Administratieve instellingen: Intrastat-instellingen

Bedrijven die artikelen importeren en/of exporteren naar landen binnen de EU, zijn, indien de waarde van de invoer en/of de uitvoer per jaar boven de vastgestelde grens uitkomt, verplicht om een statistische (INTRASTAT) opgave te doen. Voor u dit kunt doen dient u in Mamut Business Software de correcte instellingen voor Intrastat te definiëren.

Intrastat-opgave: Geef aan voor welke transacties u opgaveplichtig bent: Geen, Import, Export of Import en Export.
U dient bijvoorbeeld Import en Export te kiezen indien uw bedrijf goederen binnen de EU invoert en uitvoert. Alleen de optie die u hier selecteert zal beschikbaar zijn in de afrollijst Status in het venster voor de registratie van Intrastat-transacties.
De standaardinstelling is Geen. Dit houdt in dat uw bedrijf niets rapporteert aan Intrastat.

Intrastat-registratie bij inboeken: Middels deze optie verschijnt bij het inboeken van een boekstuk met een btw-code voor import of export binnen de EU automatisch het venster voor de registratie van Intrastat-transacties. Hierdoor kunt u direct de transactiegegevens invoeren. Houd er rekening mee dat dit niet van toepassing is bij automatisch gegenereerde boekstukken. Indien u een factuur binnen bijvoorbeeld het debiteurenbeheer aanmaakt, dient u handmatig de transactie in het venster Intrastat-registratie in te voeren.

Meer informatie:

Over Intrastat

Intrastatbeheer

Intrastatregistratie

Intrastatrapport

Artikelregister, tabblad: Diversen

Standaardregister