Inboeken - Werkbalk boekstuksjablonen

U kunt de werkbalk voor boekstuksjablonen activeren. Deze geeft u toegang tot eigen knoppen in het inboekenvenster, in plaats van, of in combinatie met, de afrollijst voor boekstuksjablonen. Deze knoppen fungeren als sneltoetsen naar de verschillende boekstuksjablonen. Het inboeken verloopt dan iets anders.

De grote knoppen bovenaan het inboekvenster zorgen ervoor dat u eenvoudig boekstukken kunt invoeren. De knoppen starten een kleine wizard die u helpt de noodzakelijke informatie in te voeren en daarbij een correcte registratie van de boekstukken te garanderen.

De knoppen worden geactiveerd via de gebruikersinstellingen voor inboeken, bij de optie Werkbalk boekstuksjablonen op het tabblad Functionaliteiten. Naast de standaardsjablonen kunt u uw eigen boekstuksjablonen aanmaken.

De knoppen zijn voor gebruikers die het invoeren van boekstukken wensen te vereenvoudigen. Sommige ervaren gebruikers die bekend zijn met de sneltoetsen en rekeningen zullen wellicht de voorkeur geven aan het handmatig invoeren per regel.

Let op! Houd er rekening mee dat u minder mogelijkheden hebt om de instellingen van klanten en leveranciers te overschrijven wanneer u gebruik maakt van deze werkbalk.

Klik op de knoppen hieronder voor gedetailleerde informatie over het inboeken van de verschillende boekstukken met behulp van de sneltoetsen. Zo registreert u:

GeslotenGeslotenGeslotenGeslotenGeslotenGesloten

Zo boekt u een inkoopfactuur:

1. Klik op Inkoopfactuur.
  2. Kies vanuit het overzicht de leverancier van wie u een factuur hebt ontvangen.
  3. Klik op OK.
  4. Voer het Factuurnummer en eventueel het Betalingskenmerk in.
  5. Controleer dat de Factuurdatum en Vervaldatum kloppen met de factuur.
  6. Kies of de factuur betaald moet worden (Betalen).
  7. Voer het bedrag in dat op de inkooprekening geboekt moet worden als kosten.
    Nadat u het bedrag hebt ingevoerd, wordt een nieuwe boekstukregel aangemaakt.
  8. U kunt van deze nieuwe regel gebruik maken indien u het bedrag wilt verdelen over andere rekeningen.
  9. Selecteer Alle rekeningen weergeven indien u een keuze wilt maken uit andere rekeningen dan de inkooprekeningen.
  10. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met dagboek Inkoopfactuur en kan aangepast worden voordat het naar het grootboek wordt overgeboekt.

Zo boekt u een inkoop creditnota:

Het gebruik van deze knop is afhankelijk van of u eerder een inkoopfactuur in het grootboek hebt geregistreerd.

1. Kies vanuit het overzicht de leverancier van wie u de creditnota hebt ontvangen.
  2. Controleer dat de Datum klopt met de creditnota.
  3. Geef aan of de factuur die gecrediteerd wordt een Openstaande post of een Gesloten post (betaalde factuur) is.
    Uw keuze hier bepaalt uit welke transacties u kunt kiezen in het onderstaande venster.
  4. Geef ook aan hoe u wilt dat facturen gegroepeerd moeten worden, op MatchID of Factuurnummer.
    Dit is alleen van belang wanneer u veel facturen heeft en een beter overzicht wilt hebben.
  5. Selecteer de factuur die gecrediteerd moet worden uit het factuuroverzicht.
  6. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met dagboek Inkoop creditnota en kan voor boeken naar het grootboek aangepast worden.

Zo boekt u een verkoopfactuur:

Met deze knop kunt u de facturen die u aan uw klanten verstuurd hebt, inboeken.

1. Klik op Verkoopfactuur.
  2. Kies vanuit het overzicht de klant aan wie u een factuur hebt gestuurd.
  3. Klik op OK.
  4. Voer het Factuurnummer in dat door de order/factuurmodule is gegenereerd.
  5. Controleer dat de Factuurdatum en Vervaldatum kloppen met de factuur.
  6. Voer het bedrag in dat op de verkooprekening geboekt moet worden als inkomsten.
    Nadat u het bedrag heeft ingegeven, wordt er een nieuwe boekstukregel aangemaakt.
  7. U kunt van deze nieuwe regel gebruik maken indien u het bedrag wilt verdelen over andere rekeningen.
  8. Kies Alle rekeningen weergeven indien u een keuze wilt maken uit andere rekeningen dan de verkooprekeningen.
    Indien u op deze regel een tegenrekening wilt gebruiken, moet u het bedrag als een negatief bedrag ingeven.
  9. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met dagboek Verkoopfactuur en kan aangepast worden voordat het naar het grootboek wordt overgeboekt.

