toegewezen rekeningnummers. Door op de knop Verdichtingen wijzigen te klikken, kunt u de namen van groepen en elementen invoeren, wijzigen of verwijderen. Houd er rekening mee dat de wijzigingen die hier uitgevoerd worden, ook in de administratieve rapporten worden doorgevoerd. Wijzig hier niets indien u niet zeker bent van de gevolgen. Raadpleeg bij twijfel altijd uw boekhouder. Meer informatie over de verdichtingen vindt u in Eigenschappen voor rekeningschema.

Behalve de mogelijkheid om de verdichtingen te wijzigen, vindt u hier een aantal instellingen die het inboeken meer efficiënt te laten verlopen. U kunt voor elke rekening aangeven of de boeking in het debet- of creditveld moet worden geplaatst (het veld dat u kiest wordt automatisch geactiveerd wanneer u de rekening selecteert in de inboekmodule). Door rekeningen aan een btw-rekening te koppelen kan dit direct bij het inboeken berekend worden. Op het tabblad Geavanceerd kunt u bovendien de standaard tegenrekening, de koppeling met debiteuren/crediteuren en het hanteren van valuta's instellen. Meer informatie over de instellingsmogelijkheden vindt u in Eigenschappen voor rekeningschema.

Systeemrekeningen

Het systeem bevat een aantal rekeningen met speciale eigenschappen.

Diverse modules in het programma verwerken boekstukken automatisch naar het grootboek. Systeemrekeningen bepalen welke rekeningen voor deze boekingen gebruikt worden. Het programma wordt geleverd met verschillende systeemrekeningen die al op het rekeningschema aangepast zijn. Meer informatie over de systeemrekeningen vindt u in Systeemrekeningen.

Meerdere bedrijfsdatabases

Met behulp van de functionaliteit Databasebeheer (Bestand - Databasehulpprogramma's) kunt u rekeningen in het rekeningschema voor meerdere bedrijfsdatabases tegelijkertijd aanmaken. Hierdoor wordt het beheer van meerdere bedrijfsdatabases die dezelfde, of bijna dezelfde rekeningschema's hebben, eenvoudiger.

Wanneer u een nieuwe rekening hebt aangemaakt kunt u aangeven aan welke bedrijfsdatabases deze nieuwe rekeningen toegewezen worden. Naast het opstellen van nieuwe rekeningen kunt u bestaande rekeningen ook wijzigen. Meer informatie over Databasebeheer vindt u in Databasebeheer.

Meer informatie:

Systeemrekeningen

Inboeken

Databasebeheer

Over het btw-register

Administratieve instellingen: Instellingen dagboeken

Afstemmen bankafschriften