Skapa en individuell kreditnota

Vanligtvis ska en kreditnota ha en referens till en tidigare utställd faktura. Vid vissa tillfällen kan det dock uppstå behov för att skapa en individuell kreditnota.

Så skapar du en individuell kreditnota:

1. Välj Visa och peka på Försäljning/Order/Faktura, klicka Orderregistrering.
  2. Välj status Obehandlad kreditnota i rullgardinsmenyn.
  3. Klicka Ny.
  4. Välj önskad kund i listan och klicka OK.

5. I fönstret som visas kommer du att få möjligheten att länka mot en faktura, antingen genom att markera den i listan eller skriva in fakturanumret direkt i fältet för detta. En individuell kreditnota ska inte länkas mot faktura.
  6. Klicka OK.
  7. Välj fliken Produktrader.
  8. Klicka Visa produktlista.
  9. Välj produkten du vill kreditera och klicka Infoga.
  10. I fältet för Antal skriver du hur många som ska krediteras. Var noga med att antalet skrivs med negativt förtecken, det vill säga minus.
  11. Klicka på knappen Faktura.
  12. Välj Kreditnota och skicka till skrivaren.
  13. Klicka OK.
  14. Kontrollera testutskriften och stäng förhandsgranskningen genom att klicka Stäng förhandsgranskning.
  15. Fönstret Lageruppdatering av kreditnota visas. Om alla produkter ska uppdateras i lagernivån klickar du Stäng.
  16. Svara Ja på frågan om att fakturera orden, kreditnota bokförs.
  17. Svara Ja till att godkänna utskriften, om den är korrekt.

Kreditnotan har ingen anknytning till föregående fakturor och kan matchas/länkas mot öppna poster senare.

Se även:

Hur krediteras en faktura?

Försäljning/Fakturering