Registrering av betalning i verifikatregistreringen

När betalning för Ingående och Utgående fakturor ska registreras bör den ursprungliga fordringen respektive skulden redan vara registrerad i Huvudboken. Betalningen kan då registreras både enligt beskrivningen nedan eller i reskontramodulen.

För dem som har programversioner med försäljnings-, fakturerings- och inköpsmoduler, registreras verifikaten vanligtvis när fakturor och betalningar överförs därifrån, så att även de funktionerna kan användas. För dem som använder factoring måste verifikatsregistreringen göras i reskontra.

Så här registrerar du en betalning:

1. Klicka Visa - Redovisning - Verifikatregistrering.
  2. Klicka Ny för att skapa ett nytt verifikat.
  3. Välj verifikationstyp Bank, Postgiro eller Kassa. Gemensamt för dessa är att de är så kallade Betalningsverifikationstyper som anger att du ska registrera en betalning. Med tangenten [/] byter du verifikationstyp tills verifikatsnumret i kolumnen till vänster börjar på IF eller UF.
  4. Skriv 1510 (kunder) eller 2440 (leverantörer) i kolumnen Konto. En lista öppnas som visar alla kontakter som är angivna antingen som kunder (1510) eller leverantörer (2440) på kontaktkortet.
  5. Markera den Kontakt som gäller för transaktionen och tryck på [Enter]. Eventuellt kan du skriva kontaktnumret direkt i kontofältet. Då behöver du inte välja och markera kontakt. I båda fallen visas en översikt över alla Fakturor som är registrerade på kontakten.

6. Markera den faktura som du ska registrera betalning för. Du kan också skriva fakturanumret direkt i kontofältet.
  1. Du kan registrera eventuell Påminnelseavgift och Dröjsmålsränta i respektive kolumn. Du kan också välja att automatiskt registrera dessa värden i inställningarna för betalningspåminnelser. Läs mer i Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav.
  2. Klicka OK för att gå tillbaka till verifikatregistreringen.
  3. Skriv Motkonto och tryck på [Enter]. Motkontot är det konto som betalningen ska bokföras på och bör motsvara aktuell verifikationstyp. Vid registrering på verifikationstypen Bank är motkontot 1940 Bank det naturliga.

Betalningen har nu registrerats i verifikatsregistreringen.

Verifikatet kan nu överföras till Huvudboken. Den öppna posten i reskontran uppdateras med betalningsbeloppet och registreras som låst om betalningen är identisk med det utestående beloppet på fakturan.

Se även:

Registrera betalning i reskontra

Låsning av öppna poster i Reskontra