Om Lagermodulen

Köper du in varor för vidare försäljning måste du ta ställning till om du ska lagerföra produkterna. Ska du lagerföra produkterna måste detta aktiveras i företagsinställningarna för produkt, under Anpassning av funktionalitet. Har du aktiverat lagerföring, kan du arbeta både med produkter som Uppdaterar lagerbehållningen (lagervaror) och produkter som inte gör det. Om produkten ska uppdatera lagerbehållningen, måste du ha markerat för detta på produktkortet, på fliken Lager.

Alla lagertransaktioner och all lagerbehållning som registreras i programmet samlas i den här modulen och påverkas av flera olika moduler och processer. Det omfattar order till kunder, inköp från leverantörer, manuell registrering av lagertransaktioner, montering/demontering av varupaket, överföring mellan lager och lagerinventering.

Genom att klicka på knapparna på vänster sida kan du utföra olika logistikuppgifter. För att produkterna ska visas i dessa register måste ett lager ha kopplats till produkten och alternativet Uppdatera lager måste ha markerats på fliken Lager i Produktregistret.

Det finns bland annat funktioner för följande:

Lagerbehållning
Här överför du varor mellan lager, monterar och demonterar varupaket och definierar önskade lagernivåer.

Order, ej levererade
Här reserverar du varor och registrerar varuuttag i förhållande till order.

Inköp, ej mottaget
Här registrerar du varuleverans i förhållande till inköp.

Produkter med disponibelt under inköpsnivå
Här får du en översikt över alla varor som har låg behållning. Du kan välja olika kriterier för visningen och starta en inköpsguide för att beställa varor.

Inköpsreservationer
Här kan du reservera varor från inköp till säljorder.

Serienummer på lager
Här kan du söka efter en bestämd enhet av en vara baserat på serienummer och se varans transaktioner in på och ut från lagret.

Lagerförändringar och reservationer
Här får du en komplett översikt över alla lagertransaktioner och reservationer för alla lagervaror.

Lagerregistret
Här kan du skapa nya lager och platser och koppla produkter till dem.

Har du en webbutik kan du få fram en lagerstatus på de olika produkterna tillgängliga för kunder i webbutiken. Du har ett antal alternativ för hur lagerstatus ska presenteras. Dessa inställningar anger du i fliken Produktregistret: Fliken Webbutik i Produktkortet. I Företagsinställningar för produkt väljer du om en ny produkt som standard ska visa lagerstatus i webbutiken. På Webbplatsinställningar, fliken Inställningar Webbutik kan du välja olika ikoner för att symbolisera om produkten finns på lager eller inte.

Se även:

Lagerinventering