Over Intrastat

Instrastat is het systeem om aan de informatiebehoefte over de handel tussen de EU-landen te kunnen voldoen. De vereisten van Intrastat zijn voor alle lidstaten identiek.

Ondernemers die goederen importeren en/of exporteren naar landen binnen de EU, zijn, wanneer de waarde van de invoer en/of de uitvoer per jaar boven de vastgestelde norm uitkomt, verplicht om naast de normale belastingaangifte, een statistische (INTRASTAT) opgave te doen. Diensten zijn in principe uitgesloten van opgave, maar er zijn hierop enige uitzonderingen zoals loonveredeling. Voor Nederland dient opgave te worden gedaan aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.cbs.nl(externe link).

Mamut Business Software bevat een module waarin u de Intrastat-transacties kunt invoeren. U kunt deze transacties op verschillende manieren invoeren: via het inboekvenster, of via Beheer - Administratie - Intrastat. Hier kunt u direct Intrastat-transacties invoeren door op Nieuw te klikken, en u kunt relevante boekstukken vanuit de verschillende modules (verkoop en inkoop) importeren met behulp van een wizard. Nadat u alle gegevens voor een periode hebt ingevoerd, kunt u het Intrastatrapport afdrukken.

Voorwaarden

De boekstukken betreffende goederen, die u in Mamut Business Software invoert en welke relevant zijn voor Intrastat, dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Intrastatcode: Indien u een artikel verkoopt aan een bedrijf binnen de EU, dient u de Intrastatcode op de artikelkaart, op het tabblad Diversen, in te voeren. Alleen artikelen met een Intrastatcode worden weergegeven op de artikellijst bij de Intrastat-registratie.

Btw-code voor intracommunautaire leveringen: U dient een btw-code voor intracommunautaire leveringen te gebruiken. Dit geldt voor alle boekstukken die relevant zijn voor de Intrastat-registratie.

Let op! Intrastatrapportage dient te zijn geactiveerd in de instellingen voor Intrastat. U kunt deze tevens activeren via het inboekvenster. Meer informatie vindt u in Intrastat-instellingen.

Meer informatie:

Intrastatregistratie

Intrastatbeheer

Intrastatrapport

Intrastat-instellingen

Boekstukken importeren naar het Intrastatrapport