Inkoop voor een leverancier aanmaken (zonder wizard)

Indien u een inkoop voor een bepaalde leverancier wenst aan te maken, en u weet welke artikelen u wilt bestellen, kunt u de inkoop rechtstreeks aanmaken, zonder gebruik van de wizard. U kiest de leverancier en daarna registreert u de artikelen op het tabblad Artikelregels in de onderste helft van het venster.

Wilt u de inkoop aanmaken met behulp van de wizard, kunt u de inkoopwizard starten en de optie Eén of meerdere artikelen van één leverancier kiezen.

Zo maakt u een inkoop aan zonder de wizard:

1. Ga naar Beheer - Inkoop - Inkoop.
  2. Klik op Nieuw.
  3. Selecteer de leverancier waarvoor u de inkoop wilt aanmaken en klik op OK.
    Controleer dat alle velden in het bovenste gedeelte correct zijn ingevuld met gegevens over het adres en de leverings- en betalingsvoorwaarden. Deze informatie wordt uit het relatiebeheer gehaald.
  4. Voer de te bestellen artikelen op tabblad Artikelregels in. Dit kunt u op twee verschillende manieren doen:

Klik op Nieuw en vul de artikelcode in de nieuwe rij in. Het betreffende artikel wordt met bijbehorende informatie uit de artikelkaart gehaald. Wilt u gegevens veranderen voor de betreffende inkooporder, dan kunt u dit eenvoudig doen in elke kolom van de artikelregel.

Klik op Artikellijst weergeven om een overzicht van de artikelen te krijgen. U kunt de afrollijst aan de rechterzijde gebruiken als filter door een artikelsoort te selecteren. U krijgt nu alleen de artikelsoort te zien die u hebt geselecteerd, om gemakkelijker het juiste artikel te vinden. Selecteer een artikel en klik op Invoegen.

Als u een artikel selecteert dat nog niet aan de betreffende leverancier gekoppeld is, krijgt u de vraag of u een leverancierskoppeling wilt aanmaken. Klik Ja om het betreffende artikel aan deze leverancier te koppelen. Om de artikelen te kunnen zien die niet aan de gekozen leverancier gekoppeld zijn, dient het filter in de werkbalk op non-actief staan.
  5. Registreer het aantal van de bestelling en pas eventueel prijzen en kortingen.
  6. Klik op Omschrijving orderregel bewerken op het tabblad Artikelregels indien u een eigen tekst wilt invoeren voor de artikelregel. Hier kunt u ook tekst vanuit het artikelregister ophalen met behulp van de afrollijst en de knop Invoegen.
  7. Voer eventueel extra tekst voor de inkooporder het tabblad Tekst in, en geef de instellingen aan in het tabblad Diversen.
  8. Klik op Overbrengen naar besteld om de bestelling aan te maken. U kunt ervoor kiezen om de inkooporder af te drukken.

De status van de inkooporder wordt gewijzigd naar Besteld.

Meer informatie:

Artikelontvangst registreren

Inkooporder inboeken

Inkoopwizard

Inkoop op basis van een leverancier

Inkoop, tabblad: Artikelregels