Intrastatregistratie

In het venster Intrastat-registratie kunt u handmatig de gegevens voor uw Intrastatrapport invoeren. Er zijn twee mogelijkheden om in Mamut Business Software het venster te openen:

Zorg ervoor dat u in de afrollijst Status de correcte status selecteert voor u de transacties invoert.

Tip! Indien u een import of export wenst te registreren, en deze optie is niet aanwezig in de lijst, bent u wellicht vergeten deze te activeren met behulp van de afrollijst Opgaveplichtige transacties in de instellingen voor Intrastat.

Nieuw: Klik hier indien u een nieuwe transactie voor uw Intrastatrapport wenst in te voeren. Vergeet niet om de juiste Transactiedatum in te voeren, zodat de transactie correct in het Intrastatrapport wordt verwerkt.

Lijst: Zodra u op Nieuw hebt geklikt, kunt u op Lijst klikken om de lijst met de Intrastat-artikelen te openen. Deze lijst bevat alleen artikelen waarbij een Intrastatcode op de artikelkaart is ingevoerd. Selecteer het gewenste artikel en klik OK.

Verwijderen: Selecteer een transactie en klik op Verwijderen om deze te verwijderen. De transactie zal niet langer deel uitmaken van het Intrastatrapport.

Zo voert u een Intrastat-transactie in:

1. Ga naar het venster Intrastat-registratie. U kunt deze openen via Beheer - Administratie - Intrastat. Klik vervolgens op de knop Nieuw.
    Het venster wordt automatisch geopend in het inboekvenster, indien dit in de instellingen is gedefinieerd en u een boekstuk registreert met een btw-code voor import of export binnen de EU.
  2. Selecteer de Status en de Transactiedatum Intrastat. Aan de hand van de datum worden het jaartal en de maand bepaald.
  3. Klik Nieuw.
  4. U kunt nu het juiste artikel uit de lijst van Intrastat artikelen selecteren.
    Het is tevens mogelijk om de Intrastatcode handmatig in te voeren.
  5. Selecteer Land, Soort transactie en voer de eventuele overige relevante informatie in. Meer informatie vindt u op www.cbs.nl(externe link).
  6. Herhaal de stappen 3 tot en met 5 indien u meerdere transacties wenst te registreren.
  7. Klik op OK. Het registratievenster wordt gesloten.

De regels zijn verwerkt naar het venster Beheer Intrastat-transacties. Zodra alle Intrastat-transacties zijn ingevoerd kunt u door het afdrukken van het Intrastatrapport een overzicht krijgen van de ingevoerde transacties.

Meer informatie:

Over Intrastat

Intrastatbeheer

Intrastatrapport

Intrastat-instellingen

Boekstukken importeren naar het Intrastatrapport