Brukerinnstillinger for Bilagsregistrering

Gjennom brukerinnstillingene tilpasser du funksjonene og utseendet på vinduet for bilagsregistrering. Disse innstillingene kan være forskjellige for hver enkelt bruker.

Du kan definere opptil fem ulike sett med brukerinnstillinger per bruker, og disse er knyttet til brukeroppsett som velges i nedtrekkslisten til venstre for knappen Brukerinnstillinger i selve bilagsregistreringsvinduet. Brukeroppsettene Valuta og Reskontro er på forhånd tilpasset føring av henholdsvis valutabilag og reskontrobilag, men alle brukeroppsettene kan tilpasses slik at de viser ønskede kolonner og funksjoner. Du har også mulighet til å endre navn på brukeroppsettene på fanekortet Funksjoner i brukerinnstillingene.

For å tilpasse et sett med brukerinnstillinger går du til bilagregistreringsvinduet via Vis - Regnskap - Bilagsregistrering, velger aktuelt oppsett i nedtrekkslisten øverst i bilagsregistreringsvinduet, og klikker deretter på knappen Brukerinnstillinger.

Du kan også åpne brukerinnstillingene via menyen Vis - Innstillinger - Bruker - Innstillinger per modul - Bilagsregistrering,men merk at du da vil åpne brukerinnstillingene for det brukeroppsettet som du sist brukte i bilagsregistreringen. Navnet på det aktuelle brukeroppsettet vises øverst i vinduet.

Standard

I dette fanekortet kan du tilpasse registeret til din bruk. Du kan velge mellom tre forhåndsdefinerte innstillinger for hvilke felter og kolonner som skal vises.

Enkel: Forenkler skjermbildet mest mulig og viser kun påkrevde felter.

Normal: Viser standardfelter og funksjonalitet.

Avansert: Viser alle tilgjengelige felter og mer funksjonalitet.

Velger du et av disse oppsettene, kan du i de neste fanekortene se hvilke felt og hvilken funksjonalitet som blir tilgjengelig.

Tips! I de øvrige fanekortene kan du tilpasse oppsettet manuelt, i stedet for å benytte de forhåndsdefinerte innstillingene.

Kolonner

Under Vis kolonne velger du hvilke kolonner som skal vises i registreringsvinduet ved å markere de aktuelle avmerkingsboksene.

Fokus: Avmerkingsboksene under Fokus gir deg mulighet til å bestemme hvor markøren skal flytte seg når du trykker [Enter]. Setter du opp dette i henhold til den bruken som er mest vanlig i din virksomhet, vil du kunne spare mange tastetrykk ved bilagsregistreringen.

Les mer om de ulike kolonnene i Kolonnene i bilagsregistreringsvinduet.

Funksjoner

I fanekortet Funksjoner kan du fastsette generelle retningslinjer for bilagsregistreringen.

Automatisk

Nytt bilag ved balanse: Tildeler automatisk et nytt bilagsnummer i neste linje etter at balanse er oppnådd. Du kan enten benytte deg av denne funksjonen, eller du kan trykke [+] når du har skrevet inn beløp i siste posteringslinje på et bilag for å få nytt bilagsnummer.

Arve bilagstekster ved motkonto: Beskrivelser på bilaget kommer automatisk med på posteringslinjen til motkonto også.

Arve bilagstekster fra første bilagslinje: Marker her for å få lik tekst på alle bilagslinjer. Funksjonen gjør at teksten fra første bilagslinje tas med på alle bilagslinjene.

Dato styrer periode: Riktig periode registreres automatisk når du skriver inn en dato.

Dato/periodekontroll: Gir en advarsel når bilagsdato avviker fra den perioden som er valgt.

Valutadato-kontroll: Gir en advarsel hvis dagens dato overskrider perioden du har valgt for den aktuelle valutaen.

KID-kontroll: Gjør at det blir sjekket om KID-nummer som legges inn i bilagsregistrering, har sikkerhetsnummer som er generert enten som Modulus 10 eller Modulus 11.

Registrere mva. grunnlag netto (eks. mva.): Gjør at du kan registrere nettobeløpet på kontoer som er satt opp med en avgiftskode. Avgiften blir så kalkulert og lagt til som en egen linje i bilagsregistrering.

Tips! Beløp som registreres på en konto som er satt opp med en avgiftskode markert som Tjeneste utland, vil alltid registreres netto, selv om det ikke er merket av i avmerkingsboksen for dette.

