Om kostnadskontering och räkenskapsmässigt lagervärde

Köper du in varor för vidareförsäljning måste du bestämma om du ska lagerföra produkterna. Om du ska lagerföra produkterna måste detta aktiveras i företagsinställningarna för produkt, under Anpassning av Funktioner. Om du har aktiverat Företaget lagerför produkter kan du arbeta både med produkter som Uppdaterar Lagerbehållningen (lagervaror) och med produkter som inte gör det. Om produkten ska uppdatera lager ska detta vara markerat på produktkortet, fliken Lager.

Om du arbetar med lagerförda produkter ska du bestämma hur du ska redovisa lagervärdet. Programmet kan utföra detta automatiskt. Det förutsätter att du underhåller och registrerar inköpspriser och inköpskostnader på ett korrekt sätt. Inställningar för dessa arbetssätt görs i Företagsinställningar för Produkt, på fliken Prishantering. Under Räkenskapsmässig uppdatering av lagervärde väljer du om du ska bokföra lagervärdet eller inte. Väljer du att kostnadsföra produktkostnaden vid inköp betyder det att det inte blir någon automatisk bokföring gjord av lagervärdet.

Ingen redovisning av lager

Om du inte vill redovisa lagret i bokföringen, kan du välja Kostnadsför produktkostnad vid inköp. Då redovisar du inköpet av varor som en kostnad i samband med att du registrerar leverantörsfakturan med varorna. Det ackumuleras inget saldo på balanskonton för lagervärde och ändringarna i lagervärdet kommer inte att visas i balansräkningen. Denna metod är mest aktuell för företag med obetydligt lager eller företag som redovisar lagerförändringar genom regelbunden lagerinventering och manuell ombokning av lagervärdet. Vi rekommenderar att du först tar kontakt med din revisor/redovisningsbyrå innan du tar ställning till om du kan använda denna metod.

Redovisning av lager

För att kunna lagerföra produkter måste du markera för detta i företagsinställningarna för produkt, under Anpassning av funktionalitet. Lagerför du produkter kommer det samlade saldot av de lagerförda produkterna kunna återspeglas i balansräkningen i redovisningen. Om du vill bokföra lagerbehållningen i redovisningen måste du aktivera detta i företagsinställningarna för produkt, på fliken Prishantering, under Räkenskapsmässig uppdatering av lagervärde. Väljer du att Kostnadsföra när vara tas ut ur lagret kommer lagerbehållningen att bli bokförd i redovisningen. Du kan läsa mer i Att implementera kostnadsföring.

Kostnadsföringen kommer alltså att ske vid när varor tas ut ur lagret - för alla produkter. Andra lagertransaktioner kommer att bokföras så att lagerbehållningen ändras. Mer information om de olika kontona som används vid kostnadsföringen hittar du i Kontouppställning.

Produktkortet, fliken Pris är det möjligt att markera att Överstyra självkostnadspris i försäljningsmodul. Detta kan inte väljas om du kostnadsför när varor tas ut ur lagret. Detta kommer i så fall att kunna leda till differenser i redovisningen.

Obs! Det kommer automatiskt att bli bokfört verifikat i redovisningen för in- och utgående lagertransaktioner. Verifikaten kommer att bli bokförda med en egen verifikationstyp.

Du kan också välja Individuell regel för uppdatering av räkenskapsmässigt lagervärde. Väljer du detta alternativ kommer du att få upp en inställning i Produktregistret, under fliken Inställningar, kan du bestämma bokföringsinställningarna för varje enskild produkt.

Valen är de samma som de generella valen som nämns nedan:

Du bör inte aktivera Överstyrkostnadspris i försäljningsmodulen på fliken Pris i Produktregistret, om du använder Kostnadsföring när vara tas ut ur lagret. Detta kommer i så fall kunna leda till skillnader i redovisningen.

Du kan också välja Underlag för balansföring av lagervärde ska inkludera inköpskostnader (utöver inköpspris).

Underlaget för de automatiska verifikaten kommer att vara kostnadspriset på lagertransaktionerna. För att det räkenskapsmässiga saldot av lagret ska stämma med det faktiska saldot är det därför viktigt att kostnadspriset är korrekt.

Det räkenskapsmässiga värdet kommer att skapas vid varje ny lagertransaktion och när priser och kostnader ändras på befintliga transaktioner. På detta sätt kommer redovisningen alltid att ha ett uppdaterat och korrekt lagervärde.

I företagsinställningarna för produkt, fliken Prishantering är det också möjligt att välja Underlag för självkostnadspris. Om du har valt Produkt som underlag, kommer inte täckningsbidraget och täckningsgraden på försäljningsordern och statistiken att stämma med den bokförda kostnaden. Detta på grund av att kostnadsföringen till redovisningen hämtar sin data från lagertransaktioner, medan försäljningsordern i detta fall hämtar sin data från produktregistret. Det rekommenderas därför att du använder Inköpspris som Underlag för självkostnadspris när du lagerför produkter.

Kontering

Systemet levereras med systemkonton, där kontona för bland annat Lagerbehållning, Behållningsändring, Fakturor som inte är mottagna, Varor som inte är fakturerade, Manuella behållningsförändringar, Standard inköpskonton, Fraktavgifter, Tull och Expeditionsavgift redan är uppsatta. Produkter av typen Lagervaror kommer i utgångsläget att använda dessa konton i den automatiska verifikatsregistrering av lagertransaktioner.

Önskar du till exempel att ha olika balanskonton för olika produkter, kan du häva kontona individuellt för varje produkt. Detta gör du i Produktregistret, på fliken Inställningar. Du kan också häva Behållningsändringskonto och Kostnadskonto för varukostnad.

Kostnadsför produktkostnad när vara tas ut ur lagret

Eftersom resultaträkningen ska uppdateras när produkterna registreras in och ut ur lagret - och eftersom detta inte nödvändigtvis sammanfaller med ekonomiska aktiviteter som mottagning av leverantörsfaktura eller utskick av faktura till kund - bokförs fyra verifikat på följande tidpunkter:

En faktura kan uppdatera lagerbehållningen i överensstämmelse med dina rutiner. Du väljer om den ska uppdateras samtidigt som du skriver ut fakturan - Vid fakturautskrift eller vid utskrift att Packsedel och Plocklista. Inställningen för detta heter Uppdatera lager och ligger på fliken Lagerhantering i företagsinställningarna för produkt.

Resultaträkningen kommer att påverkas först när fakturan skickas till kunden. Automatisk bokföring som eventuellt förekommer på resultatkonton, kommer inte för den tiden ge någon nettoeffekt på resultatet.

Du kommer att kunna välja om behållningsändringar ska ses i resultatredovisningen. Det kommer då att bli bokfört 2 extra verifikatsrader vid varumottag och varuleverans. Funktionen kommer att vara satt som standard om du skapar en ny företagsdatabas. Du kryssar för Använd båda metoder för bokföring av lagerförändringar i Företagsinställningar för Produkt, på fliken Prishantering, för att aktivera denna funktion.

Resultaträkningen kommer också att påverkas av lagerinventering och manuella lagertransaktioner. Om du inte vill att sådana transaktioner ska påverka resultatet automatiskt, kan du ändra systemkonton för detta till ett balanskonto. Du måste då stämma av detta konto manuellt.

Se även:

Om produktmodulen

Om priser på produkter

Företagsinställningar för produkt

Lagerinventering

Systemkonton