Hurtigføring av bilag ved hjelp av verktøylinjen for bilagsmaler

Du kan aktivere verktøylinjen for bilagsmaler, som gir deg egne knapper i bilagsregistreringsvinduet, i stedet for eller i tillegg til nedtrekkslisten for bilagsmaler. Disse knappene fungerer som snarveier til ulike bilagsmaler. Bilagsregistreringen blir da noe endret.

De store knappene øverst i bilagsregistreringsvinduet gjør det enkelt å registrere de vanligste bilagene. Knappene starter små veivisere som hjelper deg å legge inn all informasjon som er nødvendig for korrekt føring av bilagene.

Knappene aktiveres gjennom brukerinnstillinger for bilagsregistrering ved å velge knappen Verktøylinje med bilagsmaler på fanekortet Funksjoner. Klikk knappen ved siden av avmerkingsboksen for å åpne vinduet for avanserte innstillingene: Her kan du for eksempel endre rekkefølge på malene, åpne veiviseren for å redigere bilagsmaler og legge til maler som ikke er med i standardoppsettet.

Klikk på hver enkelt knapp for detaljert informasjon om hvordan føre den enkelte type systembilag ved hjelp av hurtigknappene. Hvordan registrere:

LukketLukketLukketLukketLukketLukket

Slik fører du en Inngående faktura

Med denne knappen registrerer du faktura du mottar fra dine leverandører.

1. Klikk Inngående faktura.
  2. Velg leverandøren du har mottatt fakturaen fra i listen.
  3. Klikk OK.
  4. Før opp Fakturanummer og eventuell KID.
  5. Sjekk at Fakturadato og Forfallsdato stemmer overens med fakturaens.
  6. Velg om fakturaen Skal remitteres.
  7. Skriv inn beløpet som skal registreres som kostnad over innkjøpskontoen.
    Etter du har skrevet inn beløpet, opprettes en ny bilagslinje.
  8. Dersom du ønsker å fordele beløpet på andre kontoer, kan du benytte den nye linjen til dette.
  9. Velg Vis alle kontoer dersom du ønsker å velge mellom andre kontoer enn innkjøpskontoene.
  10. Klikk OK.

Bilaget opprettes med bilagsart Inngående faktura, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Slik fører du en Inngående kreditnota

Denne knappen betinger at du har tidligere har registrert fakturaen som blir kreditert, og overført den til hovedboken.

1. Velg leverandøren du har mottatt kreditnotaen fra i listen.
  2. Sjekk at Dato stemmer overens med kreditnotaen.
  3. Velg om fakturaen som krediteres er en Åpen post eller Lukket post (betalt faktura).
    Dette valget bestemmer hvilke poster du kan velge mellom i vinduet nedenfor.
  4. Velg også hvordan du ønsker fakturaene skal grupperes, etter MatchID eller Fakturanummer.
    Dette vil bare være relevant dersom du har mange fakturaer og trenger bedre oversikt.
  5. Merk fakturaen som skal krediteres i fakturalisten.
  6. Klikk OK.

Bilaget opprettes med bilagsart Kreditnota, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Slik fører du en Utgående faktura

Med denne knappen registrerer du faktura du sender til dine kunder.

1. Klikk Utgående faktura.
  2. Velg kunden du sender fakturaen til i listen.
  3. Klikk OK.
  4. Før opp Fakturanummer som er tilført i fakturasystemet.
  5. Sjekk at Fakturadato og Forfallsdato stemmer overens med fakturaens.
  6. Skriv inn beløpet som skal registreres som inntekt over salgskontoen.
    Etter du har skrevet inn beløpet, opprettes en ny bilagslinje.
  7. Dersom du ønsker å fordele beløpet på andre kontoer, kan du benytte den nye linjen til dette.
  8. Velg Vis alle kontoer dersom du ønsker å velge mellom andre kontoer enn salgskontoene.
    Ønsker du å registrere motkonto i denne linjen, må du skrive inn negative tall.
  9. Klikk OK.

