Generelle innstillinger for lønnsart

Ved å klikke på Ny og Rediger åpnes vinduet Lønnsart. Her finner du fanekortene Generelle innstillinger og Innstillinger for a-melding.

Fanekortet Generelle innstillinger

Lønnsartnr: Hver lønnsart må ha hvert sitt unike nummer. Nummeret benyttes ved lønnsregistrering og er kun et internt nummer.

Beskrivelse: Skriv inn en beskrivelse av hva lønnsarten gjelder, f.eks. Timelønn, Månedslønn, Fri ulykkesforsikring etc. Teksten vil vises på lønnsslippen.

Kode på lønns- og trekkoppgave: Skriv inn korrekt trekkode for lønnsarten eller klikk søkeknappen for å velge rett kode i listen. Lønnsarten må også merkes av for innberetningspliktig. Merk: Ikke alle lønnsytelser er innberetningspliktige og trenger derfor ingen kode, eller å være merket av for innberetningspliktig.

Kontonummer for føring i hovedbok: Velg kostnadskonto og balansekonto fra kontoplanen som skal benyttes ved bokføring av lønn ført med denne lønnsarten.

Du kan merke av for om lønnsarten er Ordinær ytelse (vanlig lønn) eller en Tilleggsytelse (diett, bonuser etc.). Tilleggsytelser behandles i visse tilfeller annerledes enn ordinære ytelser, det kan derfor være nyttig å skille på type ytelse. Eksempler på tilfeller der det kan være aktuelt er differensiert AGA og ved halv skatt.

Trekkgrunnlag: Merkes av om beløpet inngår i grunnlaget for forskuddstrekk.

Pensjonsgrunnlag: Styrer om lønnsarten inngår i pensjonsgrunnlaget.

Sykepengegrunnlag: Merkes av om beløpet inngår i sykepengegrunnlaget.

Arbeidsgiveravgift: Bestemmer om beløpet skal inngå i grunnlaget for AGA. Systemet beregner da AGA på beløpet, som avsettes på systemkonto for AGA.

Brutto lønn: Styrer om beløpet skal inngå i begrepet bruttolønn. Ved registrering av lønn på lønnsarter som er merket av for bruttolønn blir det summert en verdi som kan benyttes i formelfeltet. Formelen Mndlonn summerer alle lønnsarter som er merket med bruttolønn.

Innberetningspliktig: Merkes det av her, blir føringer på lønnsarten rapportert inn på lønns- og trekkoppgaven (du må i tillegg ha lagt inn korrekt trekkode i kodefeltet).

Feriegrunnlag: Dersom dette feltet er merket av, vil systemet beregne feriepenger og avsette dette korrekt på systemkontoene. Er lønnsarten også merket for AGA, vil det i tillegg beregnes AGA på feriepengene, som avsettes på respektive systemkontoer.

Utbetalt lønn: Styrer om lønnsarten er en utbetaling til den ansatte eller ikke.

Felt for antall: Gjør det mulig å legge inn en verdi på lønnsarten i kolonnen Antall ved registrering av lønn.

Beløpet skal være negativt: Kjører en sjekk på om beløpet som blir lagt inn ved lønnsregistrering er negativt eller ikke. Dersom man legger inn et positivt beløp, vil man få beskjed om at beløpet skal være negativt.

Skal slås sammen på lønnsslipp: Gjør at like lønnsarter summeres opp på lønnsslippene.

Felt for pris: Gjør det mulig å legge inn en verdi på lønnsarten i kolonnen A-pris ved registrering av lønn.

Antall er Antall KM (Antall er antall kilometer): Skal bare merkes av på lønnsarter for kilometergodtgjørelse.

Antallkontroll: Kan være til nytte dersom du har behov for å bestemme satsen ut ifra hvor mange km som kjøres. For eksempel kan en sats gjelde til og med 9000 km og en annen for det overskytende. Fører du et høyere antall på lønnsarten enn det som er angitt i feltet, vil du få en melding.

Rutinenummer: En rutine utfører faste handlinger i systemet. Det er kun i unntakstilfeller at det vil være nødvendig å legge inn rutinenummer på egenopprettede lønnsarter.

Oversikt over rutinenummer og hva rutinen gjør:

1. Trekk av utleggsstrekk A
  2. Trekk av eget ønsket skattetrekk
  3. Utbetaling av feriepenger
  4. Skattetrekk, prosenttrekk
  5. Skattetrekk, tabelltrekk
  6. Utbetaling/tilbakeføring av forskudd
  7. (Rutinenummeret er ikke lenger i bruk)
  8. Trekk av bidragstrekk
  9. Diverse trekk 1
  10. Diverse trekk 2
  11. Trekk av utleggstrekk B
  12. Diverse trekk 3
  13. Ikke lenger i bruk
  14. Hjemme PC - trekk
  15. Tjenestepensjon, Firmaets andel
  16. Tjenestepensjon, Ansattes andel
  17. Avgiftspliktige ytelser refundert av NAV

Tilskudd til pensjonsordninger (tidligere Avgiftspliktig tilskudd og premier til pensjonsgrunnlag): Benyttes kun på lønnsarter som skal innrapporteres som arbeidsgivers andel av AGA-pliktige tilskudd og premier til pensjonsordninger. Når dette feltet er avmerket, vil hele beløpet fra lønnsarten legges til i egen post på Årsoppgaven for arbeidsgiveravgift (RF-1025/RF-1025e) og Terminoppgaven for arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk (RF-1037).

Merk! Ny ordning trer i kraft 1. januar 2015 for innlevering av Oppgave til lønnsstatistikk (RA-0500) og Terminoppgave for arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk (RF-1037). A-meldingen erstatter disse. Les mer om det i Om a-meldingen.

Merk! Feltet Tilskudd til pensjonsordninger har tilbakevirkende effekt. Det vil si at dersom dette feltet har vært feilaktig avmerket på en lønnsart, kan du enkelt fjerne avmerkingen selv om du allerede har kjørt flere lønninger. Beløpet vil da være korrigert ved neste utskrift av de aktuelle rapportene.

Formel - Lønnsgrunnlag: Formelfeltet angir hvor i personalregisteret beløpet til denne lønnsarten skal hentes fra. Ved føring av månedslønn på en ansatt styrer formelen "g_empex.r_month" at "Felt for pris" skal hentes fra månedslønnen som er ført på den ansatte.

Se også:

Lønnsregistrering

Lønnsarter

Innstillinger for a-melding