Framtida kassaflöde

Med hjälp av funktionen för framtida kassaflöde kan du få insikt i framtida likviditet baserat på redan registrerad information. Funktionen är speciellt avsedd för företag som är likviditetsberoende, som till exempel nystartade företag eller de i kapitalintensiva branscher.

Visning av framtida kassaflöde ger dig dagens kassanivå baserat på vilka summor som går in och ut i form av registrerade in- och utbetalningar. Kassaflödet beräknas genom att summera saldon på konton för bank, post och kassa i kontoplanen, samtidigt som förväntade in- och utbetalningar räknas med. Summorna presenteras på veckobasis för de antal veckor du har valt. Du har möjlighet att göra ändringar från detta manuellt och lägga in justeringar vid behov.

För att kontona Kassa, Bank och Postgiro ska visas i listan över konton vid beräkning måste de vara markerade som Betalning i kontoplanen.

Så här markerar du kontona:

1. Välj Visa, peka på Redovisning och klicka på Kontoplan.
  2. Klicka på Lista
  3. Leta upp kontot du vill ska ingå vid beräkning av kassaflöde och klicka på OK.
  4. Välj fliken Avancerad.
  5. Markera Betalning.
  6. Spara och Stäng kontoplanen.

Du kan också markera andra konton om du vill, som till exempel kassakredit.

I guiden kommer öppna poster i både kund- och leverantörsreskontra att komma som markerade för att vara med i beräkningen av kassaflödet. Poster som bestridits kommer också att visas i listan, men de kommer inte att vara markerade automatiskt. Förfallna poster och de utan förfallodatum kommer att visas, men utan att vara markerade. Om det är flera poster som är länkade på en MatchID, så kommer de inte att grupperas. Det är möjligt att ändra betalningsdatum manuellt på en reskontrapost om man är medveten om att det gjorts ändringar på posten.

I huvudfönstret kan du välja om du vill visa kassaflödet med siffror (Rapportöversikt) eller en Grafisk översikt. Väljer du Grafisk översikt kan du sedan välja om du vill se det per vecka eller dag och med staplar eller 2d-linjer. Du kan även markera ifall du vill jämföra med föregående års siffror.

Du kan även skriva ut en översikt över kassaflödet och genom att klicka på pilknappen till höger om Skriv ut kan du få en förhandsgranskning av rapporten eller exportera den till Microsoft Excel.

Så här genomför du guiden för framtida kassaflöde:

1. Klicka Visa - Redovisning - Huvudbok - Framtida kassaflöde.
  2. Klicka Guide.

3. Välj tidsperiod du önskar se kassaflödet för i rullgardinsmenyn. Lägg in ett belopp i fältet Justering om du har justeringar du vill ta med i beräkningen. Klicka Nästa.
  4. I fönstret Inbetalningar från kunder kan du lägga till nya, redigera eller radera poster. Du kan också ta bort markeringen för poster du inte vill ta med i beräkning av kassaflödet, samt markera de poster du vill ta med. Lägg in Justeringar för varje vecka om behov finns.

5. Klicka Nästa.
  6. I fönstret Inbetalning från andra kan du lägga in andra typer av inbetalningar som du vet kommer ske i kommande period. Lägg in Justeringar för varje vecka om behov finns. Klicka Nästa.
  7. I fönstret Utbetalningar till leverantörer kan du lägga till nya, redigera eller radera poster. Du kan också ta bort markeringen för poster du inte vill ta med i beräkning av kassaflödet, samt markera de poster du vill ta med. Lägg in Justeringar för varje vecka om behov finns. Klicka Nästa.
  8. I fönstret Utbetalningar till andra kan du lägga in andra typer av utbetalningar som du vet kommer ske i kommande period. Det kan till exempel vara löner och inköp etc. Var uppmärksam på att posterna inte kommer att bli specificerade vid utskrift. Lägg in Justeringar för varje vecka om behov finns. Klicka Nästa.
  9. Klicka Slutför för att spara ändringarna i beräkning av kassaflöde.

Framtida Kassaflöde kommer att beräknas automatiskt baserat på dagens datum, reskontraposter och kontantnivå.

Du behöver inte gå igenom guiden såvida du inte ska göra några justeringar. Som ett alternativ till guiden kan du klicka på sökknapparna till höger om de fem raderna Kontanter vid veckans början, Kundinbetalningar etc. i fönstret för kassaflöde.

Tips! Vi rekommenderar att sätta en på funktionen för att redigera urval för beräkning av kassaflöde, så att endast redovisningsansvariga kan göra ändringar. Läs mer om behörighetskontroller i Guide för administration av behörighetsmallar.

Se även:

Huvudbok

Kontoplan