Registrering av betaling i bilagsregistrering

For å registrere en betaling på en Inngående eller Utgående faktura, bør den opprinnelige fordringen/gjelden allerede være registrert og overført til Hovedbok. Betaling kan da både registreres som beskrevet nedenfor, eller via reskontromodulen.

For de som har programversjoner med ordre/faktura- og innkjøpsmoduler gjøres bilagsføringen vanligvis ved overføring av faktura og betalinger derfra, slik at også disse funksjonene kan benyttes. For de som benytter factoring må bilagsføringen gjøres fra reskontro.

Slik registrerer du en betaling i bilagsregistreringen

1. Klikk Ny for å opprette et nytt bilag.
  2. Velg bilagsart Bank, Postgiro eller Kasse. Felles for disse er at de er såkalte Betalingsbilagsarter som signaliserer at du skal registrere en betaling. Du bytter bilagsart med [/]-tasten, til bilagsnummeret i kolonnen helt til venstre starter på B, P eller K.
  3. Tast inn konto 1510 (kunder) eller 2410 (leverandører) i kolonnen Konto.
    Dette åpner en liste over alle kontakter som er merket av som enten kunder (1510) eller leverandører (2410) på kontaktkortet.
  4. Merk Kunden eller Leverandøren du skal føre bilag mot, og trykk på [ENTER].
    Alternativt kan du taste inn kontaktnummeret direkte i kontofeltet. Du vil da slippe dette valget. Uansett åpnes en oversikt over alle Fakturaer som er registrert på kontakten.

5. Merk fakturaen(e) du skal registrere betaling for.
    Alternativt kan du taste inn fakturanummeret direkte i kontofeltet.
  6. Før eventuelt Påminnelsesgebyr og Forsinkelsesrente i egne kolonner. Du kan også velge at disse skal settes inn automatisk i innstillingene for betalingspåminnelse. Les mer om dette i Innstillinger for Betalingspåminnelse/Inkassovarsel.
    Disse beløpene føres mot egne kontoer og ikke mot hovedfordringen.
  7. Klikk OK for å gå tilbake til bilagsregistreringen.
  8. Tast inn Motkonto, og trykk [ENTER].
    Motkonto
    er den kontoen betalingen skal føres mot. Ved registrering på bilagsart Bank vil motkonto 1930 Bankinnskudd være det naturlige.

Betalingen er nå lagt inn i bilagsregistreringen.

Bilaget kan nå overføres til Hovedbok. Den åpne posten i reskontro vil oppdateres med betalingen, og registreres som "Lukket" dersom betalingen er identisk med det utestående beløpet på fakturaen.

Se også:

Registrering av Inn-/utbetaling i reskontro

Match/Link