Inleiding tot de updates naar een nieuwe versie

Visma Software B.V. geeft aan wanneer een nieuwe versie van het programma uitkomt. Het is belangrijk dat u de documentatie bij de update doorleest voordat u begint. Ook dient u eerst een back-up te maken.

Hebt u een oude versie, dan kan het voorkomen dat u eerst een update moet doen naar een nieuwere versie, voordat u de update naar de nieuwste versie kunt uitvoeren.

Let op! Zorg ervoor dat uw computer/server aan de systeemvereisten voldoet voor u begint met het installeren. Deze informatie is beschikbaar op onze website http://nl.visma.com/system/(externe link). Houd er rekening mee dat de updateprocedure enige tijd in beslag kan nemen.

Zodra een update beschikbaar is vindt u de update en de handleiding op onze website:

http://nl.visma.com/updatemamut/(externe link).

De Mamut Supportafdeling zal geen prioriteit geven aan supportverzoeken die ontstaan na het uitvoeren van de update, indien deze redelijkerwijs hadden kunnen worden voorkomen door het volgen van de ter beschikking gestelde materialen.

Het is mogelijk dat aangepaste rapporten na het updaten niet meer werken.

Let op! Mamut Business Software gebruikt .NET Framework en Windows Installer 4.6.1. Afhankelijk van uw huidige installatie, kan de installatie van deze componenten ertoe leiden dat uw computer/server twee keer herstart dient te worden.

Tip! Meestal wordt dezelfde http://nl.visma.com/updatemamut/ voor zowel een update als een nieuwe installatie gebruikt.

Uw programma updaten in een omgeving met meerdere gebruikers

Updates in een omgeving met meerdere gebruikers moeten worden uitgevoerd door de systeembeheerder. U dient na het maken van de back-up eerst de server te updaten en alle gebruikers dienen te zijn uitgelogd.

Zodra de server is geüpdatet, krijgen de gebruikers die weer inloggen op hun werkstations een melding dat hun versie moet worden bijgewerkt. De systeembeheerder kan tijdens de update van de server ervoor kiezen om een cliëntinstallatiebestand aan te maken. Deze kan op een eenvoudige locatie worden opgeslagen. De gebruiker kan de update vanuit dat bestand uitvoeren.

Gebruikersrechten

Standaard is het alleen de systeembeheerder (de gebruikers met de toegangsrechten van Volledige toegang/supergebruiker of Systeembeheerder) die toegang heeft om de systeemdatabase te updaten naar een nieuwe versie. De systeembeheerder kan anderen toegang verlenen om de systeemdatabase te updaten. Overige gebruikers kunnen toegang krijgen via de sjablonen in Gebruikersbeheer. Dit moet voor de update worden gedaan.

Er dient altijd ten minste één gebruiker met de rechten Volledige toegang/supergebruiker in het systeem aanwezig te zijn.

Alle gebruikers in een installatie voor meerdere gebruikers kunnen hun eigen client/werkstation updaten zodra de systeemdatabase op de server is geüpdatet.

Let op! Bij stap 8 Uw database wordt nu bijgewerkt (zie pag. 12) is het nodig dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord van Mamut Business Software ingeeft.
Indien u bij het starten van uw Mamut Business Software gebruik maakt van de functie Automatisch inloggen (gebruikersnaam = gebr. naam Windows) en u dus bij het starten van uw Mamut Business Software programma niet apart hoeft in te loggen, dan is er een extra aandachtspunt.
U dient te weten wat uw gebruikersnaam én wachtwoord is, welke zijn ingegeven onder uw Gebruikersinstellingen in Mamut Business Software. Het kan zijn dat dit wachtwoord afwijkt van het wachtwoord waarmee u in Windows inlogt.
Mocht u niet meer weten welk wachtwoord u destijds heeft ingegeven onder de gebruikersinstellingen dan kunt u deze opnieuw instellen via: Beheer - Instellingen - Gebruiker of Beheer - Instellingen - Beveiliging - Gebruikersadministratie.

Mamut Business Software en de database verplaatsen naar een andere computer/server

Het is mogelijk om Mamut Business Software en de database te verplaatsen, bijvoorbeeld van een oude naar een nieuwe computer of server.

Verplaats het programma naar een andere computer/server.

Update van offline help

De helpbestanden worden automatisch bijgewerkt wanneer u update naar een nieuwe versie van het programma.

Tip! U kunt er tevens voor kiezen om online help te gebruiken. Deze bevat altijd de meest recente versie. Ga naar Beheer - Instellingen - Gebruiker - Overig om deze keuze te maken.

Systeembestanden downloaden via het programma

Het is mogelijk dat de softwareleverancier de systeembestanden bijwerkt. Deze bijgewerkte of nieuwe systeembestanden bevatten kleine wijzigingen in het systeem, en zijn beschikbaar via Bestand - Databasehulpprogramma - Systeembestanden downloaden. Houd er rekening mee dat deze functionaliteit alleen voor de systeembeheerder/supergebruiker beschikbaar is, en alleen gebruikt dient te worden wanneer u hierover een bericht hebt ontvangen van de softwareleverancier.

Let op! Het downloaden van systeembestanden is niet hetzelfde als uw programma updaten naar een nieuwe versie. Nieuwe of bijgewerkte systeembestanden worden door de softwareleverancier ter beschikking gesteld indien een kleine wijziging in de systeemtabellen beschikbaar is.

Meer informatie:

De update-wizard

Over installaties voor meerdere gebruikers

Over de programmainstallatie

Over gebruikersrechten

Over databasehulpprogramma's

Gebruikersinstellingen - Overig