Registrera valutabetalning i reskontra

När man använder den vanliga funktionen för betalning via reskontra kommer man att få upp ett separat fönster för registrering av summan både i utländsk valuta och klient-valuta.

I fältet Betalt visas automatiskt totalsumman på den valda fakturan. Om det inte handlar om en full betalning utan endast en delar av beloppet så kan man ändra det här.

Fältet Avgift ska användas för att lägga in eventuella avgifter som du blir skyldig att betala. Om det handlar om kunders inbetalning så kommer det här fältet endast att användas om kunden gör avdrag för avgifter i sin egen bank. Om det är din utbetalning till leverantören rör det sig naturligtvis om avgifter som blir adderat till ditt avdrag från konto, jämför valutatransaktioner. Många banker summerar dessa och skickar egna uppgifter om bankavgifter i slutet av månaden. Vid sådana tillfällen är det nödvändigt att använda det här fältet.

Fältet Totalbelopp ska alltid reflektera den summa som faktiskt sätts in/tas ut från ditt konto. Det är den summa som blir bokförd på ditt konto.

Även om det handlar om en fullständig betalning, utan avgifter, så kommer kursändringar att leda till att summan i din valuta har ändrats. Differensen mellan vad som blev bokfört på tidpunkten för fakturan och det som nu blir ändringen i saldo på din bank kallas för Agio eller helt enkelt valutavinst/-förlust. Denna blir automatiskt bokförd i ditt system, i överensstämmelse med inställningarna i Visa - Inställningar - Redovisningsinställningar - Redovisning - Systemkonton.

När du fyllt i alla ovannämnda fält kan du klicka OK. Du kommer då till ett nytt fönster där du kan ändra betalningsdatum och konto. Efter att ha kontrollerat att alla inställningar är riktiga, kan du klicka OK och ett verifikat blir då skapat för den här betalningen.

Om du ska bokföra flera betalningar mot samma banktransaktion rekommenderas att du använder verifikatsregistreringen. Här får du möjlighet att ändra saldo som ska föras mot ditt konto.

Se även:

Registrering av betalning i verifikatsregistrering

Valutaregistret