Zo boekt u een verkoop creditnota:

Het gebruik van deze knop is afhankelijk van of u eerder een verkoopfactuur in het grootboek hebt geregistreerd.

1. Kies vanuit het overzicht de klant aan wie u de creditnota wilt versturen.
  2. Controleer dat de Datum klopt met de creditnota.
  3. Geef aan of de te crediteren factuur een Openstaande post of een Gesloten post (betaalde factuur) is.
    Uw keuze hier bepaalt uit welke transacties u kunt kiezen in het onderstaande venster.
  4. Geef ook aan hoe u wilt dat facturen gegroepeerd moeten worden, op MatchID of Factuurnummer.
    Dit is alleen van belang wanneer u veel facturen heeft en een beter overzicht wilt hebben.
  5. Selecteer de factuur die gecrediteerd moet worden in het factuuroverzicht.
  6. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met boekstuksoort Verkoop creditnota en kan voor het boeken naar het grootboek aangepast worden.

Zo boekt u een ontvangen betaling:

Het gebruik van deze knop veronderstelt dat u de factuur eerder hebt geregistreerd als betaald en ingeboekt hebt in het grootboek.

1. Kies de klant van wie u de betaling heeft ontvangen.
  2. Controleer of de Datum overeenkomt met de datum dat de betaling ontvangen werd.
  3. Kies bij Rekening welke betalingsvorm is gebruikt. Elke keuze is verbonden aan een speciale dagboek of grootboekrekening waarop geboekt zal worden. Deze alternatieven kunt u instellen bij Administratieve Instellingen. Meer informatie vindt u in Administratieve instellingen.
  4. Kies of de factuur die betaald wordt een Openstaande post of een Gesloten post (betaalde factuur) is.
    Uw keuze hier bepaalt uit welke transacties u kunt kiezen in het onderstaande venster.
  5. Geef ook aan hoe u wilt dat de facturen gegroepeerd worden, op MatchID of Factuurnummer.
    Dit is alleen van belang wanneer u veel facturen heeft en een beter overzicht wilt hebben.
  6. Selecteer de factuur die betaald is in het factuuroverzicht.
  7. Pas Betaald bedrag aan als dit afwijkt van het gefactureerde bedrag. Een eventuele deelbetaling wordt verder opgevolgd in Debiteuren-/Crediteurenadministratie. Meer informatie vindt u in Crediteuren.
  8. Voer eventueel Kosten in de betreffende kolom. Dit wordt op een eigen rekening geregistreerd en niet op de hoofdrekening.
  9. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt in het hoofdvenster en kan aangepast worden voordat het naar het grootboek wordt overgeboekt.

Zo boekt u een betaling aan anderen:

Het gebruik van deze knop veronderstelt dat u de factuur eerder hebt geregistreerd als betaald en ingeboekt hebt in het grootboek.

1. Kies de leverancier die de betaling heeft ontvangen.
  2. Controleer of de Datum overeenkomt met de datum dat de betaling ontvangen werd.
  3. Kies bij Rekening welke betalingsvorm is gebruikt. Elke keuze is verbonden aan een speciaal dagboek of grootboekrekening waarop geboekt zal worden. Deze alternatieven kunt u instellen bij Administratieve Instellingen . Meer informatie vind u inAdministratieve instellingen.
  4. Kies of de factuur die betaald wordt een Openstaande post of een Gesloten post (betaalde factuur) is.
    Uw keuze hier bepaalt uit welke transacties u kunt kiezen in het onderstaande venster.
  5. Geef ook aan hoe u wilt dat facturen gegroepeerd moeten worden, op MatchID of Factuurnummer.
    Dit is alleen van belang wanneer u veel facturen heeft en een beter overzicht wilt hebben.
  6. Selecteer de factuur die betaald is in het factuuroverzicht.
  7. Pas Betaald bedrag aan als dit afwijkt van het gefactureerde bedrag. Een eventuele deelbetaling wordt verder opgevolgd in Debiteuren-/ Crediteurenadministratie. Meer informatie vindt u in Crediteuren
  8. Voer eventuele Kosten in de betreffende kolom in. Dit wordt op een eigen rekening geregistreerd en niet op de hoofdrekening.
  9. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt in het hoofdvenster en kan aangepast worden voordat het naar het grootboek wordt overgeboekt.

Meer informatie:

Over boekstuksjablonen

Gebruikersinstellingen voor Inboeken

Instellingen voor de werkbalk boekstuksjablonen

Inboeken

Corrigeren, terugzetten en verwijderen van boekstukken

Overboeken naar grootboek

Administratieve instellingen

Crediteuren

Overschrijvingen - Betalingen naar bank