Bilaget opprettes med bilagsart Utgående faktura, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Slik fører du en Utgående kreditnota

Denne knappen betinger at du har tidligere har registrert fakturaen som blir kreditert, og overført den til hovedboken.

1. Velg kunden du sender kreditnotaen til i listen.
  2. Sjekk at Dato stemmer overens med kreditnotaen.
  3. Velg om fakturaen som krediteres er en Åpen post eller Lukket post (betalt faktura).
    Dette valget bestemmer hvilke poster du kan velge mellom i vinduet nedenfor.
  4. Velg også hvordan du ønsker fakturaene skal grupperes, etter MatchID eller Fakturanummer.
    Dette vil bare være relevant dersom du har mange fakturaer og trenger bedre oversikt.
  5. Merk fakturaen som krediteres i fakturalisten.
  6. Klikk OK.

Bilaget opprettes med bilagsart Kreditnota, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Slik fører du en Innbetaling

Denne knappen betinger at du har tidligere har registrert fakturaen som blir betalt, og overført den til hovedboken.

1. Velg kunden du har mottatt betaling fra i listen.
  2. Sjekk at Dato stemmer med datoen du mottok betalingen.
  3. Velg Konto etter hvilken betalingsform som er benyttet.
    Hvert valg er knyttet mot en spesifikk bilagsart og hovedbokskonto som skal debiteres. Disse alternativene kan redigeres i regnskapsinnstillingene.
  4. Velg om fakturaen som betales er en Åpen post eller Lukket post (betalt faktura).
    Dette valget bestemmer hvilke poster du kan velge mellom i vinduet nedenfor.
  5. Velg også hvordan du ønsker fakturaene skal grupperes, etter MatchID eller Fakturanummer.
    Dette vil bare være relevant dersom du har mange fakturaer og trenger bedre oversikt.
  6. Merk fakturaen som er betalt i fakturalisten.
  7. Juster Innbetalt beløp dersom det avviker fra det fakturerte.
    En eventuell delbetaling kan følges opp videre i reskontro.
  8. Før eventuelt Purregebyr i egen kolonne.
    Dette beløpet registreres på egen konto og ikke mot hovedfordringen.
  9. Klikk OK.

Bilaget opprettes i hovedvinduet, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Slik fører du en Utbetaling

Denne knappen betinger at du har tidligere har registrert fakturaen som du betaler, og overført den til hovedboken.

1. Velg leverandøren du har betalt i listen.
  2. Sjekk at Dato stemmer med datoen du utførte betalingen.
  3. Velg Konto etter hvilken betalingsform som er benyttet.
    Hvert valg er knyttet mot en spesifikk bilagsart og hovedbokskonto som skal krediteres. Disse alternativene kan redigeres i regnskapsinnstillingene.
  4. Velg om fakturaen som betales er en Åpen post eller Lukket post (betalt faktura).
    Dette valget bestemmer hvilke poster du kan velge mellom i vinduet nedenfor.
  5. Velg også hvordan du ønsker fakturaene skal grupperes, etter MatchID eller Fakturanummer.
    Dette vil bare være relevant dersom du har mange fakturaer og trenger bedre oversikt.
  6. Merk fakturaen som er betalt i fakturalisten.
  7. Juster Innbetalt beløp dersom det avviker fra det fakturerte.
    En eventuell delbetaling kan følges opp videre i reskontro.
  8. Før eventuelt Purregebyr i egen kolonne.
    Dette beløpet registreres på egen konto og ikke mot hovedfordringen.
  9. Klikk OK.

Bilaget opprettes i hovedvinduet, og kan justeres før overføring til hovedboken.

Se også:

Om bilagsmaler

Brukerinnstillinger for Bilagsregistrering

Innstillinger for verktøylinjen for bilagsmaler

Bilagsregistrering

Korrigering, tilbakeføring og sletting av bilag

Overføre til Hovedbok

Regnskapsinnstillinger

Leverandørreskontro

Remittering - Betaling til bank