Matcha/Koppla

Med den här funktionen kan flera öppna poster kopplas ihop eller matchas, låsas, mot varandra. Villkoret är att de är registrerade på samma kund eller leverantör och att saldot på valda poster är noll. Om summan av posterna inte blir noll kommer de att kopplas ihop, länkas, för att sen låsas vid en senare tidpunkt.

Den vanligaste orsaken till att sådana poster inte har låsts i utgångsläget är att betalningen har registrerats med ett annat Fakturanummer än den ursprungliga fakturan (till exempel 90 i stället för 9).

Samma knapp ger dig möjlighet att öppna låsta poster igen och ta bort länken mellan poster ifall det skulle finnas behov för det.

Obs! I de nedanstående exemplen används leverantörsreskontran. Matchning/koppling fungerar på samma sätt i kundreskontran.

Så Matchar/Kopplar du poster:

1. Välj Visa - Redovisning - Leverantörsreskontra.
  2. Välj posten som du vill matcha/koppla.
  3. Klicka på knappen Matcha/koppla poster.
  4. Kontrollera att Datum för registrering av matcha/koppla stämmer överens med datumet för matcha/koppla.
  5. Markera de poster i listan som du vill matcha/länka med den valda posten.
  6. Klicka OK för att matcha/koppla posterna mot varandra. Om posterna summeras till noll kommer de att bli matchade och låsta, men om inte så kommer de att bli kopplade och fortsätta ligga som öppna poster i reskontran.

Om posterna balanserar på noll matchas de och stängs. Om de inte balanserar på noll kopplas de och placeras som öppna poster i reskontran.

Så tar du bort matchning/koppling av poster:

1. Välj den post för vilken du vill upphäva matcha/koppla.
  2. Klicka Matcha/Koppla poster.
  3. Ta bort markeringen på de poster som du inte längre vill ha matchade/kopplade mot den aktuella posten.
  4. Klicka OK för att ta bort funktionen.

Matchningen/kopplingen upphävs.

Rapporter

Från Rapportmodulen kan du skriva ut översiktliga rapporter över alla reskontraposter, eller bara över de öppna/stängda. Vid stora reskontran är det en fördel att filtrera rapporterna innan utskrift. På det sättet får du bättre översikt över de olika posterna. Vid utskrift av reskontran är det även möjligt att filtrera efter räkenskapsår. Det blir då möjligt att skriva ut reskontrarapporter som bara innehåller fjolårets poster, även om du är flera månader inne i nästa räkenskapsår.

Se även:

Kundreskontra

Leverantörsreskontra