Ferie

Under knappen Ferie registrerer du informasjon om feriedager og feriepenger.

Feriedager

I feltet Feriedager i året legger du inn antallet dager den ansatte har rett til. Har den ansatte ikke tatt ut all ferie i fjor, kan du registrere antall overførte feriedager i feltet Sparte feriedager.

Brukte feriedager og Gjenværende feriedager vil bli oppdatert automatisk dersom du registrerer feriedager i fraværsregisteret.

Feriepenger

Etter foretatt årsavslutning vil du i feltet Feriepengegrunnlag fra fjoråret se korrekt feriepengegrunnlag for den ansatte. Har du ikke avsluttet foregående regnskapsår, må du rekalkulere feriepengene ved å klikke knappen Rekalkuler til høyre for feltet. Du får spørsmål om hvilket Opptjeningsår kalkuleringen skal gjelde for, og om kalkuleringen skal gjelde den aktuelle ansatte eller alle ansatte. Dersom du av ulike årsaker ikke har feriepengegrunnlag fra fjoråret registrert i programmet, kan du også legge inn beløpet manuelt i feltet.

Totalt feriepenger til utbetaling og Feriepenger tilgode vil bli beregnet automatisk ut ifra angitt feriepengesats ved rekalkulering av feriepengene fra fjoråret eller årsavslutning av fjoråret. Dette forutsetter naturligvis at du har lønnshistorikk fra fjoråret på den ansatte. Hvis det ikke er tilfellet, kan du legge inn beløpene manuelt. Feltene Utbetalte feriepenger i kolonnene Ordinær ferie og Ekstra ferieuke o/60 vil bli oppdatert når du kjører ferielønn og benytter henholdsvis lønnsart 765 Feriepenger u/skattetrekk og 770 Feriepenger 6. ferieuke.

Feriepengesatsen som vises vil være den du har satt som standard i Regnskapsinnstillinger, men du kan overstyre og velge en alternativ sats dersom det er aktuelt.

Ekstra feriepenger

Arbeidstakere over 60 år har rett til ekstra ferie etter ferielovens § 5 nr. 2 og får dermed forhøyet prosentsatsen for feriepenger med 2,3 prosentpoeng. Merk av dersom den ansatte Oppfyller kravet til 2,3 prosentpoeng ekstra feriepenger. Du må også sette innstilling for om de ekstra feriepengene skal være Av full lønn eller Opp til 6G (G står for Grunnbeløpet i Folketrygden).

Når denne innstillingen er avmerket, vil det automatisk avsettes ekstra feriepenger ved føring av lønn på den ansatte. Du kan se en oversikt over avsatte og utbetalte feriepenger for den ekstra ferieuken i kolonnen Ekstra ferieuke o/60.

Tips! Du vil få opp melding i lønnsregistreringsvinduet dersom du har ansatte over 59 år eller som fyller 59 år i inneværende år, men som ikke er merket av for at Oppfyller kravet til 2,3 prosentpoeng ekstra feriepenger. Dersom du ikke ønsker automatisk varsel, kan du slå av innstillingene ved å gå til Vis - Innstillinger - Regnskap - Modulinnstillinger - Lønn - Andre innstillinger og fjerne merkingen.

Se også:

Personalregister, fanekortet Lønn

Personalregisteret

Registrere fravær

Regnskapsinnstillinger: Lønn