Registrering av Inn-/utbetaling i reskontro

Når du skal registrere inn- eller utbetalinger på åpne poster i reskontroen, har du to muligheter. Du kan enten registrere bilaget i bilagsregistrering, eller fra reskontro. Når du registrerer fra reskontro, får du opp et vindu som forenkler bilagsregistreringen av betalingen. Vinduet tilsvarer betalingsvinduet du får opp dersom du benytter Verktøylinjen for bilagsmaler til hurtigføring av bilag. Se mer om dette i Hurtigføring av bilag ved hjelp av verktøylinjen for bilagsmaler.

Merk! Benytter du automatisk remittering, vil du motta en returfil fra banken som du eventuelt kan bestemme skal bilagsføre utbetalingene automatisk.

I Kundeliste, Leverandørliste, Reskontroliste, Saldoliste og Aldersfordeling kan du registrere inn- og utbetalinger direkte på kundene eller leverandørene dine. Du kan dobbeltklikke på kunden i listen, på den enkelte post i detaljert liste, eller klikke på knappen Inn-/Utbetaling.

Alle registreringer mot kontoer med reskontrofunksjon finnes her sortert på kunden eller leverandøren som er knyttet opp mot posteringen, og ikke etter bilagsart, periode, eller dato som i Hovedbok.

Slik registrerer du inn- og utbetalinger i reskontro i reskontromodulen

1. Velg Vis - Regnskap - Kundereskontro (eller Leverandørreskontro).
  2. Finn frem til posten som skal betales, for eksempel i Kundeliste, med utvalget Kunder - Åpne poster.
  3. Klikk Inn-/Utbetaling i nedre del av vinduet.
  4. Sjekk at Betalingsdato stemmer med datoen du mottok betalingen.
  5. Velg Konto etter hvilken betalingsform som er benyttet. Hvert valg er knyttet mot en spesifikk bilagsart og hovedbokskonto. Du kan endre disse eller legge til nye ved å gå til Vis - Innstillinger - Regnskap - Modulinnstillinger - Inn-/utbetaling. Les mer i Regnskapsinnstillinger: Inn-/Utbetaling.
  6. Velg om posten som betales er en Åpen post eller Lukket post. Dette valget bestemmer hvilke poster du kan velge mellom i vinduet nedenfor.
  7. Velg også hvordan du ønsker at postene skal grupperes, etter MatchID eller Fakturanummer.
    Dette vil bare være relevant dersom du har mange fakturaer og trenger bedre oversikt. Dersom du har linket to poster sammen vil disse vises på en linje når du grupperer på MatchID, for å få hver av postene på en egen linje må du velge å gruppere på Fakturanummer.
  8. Juster beløpet dersom det avviker fra det som skal Inn-/utbetales.
    En eventuell delbetaling kan følges opp videre gjennom reskontroen.

9. Før eventuelt Påminnelsesgebyr og Forsinkelsesrente i egne kolonner. Du kan også velge at disse skal settes inn automatisk i innstillingene for betalingspåminnelse. Les mer om dette i Innstillinger for Betalingspåminnelse/Inkassovarsel
    Disse beløpene føres mot egne kontoer og ikke mot hovedfordringen.
  10. Klikk OK.
  11. Dersom du ikke har fjernet avmerkingen for brukerinnstillingen Vis advarsel når Hovedbok vil oppdateres med en betaling, vil du få opp en advarsel. Klikk Ja i dialogboksen for å oppdatere Hovedbok med betalingen. Dersom du vil hoppe over bokføringen av betalingen og registrere den senere, klikker du Nei.
    Tips!
    Du kan merke av for Ikke vis denne meldingen igjen dersom du vil hoppe over dette steget fra nå av. Brukerinnstillingen vil da oppdateres i henhold til dette. Dersom du vil aktivere advarselen på nytt, går du til fanekortet Generelt i brukerinnstillingene, og merker av for å vise advarselen.
  12. Bilagsnummeret som betalingen fikk i Hovedbok, vil vises. Klikk OK.

Betalingsbilaget er nå bokført i Hovedbok og reskontro, og du får opp en meldingsboks som sier hvilket bilagsnummer dette bilaget har fått.

Inkasso: Dersom du fører en innbetaling, og denne er sendt inkasso, vil du få opp et vindu der du må angi om betalingen er foretatt fra Kunden direkte eller Inkassoselskapet. Dersom kunden betaler direkte, vil du i slike tilfeller gjerne måtte melde fra om dette til inkassoselskapet. Merker du av for Kunden her, vil fordringen bli med i grunnlaget for reskontrorapporten: Inkasso. Innbetalt av kunden, sendt til inkasso.

Se også:

Registrering av betaling i valuta i reskonto

Registrering av betaling i bilagsregistrering