Boekstukken registreren

De module Inboeken bevat meerdere geautomatiseerde processen, waaronder de btw-verwerking en de registratie van betalingen. Hieronder is de meest eenvoudige manier van inboeken beschreven.

Let op! Houd er rekening mee dat wanneer u inkopen handmatig in het inboekvenster registreert, en deze boekt op rekeningen in de 4000-reeks, er niet automatisch btw zal worden geboekt. U dient de juiste btw-code handmatig te selecteren in de kolom Btw. Indien deze kolom niet zichtbaar is, klikt u op de knop Gebruikersinstellingen. Ga naar het tabblad Kolommen en selecteer de optie Btw onder Kolom weergeven. Het is tevens mogelijk om de juiste Btw-code aan de grootboekrekening te koppelen. Meer informatie over het koppelen van btw-codes aan grootboekrekeningen vindt u in Eigenschappen voor rekeningschema.

In het bovenste deel van het venster ziet u de regels van het boekstuk dat u nu inboekt. In het onderste deel van het venster ziet u een overzicht van eerder aangemaakte boekstukken. Als u Boekstukoverzicht verbergen kiest uit de afrollijst bovenin de werkbalk zal het onderste deel niet worden weergegeven.

Tip! U kunt de registratie van boekstukken vereenvoudigen met behulp van de selectieboxen onder Focus in de gebruikersinstellingen voor inboeken. Deze geven u de mogelijkheid om te bepalen waar de cursor zich naar verplaatst wanneer u op [ENTER] klikt. Als u dit instelt naar de meest gebruikerlijke manier waarop u inboekt, kunt u zich veel tijd en onnodige handelingen besparen tijdens het inboeken.

Tip! Voor een efficiënte wijze van het boeken van boekstukken kunt u gebruik maken van de verschillende sneltoetsen. Meer informatie vindt u in Sneltoetsen bij inboeken.

Voorbeeld van de registratie van een boekstuk in inboeken:

In dit voorbeeld is de boekstukregistratie met de voorgedefinieerde opzet Normaal als uitgangspunt genomen. Dit stelt u in op het tabblad Standaard in de gebruikersinstellingen voor inboeken.

1. Ga naar Beheer - Administratie - Inboeken.
  2. Klik op Nieuw. U kunt ook [Ctrl] + [N] intoetsen op het toetsenbord.
  3. Selecteer het gewenste Dagboek, Boekingsdatum en Periode voor het betreffende boekstuk.
    U kunt het dagboek wijzigen door op [/] of [*] op het toetsenbord te klikken.
  4. Voer het rekeningnummer voor het boekstuk in de kolom Rekening in.
    U kunt eventueel het rekeningnummer uit het Rekeningschema opvragen door op de min-toets [-] te klikken.
  5. Voer eventueel het rekeningnummer van de Tegenrekening in.
    Let op!
    Het gebruik van tegenrekeningen versnelt het inboeken. De tegenrekening is de rekening waartegen de boekstukregel geboekt wordt. Deze rekening zal automatisch met het bedrag worden tegengeboekt dat op de eerste rekening werd geboekt. Indien u elke boekstukregel handmatig wilt invoeren, kunt u deze kolom verbergen met behulp van de Gebruikerinstellingen voor het inboeken.
  6. Toets [ENTER].
    De cursor verplaatst zich nu naar de kolom Debet of Credit afhankelijk van de standaardinstelling van de rekening. Deze instellingen worden aangegeven in het Rekeningschema.
  7. Voer het bedrag in en klik op [ENTER].
    Indien u een Tegenrekening hebt ingevoerd, zal een nieuwe boekstukregel met hetzelfde bedrag worden aangemaakt. Indien er bij één van de rekeningen een btw-code is aangegeven, zal het btw-bedrag eveneens worden geboekt op de desbetreffende btw-rekening en tegenrekening.
  8. Klik op Boekstukregel toevoegen om een regel aan het boekstuk toe te voegen.
  9. Klik Nieuw of [+] indien u een nieuw boekstuk wenst aan te maken.
  10. Herhaal deze procedure totdat alle boekstukken zijn ingeboekt.
  11. Klik op Verwerken naar grootboek om de boekstukken naar het grootboek over te boeken. U kunt de boekstukken ook in Inboeken laten staan voor een latere overboeking.

Het boekstuk is nu geregistreerd.

Tip! Het is mogelijk om facturen die zijn aangemaakt en boekstukken die zijn verwerkt naar het grootboek, alsnog te bewerken. Het doel van deze functionaliteit is om gebruikers in staat te stellen om de meest belangrijke elementen van verwerkte facturen en boekstukken te bewerken zonder dat deze gecrediteerd of teruggeboekt hoeven te worden. Meer informatie over deze functionaliteit vindt u in Bewerk verwerkte facturen en boekstukken.

Tip! Indien u verschillende valuta gebruikt bij het inboeken, dient u de optie Valuta op het tabblad Kolommen in de gebruikersinstellingen voor inboeken te selecteren.

Meer informatie:

Verwerken naar grootboek

Inboeken

Gebruikersinstellingen voor Inboeken

Eigenschappen voor rekeningschema

Over boekstuksjablonen

Sneltoetsen bij inboeken

Over het btw-register