Du finner denne innstilllingen under Vis - Innstillinger - Regnskap - Regnskapsinnstillinger - Vedlikehold av avgiftssatser. Marker den aktuelle avgiftskoden i listen, klikk på Rediger, velg fanekortet Tjeneste utland og kontroller om avmerkingsboksen Tjeneste utland er merket av. Les mer i Avgift på tjenester fra utland.

Bilagsliste

Vis bilagsliste: Viser liste i den nedre delen av bilagsregistreringsvinduet, som blant annet gjør det mulig å søke etter tidligere registrerte bilag, og vise posteringene nederst i bilagsregistreringsvinduet. Dette gjelder også bilag som er overført hovedbok.

Fokuser bilagslisten: Sist førte bilag vises automatisk på toppen av bilagslisten.

Sortering: Velg om bilagslisten skal sorteres etter registreringsnummer eller bilagsart.

Innhold: Velg forvalgt innhold for bilagslisten. Velger du Posteringsliste, vil du kunne se bilagene som er postert på en gitt konto for det aktuelle året. Hvilken konto det vises posteringer for avhenger av kontonummeret som er markert i kontokolonnen i øvre del av bilagsregistrering. Posteringslisten vil vise bilag som ligger både i bilagsregistrering og hovedbok.

Funksjoner

Bunthåndtering: Tillater buntvis overføring til Hovedboken på tvers av bilagsart og periode. Hovedvinduet for Bilagsregistrering vil da få en egen nedtrekksliste som brukes i arbeidet med bunthåndtering.

Nedtrekksliste for bilagsmaler: Bilagsmaler forenkler føring av standardbilag og periodisering av kostnader. Nedtrekkslisten for bilagsmaler gir deg tilgang til de bilagsmalene i din firmadatabase som er redigerbare, f.eks. egendefinerte brukermaler som du har opprettet ved hjelp av veiviseren for bilagsregistrering. Les mer i Om bilagsmaler.

Verktøylinje med bilagsmaler: Aktiverer knapper og snarveier for registrering av enkle bilag. Ved å klikke på søkeknappen kan du også legge til de mest brukte egendefinerte bilagsmalene i tillegg til de som følger med systemet. Les mer i Innstillinger for verktøylinjen for bilagsmaler.

Linket dokument: Gjør det mulig å linke et dokument til et bilag. Les mer i Linke et dokument til et bilag.

Vis bankkontosaldoer: Legger inn en linje i vinduet for bilagsregistrering som viser saldo på kontoene for Bank/Post/Kasse. Kontoene som vises er de som er merket Bank/Post/Kasse i kontoplanen. Har du flere enn ni slike kontoer, vil de ni kontoene med lavest kontonummer vises. Les mer i Kontoplan.

Aktiver hurtigtaster for bilagsart: Tar du bort markeringen her, vil det ikke være mulig å endre bilagsarten ved hjelp av hurtigtastene [ / ] eller [ * ] når du har kommet til andre linje på bilaget.

Tillat endring av periode: Velg om det skal være mulig å endre periode i bilagsregistreringen.

Beskrivelsesfeltet skal fylles ut automatisk: Velg om beskrivelsesfeltet skal fylles ut automatisk.

Vis alle bilag for alle brukere: Gir deg tilgang til bilag ført av andre. Disse bilagene vil da overføres til deg. I utgangspunktet har ikke alle brukere tilgang til å se alle bilag, men dette kan overstyres her hvis du er systemadministrator/superbruker.

Standard

Bilagsdato: Velg om systemdato eller sist brukte dato skal foreslås som bilagsdato ved åpning av bilagsregistreringen.

Standard bilagsart: Velg hvilken bilagsart som skal foreslås hver gang du åpner bilagsregistrering.

Standardfokus: Velg hvor markøren skal plasseres ved opprettelse av et nytt bilag.

Navn

Beskrivelse: Her kan du endre navn på aktivt brukeroppsett. Navnet vil vises i nedtrekkslisten til venstre for knappen Brukerinnstillinger i verktøylinjen øverst i Bilagsregistrering.

Hurtigtaster

På fanekortet Hurtigtaster får du en oversikt over hurtigtastene du kan benytte i bilagsregistreringen. Les mer i Hurtigtaster i bilagsregistrering.

Se også:

Bilagsregistrering