Företagsinställningar för produkt

Här gör du inställningar för vilka funktioner som ditt företag ska använda, samt styr pris- och lagerhantering.

Guiden för hur man skapar en ny företagsdatabas

I guiden för hur man skapar en ny företagsdatabas kan du välja att markera av för om företaget säljer produkter, tjänster eller båda delarna, samt om företaget lagerför produkter.

Om du ofta skapar produkter av en speciell typ kan du förenkla processen genom att använda en standardmall för produkter. Du kan också fastställa andra standardvärden som nya produkter automatiskt ska få när de skapas.

Ett företags produktutbud kan ha egenskaper som du vill registrera och som inte passar i fälten som har givits i produktregistret. Det typiska fältet för Vikt, Volym och Enhet kan därför ges egna namn om dessa ska användas till annat.

Anpassa funktioner

Här bestämmer du vilka funktioner som ska vara tillgängliga för ditt företag. Anpassningen gör produktregistret mer översiktligt och anpassat för din användning.

Företaget lagerför produkter: Markera det här alternativet om du vill använda lagerfunktioner i produktregistret.

Företaget säljer produkter som består av andra produkter: Markera det här alternativet om du vill använda varupaket.

Företaget vill se historisk prisutveckling på produkter: Med denna funktion kommer fliken Pris i produktregistret att visa historiska priser. Därmed kan du registrera priser på dina produkter från och med en viss tidpunkt, till exempel kampanjpris.

Företaget säljer produkter med fastpris i olik valuta: Med denna funktion kan du skapa fasta produkpriser i olik valuta. Försäljningspriserna anges för varje enskild produkt, och är beroende av valutakursen som definieras i Valutaregistret. Funktionen är bara tillgänglig om inställningen Företaget vill se historisk prisutveckling på produkter också är aktiverad.

Företaget har rabattavtal för individuella kunder på enskilda produkter: Markera det här alternativet om du vill kunna ge individuella rabatter på vissa produkter till dina kunder. Om du markerar detta alternativ aktiveras fliken Kontakt på fliken Rabatt i produktregistret. Du kan upphäva inställningen på varje enskild produkt genom att markera Ingen individuell rabatt på produkten.

Företaget ger mängdrabatt på produkter: Om du vill kunna ange mängdrabatt för dina produkter måste du markera det här alternativet. Om du väljer detta alternativ aktiveras fliken Mängd på fliken Rabatt i produktregistret.

Företaget har rabattavtal för kundkategorier på enskilda produkter: Markera det här alternativet om du vill kunna ge rabatter på vissa produkter till vissa kundkategorier. Om du väljer detta alternativ aktiveras fliken Kategori på fliken Rabatt i produktregistret.

Företaget gör inköp baserade på försäljningsorder: Om du vill kunna skapa inköp med produkter från försäljningsorder måste du markera det här alternativet.

Företaget säljer produkter på Internet: Markera det här alternativet om du vill kunna sälja dina produkter på Internet.

Företaget har produkter som säljs i olika varianter: Markera det här alternativet om du säljer produkter som kan levereras i flera utföranden.

Företaget vill registrera vikt och volym på produkter: Markera det här alternativet om det här är värden du vill registrera för dina produkter.

Företaget säljer produkter med miljöavgift eller punktskatter: Markera det här alternativet om du säljer produkter med miljöavgifter eller andra speciella avgifter.

Prishantering

Underlag för självkostnadspris: Här väljer du vad som ska utgöra underlag för beräkning av självkostnadspris på offert och order/faktura.

Om du väljer Inköpspris aktiveras fältet Självkostnadspris ska inkludera 'Kostnad' från Produktkortet och inköpspris i företagsinställningarna för Försäljning/fakturering, på fliken Pris/Rabatt. Du kan alltså här välja om det beräknade självkostnadspriset ska inkludera fältet Kostnad på produktkortet.

