Order/Factuur, Tabblad: Artikelregels

Zodra u de artikelen uit het Artikelregister hebt geselecteerd, zal de benodigde informatie zoals de prijs en kortingen worden opgehaald uit het Artikel- en Relatieregister.

Tip! Klik op [ENTER] of [TAB] op het toetsenbord om de cursor van kolom naar kolom te verplaatsen.

Selecteer de te verkopen artikelen. Dit kunt u op twee manieren doen:

Klik op Nieuw op het tabblad Artikelregels en voer de artikelcode in op de nieuwe regel. Het betreffende artikel wordt met alle gegevens van de artikelkaart geregistreerd. Indien gewenst kunt u de gegevens in elke kolom van de artikelregel aanpassen.

of

Klik op Artikellijst weergeven voor een overzicht van de artikelen. De afrollijst rechtsbovenaan het venster, fungeert als een filter voor het selecteren op artikelsoort. Alleen artikelen van de gekozen artikelsoort zullen dan in het overzicht worden weergegeven. Selecteer het gewenste artikel en klik op Invoegen.

Tip! Wanneer u Besteld aantal wijzigt in de verkooporder zal de kostprijs opnieuw worden bijgewerkt vanuit de Artikelkaart. Als u een order op basis van een inkoop hebt aangemaakt, moet u daarom de inkoop opnieuw invoeren wanneer de kostprijs afwijkt van die op de artikelkaart.

Indien u een extra artikelregel wenst in te voeren tussen bestaande artikelregels, kunt u dit doen met behulp van de knop Artikelregel invoegen. Een nieuwe regel wordt aangemaakt en ingevoegd boven de geselecteerde artikelregel.

Met de knop Subtotaal weergeven kunt u een subtotaal toevoegen. Dit is met name van belang voor orders met meerdere artikelen omdat het u in staat stelt om de artikelen in groepen te plaatsen en subtotalen per groep aan te maken. Dit doet u door de laatste artikel die in het subtotaal moet worden meegenomen te selecteren en op deze knop te klikken. Alle bovenstaande regels worden dan automatisch gegroepeerd in een deelsom (eerdere deelsommen worden niet meegenomen) en de som van de groep wordt onder de artikellijst weergegeven.
Deelsommen worden tevens op verkooprapporten (bijv. facturen) weergegeven.

U kunt een subtotaal verwijderen door op de knop Subtotaal verwijderen te klikken.

Klik op Artikelregel naar boven verplaatsen en Artikelregel naar beneden verplaatsen om artikelregels te verplaatsen. Dit stelt u in staat om de artikelregels te groeperen om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de functionaliteit voor het weergeven van Subtotalen.

Klik op Omschrijving artikelregel bewerken indien u een eigen beschrijvende tekst voor de artikelregel wenst in te voeren. Hier kunt u ook een tekst invoeren vanuit bijvoorbeeld het artikelregister, welke u selecteert uit de afrollijst.

Verwijderen: Verwijdert de geselecteerde artikelregel. U kunt geen artikelregels verwijderen die reeds gefactureerd zijn.

Let op! Indien u gebruik maakt van een magazijn, zal het verwijderen van artikelregels (die reeds zijn geleverd) resulteren in voorraadbewegingen. De artikelen worden teruggeplaatst in het magazijn. Indien u hebt ingesteld dat er artikelkosten worden geboekt wanneer de artikelen uit het magazijn worden gehaald, zullen er tevens boekstukken aangemaakt worden. Dit gebeurt "op de achtergrond". U kunt de transacties gekoppeld aan een order zien in het venster Artikelstroom (zie onderstaand).

Klik op Orderregels regenereren om de gewenste standaardwaarden voor de gehele offerte/order, of voor de geselecteerde regel, bij te werken/te regenereren. Meer informatie vindt u in Orderregels regenereren.

Ga naar artikelkaart: Opent de artikelkaart voor de geselecteerde artikelregel.

