Inläsning av egendefinierade bankfiler

Med hjälp av en guide kan du definiera egna bankformat som du sedan läser i verifikatregistret för vidare hantering. Detta är aktuellt om du får kontoutskrifter på filer från banken eller om du till exempel exporterar kontoutskrifter från din internetbank till Excel. Import av bankfiler förenklar verifikatsregistreringen och du slipper registrera alla transaktioner manuellt.

Obs! Första gången du läser in egendefinierade bankfiler, måste du koppla var enskild transaktion mot önskat huvudbokskonto, kundreskontra eller leverantörsreskontra. Nästa gång du läser in bankfiler föreslår systemet automatiskt konto och/eller reskontra baserat på de val du gjorde förra gången du importerade. Du har möjlighet att ändra det föreslagna valet för var post i bankfilen.

Innan du kan importera bankfiler måste du definiera dina egna format. Det gör du i guiden genom att klicka på knappen Sök till höger om rullgardinsmenyn för filtyp.

Så här gör du för att läsa in bankfiler:

1. Välj Visa - Redovisning - Inläsning av egendefinierade bankfiler.
  2. Välj Filtyp i rullgardinsmenyn för detta.
    Om du upprättar ett egendefinierat filformat finner du mer information i Egendefinierade filformat för bankfiler.
  3. Klicka på sökknappen och hämta filen du ska importera.
  4. Klicka på Nästa.
  5. Välj aktuellt Bank-/Post-/Kassakonto.
  6. Välj önskat Observationskonto. Kontot kommer att föreslås för poster där systemet inte hittar ett konto/reskontra att länka till utifrån dina tidigare inläsningar. Detta kan däremot ändras senare i guiden för var enskild post.
  7. Klicka på Close Preview när du har kontrollerat förhandsvisningen av rapporten Inläsning av bankfil.
  8. Markera eventuellt poster som du vill ändra konto för och klicka på Redigera.
  9. Klicka på Nästa när du har gjort eventuella ändringar.
  10. Kontrollera åter rapporten Inläsning av bankfil efter eventuella ändringar.
  11. Klicka på Close Preview för att stänga förhandsvisningen.
  12. Klicka på Slutför för att godkänna och föra över verifikaten till Verifikatsregistrering.
  13. Skriv ut rapporten med översikt på de verifikat som skapats och stäng därefter förhandsvisningen.

Bankfilerna är nu inlästa. För att bokföra de verifikat som du har läst in måste du öppna Verifikatsregistreringen och klicka på Överför till huvudbok.

Har du problem med att importera en egendefinierad bankfil?

Se även:

Egendefinierade filformat

Verifikatsregistreringsfönstret

Hur överför jag verifikat till huvudbok?