Antal decimaler: Här väljer du om du vill ha med 2 eller 4 decimaler på produktens pris. Valet som du gör kommer att ge dig utslag på produktkortet, i priskalkylatorn, på rabattkortet och på ämneskortet "Leverantör" i produktregistret.

Fastprisrabatt ska gälla även om försäljningspriset är lägre: Gäller om du använder Fast pris. Standardinställningen är att systemet väljer lägsta pris av fastprisrabatt i rabattregistret och Försäljningspris i prisberäkningen. Om du markera detta alternativ används det fasta priset även om detta är högre än försäljningspriset minus övriga rabatter och därmed fungerar som ett påslag.

KOSTNADER:

Inköpskostnaden ska inkludera frakt och expeditionskostnad från leverantörsfakturan: Här bestämmer du om frakt- och expeditionskostnader ska inkluderas i inköpskostnaden.

Inköpskostnad ska inkludera kostnader från bokföring av tull och speditörsfaktura: Välj om tull och spedition ska inkluderas i inköpskostnaden.

Använd projekt/avd. från försäljningsordern när 'Kostnadsför när vara tas ut ur lagret' är vald under Typ: Om du har valt att kostnadsföra produktkostnader när varor tas ut ur lagret, kan du här välja om det bokförda verifikatet ska ärva projekt och/eller avdelning från försäljningsordern. När denna inställning inte är aktiverad, används projekt/avdelning från inköpsordern.

UPPDATERA:

Uppdatera inköpspris och -kostnad på produktkortet genom bokföring av inköp: Inköpspriset uppdateras om du ändrar priserna på produktlinjen i fönstret för Varumottagning.

Uppdatera bara produkter där leverantörer på inköpet är standardleverantör: Uppdatering av inköpspris på produktkortet, som du kan aktivera ovan, kan dock endast göras för standardleverantörer, om du markerar för här.,

RÄKENSKAPSMÄSSIG UPPDATERING AV LAGERVÄRDET

Kostnadsför vid inköp: Väljer du detta alternativ kommer det inte att ske en automatisk verifikatsregistrering av behållningsändringarna. Varukostnaden kommer att bli bokförd om du bokför leverantörsfakturan vid inköpet.

Kostnadsför när vara tas ut ur lagret: Registreringen kommer att ske vid försäljningstidpunkten för alla produkter. Andra lagerhändelser kommer att bokföras så att lagerbehållningen ändras.

Individuell regel för uppdatering av räkenskapsmässigt lagervärde: Väljer du detta alternativ kommer du få upp en inställning i produktregistret, fliken Inställningar, där du för varje enskild produkt kan bestämma om produkten ska bokföras och uppdatera lagervärdet eller om det ska kostnadsregistreras vid bokföringen av leverantörsfaktura.

Underlag för balansföring av lagervärde ska inkludera inköpskostnader: Välj om du vill att inköpspriset på försäljningsorderraden ska inkludera inköpskostnader i tillägg till inköpspris vid balansering av lagervärdet för produkterna. Detta kommer att visas i rapporten för lagervärde och i lagermodulen.

Använd båda metoder för bokföring av lagerförändringar: Du kan välja om ändringarna i behållningen också ska kunna utläsas av både resultat- och balansredovisningen. Två extra verifikatsrader kommer då att bokföras vid varumottag och varuleverans.

Tilläggsskatt: Läs mer i Inställningar för tilläggsskatt.

Lagerhantering

Uppdatera lager: Här väljer du om lageruppdatering ska göras vid utskrift av faktura, packsedel eller plocklista.

Lageruppdatering genom: Här definierar du om du vill använda FIFO (först in först ut) eller LIFO (sist in först ut). Svensk benämning: FIFU och SIFU.

Antal decimaler för lagerenhet: Du kan om du vill visa I lager med upp till 3 decimaler. Väljer du en eller flera decimaler kan du sälja produkter som är mindre än hela enheter via webbutiken. Du måste markera för detta i produktkortet för de produkter detta ska vara möjligt, under fliken Webbinställningar.