Klik op de pijl rechts van de knop om één van de volgende functionaliteiten te kiezen:

De knop heeft verschillende namen afhankelijk van welke functies er geactiveerd zijn.

Inkooporder aanmaken op basis van de verkooporder: Wanneer u een order van een klant ontvangt en de artikelen moet bestellen, kunt u een Inkooporder aanmaken op basis van de verkooporder. De functionaliteit moet geactiveerd worden bij de bedrijfsinstellingen voor artikel.

Koppeling/Reservering naar inkoop: U kunt de artikelen in een order aan een bepaalde inkoop koppelen door op Van inkoop reserveren te klikken. De keuze moet geactiveerd worden bij de bedrijfsinstellingen voor order/factuur.

Van voorraad reserveren: U kunt artikelen Van voorraad reserveren zodat de artikelen die in voorraad of in bestelling zijn, voor deze order gereserveerd kunnen worden. De keuze moet geactiveerd worden bij de bedrijfsinstellingen voor order/factuur.

Artikelstroom: Het venster artikelstroom geeft u de mogelijkheid alle voorraadtransacties te traceren. Vanuit het venster kunt u opzoeken welke posten aan de basis lagen voor de transactie en u kunt het boekstuk in het grootboek vinden indien deze werd aangemaakt.

Inkoopplanning: De planning geeft een overzicht van de verwachte leverdatum voor de inkoop die uw gekozen artikelen bevat. De selectie is alleen actief voor een order/factuur waar de levering nog moet plaatsvinden. Dit geldt voor artikelen waarvan de inkoop besteld is, maar de artikelen nog niet ontvangen zijn.

Zet aantal in kolom 'Te leveren' op 0: Toegankelijk bij nalevering. Het aantal in de kolom wordt standaard uit de originele order gehaald. Hier kunt u voor alle artikelregels van een nalevering het aantal op 0 zetten.

Onderdelen opsplitsen: Deze knop wordt alleen weergegeven indien u een stuklijst hebt geselecteerd. Klik de knop indien u de onderdelen van de stuklijst wenst op te splitsen. Er wordt een waarschuwing weergeven. Klik Ja indien u door wenst te gaan. de onderdelen worden nu opgesplitst in aparte, onafhankelijke artikelregels; individuele eigenschappen zoals btw en kortingen worden teruggezet. Alleen het aantal in de kolom Aantal wordt aangepast aan de hand van de stuklijst. Dit houdt in dat wanneer u een stuklijst toevoegt, met aantal "2" en een stuklijst bevat "3" stuks van een bepaald onderdeel, dit onderdeel nu "6" stuks krijgt.
Houd er rekening mee dat substuklijsten van de geselecteerde stuklijst niet worden opgesplitst. U kunt de substuklijst echter selecteren en opsplitsen.

Onderdelen invoegen: Indien u een nieuw onderdeel wilt toevoegen, selecteert u de betreffende stuklijst of onderdeel in de stuklijst en klikt u op de knop Onderdeel invoegen. Vervolgens selecteert u het onderdeel die u toe wenst te voegen uit de artikellijst. Het onderdeel wordt dan eronder ingevoegd en u kunt indien gewenst het aantal wijzigen.
Er zijn een aantal voorwaarden: De stuklijst moet gekoppeld zijn aan een magazijn, en op het tabblad Stuklijsten moet de instelling Bijwerken voorraad bij verkoop ingesteld zijn op Onderdelen bijwerken.

Meer informatie:

Artikellijst

Leveringswijzen

Order/Factuurregister

Omschrijving van artikelregel bewerken

Orderregels regenereren

Verkoop op basis van inkooporder

Inkoop op basis van een verkooporder

Artikelen van inkooporder reserveren voor verkooporder

Inkoopplanning

Artikelstroom

Bedrijfsinstellingen voor Offerte/Order/Factuur

Bedrijfsinstellingen voor Artikel