Innstillinger for a-melding

Ved å klikke på Ny og Rediger åpnes vinduet Lønnsart. Her finner du fanekortene Generelle innstillinger og Innstillinger for a-melding.

Fanekortet Innstillinger for a-melding

Valgene man gjør her styrer hvilken kode i a-meldingen lønnsarten vil rapporteres på, samt gir deg mulighet til å registrere hvorvidt tilleggsinformasjon er nødvendig å rapportere. Valgene vil påvirke hvilke tilleggsfelter og spesifikasjoner du må oppgi i Lønnsregistrering. Les mer i Lønnsregistrering

Merk! Hvilke valg du må gjøre i vinduet Innstillinger for a-melding må du først kontrollere i veiledningen til a-meldingenAltinns nettsider, (ekstern lenke).

Kode i a-meldingen: Alle lønnsarter som skal rapporteres i a-meldingen må knyttes til en Kode i a-meldingen. Klikk på knappen og vinduet Kode i a-meldingen dukker opp. Her velger du hvilken type kode som skal knyttes opp mot lønnsarten.

Mamut Business Software har satt de mest brukte a-meldingskodene som standard. Du må selv sjekke om lønnsart er knyttet opp mot korrekte a-meldingskoder i forhold til din rapportering. Ved å klikke på i vinduet Lønnsarter vises en oversikt over lønnskoder og a-meldingskoder. Ved å bruke denne oversikten kan du se hvilke lønnsarter som du må endre på eller velge a-meldingskoder til.

Skatte- og avgiftsregel: Hvis en ytelse skal behandles etter en av følgende skatte- og avgiftsregler, må dette velges på lønnsarten – alternativt kan skatte- og avgiftsregler settes til Ingen.

Tilleggsinformasjon: Enkelte typer i Kode i a-meldingen kan ha eller krever tilleggsinformasjon. Dette kan være informasjon om spesielle inntjeningsforhold for timelønn eller tilleggsinformasjon som er nødvendig når du rapporterer for eksempel at den ansatte har fri bil. Hvilke valg du får her er avhengig av hva du har valgt som Kode i a-meldingen.

Hvis du for eksempel har valgt a-meldingskoden Inntekt –Naturalytelse – Bil for lønnsarten, vil tilleggsinformasjonen være Bil og Båt.

Tilleggsfelt: Under Tilleggsfelt velger du hvilken type tilleggsfelt som skal rapporteres for den aktuelle lønnsarten.

Hvis du for eksempel har valgt a-meldingskoden Inntekt – Naturalytelse – Bil på lønnsarten, vil tilleggsinformasjon være Bil og Båt, og da kan tilleggsfeltene være Listepris og registreringsnummer. Dette er et eksempel og du må velge den verdien som passer til din rapportering.

Spesifikasjon:Dersom du ved rapportering skal oppgi ekstra informasjon om land, hjelpefartøy eller kontinentalsokkel kan dette gjøres ved å krysse av hvilke spesifikasjoner som den ansatte skal ha.

Merk! Alle lønnsarter må sjekkes opp om det er korrekt kode fra oversikten Kodespeilet (tidligere Lønns- og trekkoppgaver). Se oversikt over KodespeiletAltinns nettsider, (ekstern lenke).

Se også:

Lønnsregistrering

Lønnsarter

Generelle innstillinger for lønnsart