Verksamheten använder lagerplats: Om du har lager med platser och vill registrera dessa i programmet måste du markera det här fältet. Markera också om Företaget förvarar samma produkt på flera ställen på samma lager.

Företaget lagerför partivaror: Markera det här alternativet om du vill ha möjlighet att ställa in huruvida varupartinummer på produkter krävs vid varutransaktioner. Den här inställningen blir då tillgänglig under fliken Inställningar för produkten.

Företaget lagerför produkter med hållbarhetsdatum: Markera det här alternativet om du vill ha möjlighet att ställa in huruvida hållbarhetsdatum krävs vid varutransaktioner. Den här inställningen blir då tillgänglig under fliken Inställningar för produkten.

Företaget lagerför produkter med serienummer: Markera det här alternativet om du vill ha möjlighet att ställa in huruvida serienummer på produkter krävs vid varutransaktioner. Den här inställningen blir då tillgänglig under fliken Inställningar för produkten.

Serienummer måste plockas manuellt: Markera det här alternativet om serienummer ska vara obligatoriskt vid utgående varutransaktioner.

Skriva ut plocklista vid registrering av varuleverans: Markera det här alternativet om du vill att plocklista ska skrivas ut vid registrering av varuleverans. Du kan också bestämma önskat antal utskrifter.

Skriva ut packsedel vid registrering av varuleverans: Markera det här alternativet om du vill att packsedel ska skrivas ut vid registrering av varuleverans. Du kan också bestämma önskat antal utskrifter.

Skriva ut mottagningssedel vid registrering av varumottagning: Markera det här alternativet om du vill att mottagningssedel ska skrivas ut vid registrering av varumottag. Vid negativ varumottag/kreditering av inköp skrivs det ut en retursedel.

Standardvärden

Här kan registrerade önskade standardvärden som automatiskt ska registreras på nya produkter som skapas. Om du vill ändra ledtexten i någon av fälten i produktregistret kan du göra det här.

Standardproduktmall: Här kan du välja vilken typ av produkt som ska skapas som standard vid registrering av nya produkter i produktregistret.

Utgående och Ingående moms: Här bestämmer du standardmomssatser för nya produkter som skapas. Detta kan ändras på produktkortet.

Produktgrupp: Om du vill att alla nya produkter som standard ska tillhöra en bestämd produktgrupp, väljer du en grupp från rullgardinsmenyn.

Språk om beskrivning saknas: Om du ska lägga in produktnamn på flera språk kan du ställa in vilket språk som ska vara standard om beskrivning saknas för nya produkter.

Priskalkylatorn används när du ska räkna ut försäljningspris på en produkt. Standardvärden bestämmer hur kalkylatorn ska uppdatera de olika prisfälten.

Standardinställningar för produkter med varianter: Dessa inställningar är standard för alla variantprodukter. Inställningarna förenklar väsentligt processen med att skapa nya huvudprodukter med varianter, speciellt om du har många olika produkter som säljs med samma variantegenskaper. Standardinställningarna kan hävas för var enskild huvudprodukt under fliken Variant i Variantinställningar.

Fältbeskrivningar: Fältbeskrivningarna kan anpassas till de produkter du säljer och är gemensamma för hela produktregistret. Du kan ändra fältnamn för Packenhet, antal per enhet, Volym och Vikt.

Antal produktgruppnivåer: Här definierar du antal produktgruppnivåer som du vill använda. Du kan välja mellan 1-4.

Visning av lagerbehållning i webbutiken: Lagerbehållningen kan visas utifrån olika principer i webbutiken. Du kan också visa grafik som symboliserar lagerbehållningen.

Se även:

Produktregister

Om lagervärde

Skapa en ny företagsdatabas

Om produktvarianter

Varumottagning

Rabatter