Bilagsregistrering mot reskontro

Tips! I reskontromodulen finnes det også funksjoner for betalingsoppfølging, rentefakturering, inkasso, remittering med mer. For de som har programversjoner med ordre/faktura- og innkjøpsmoduler gjøres bilagsføringen vanligvis ved overføring av faktura og betalinger derfra, ikke direkte i bilagsregistreringen som beskrevet her.

I standard kontoplan som følger med programmet er konto 1510 Kundefordringer og 2410 Leverandørgjeld satt opp med Reskontrofunksjon. Alle kunder og leverandører knyttes opp mot disse kontoene.

Ved postering av bilag mot konto 1510 og 2410 blir du derfor bedt om å knytte registreringen opp mot en Kontakt.

Slik registrerer du inngående eller utgående faktura i Bilagsregistrering

1. Klikk Ny for å opprette et nytt bilag.
  2. Velg bilagsart Utgående faktura (mot kunder) eller Inngående faktura (mot leverandører) avhengig av hvilken type bilag du skal føre.
  3. Tast inn konto 1510 (kunder) eller 2410 (leverandører) i kolonnen Konto, og trykk [Enter] eller [Tab].
    Dette åpner en liste over alle kontakter som er merket av som enten kunder (1510) eller leverandører (2410) i kontaktkortet.
  4. Merk Kunden eller Leverandøren du skal føre bilag mot, og klikk OK eller trykk [Enter].
    Finnes ikke kontakten i kontaktregisteret fra før, kan du klikke Ny for å opprette kontakten. I registreringsvinduet kan du fylle ut Navn, Org. nr. og Mva-nr., ytterligere informasjon må fylles ut i kontaktregisteret.

5. Fyll ut Fakturanummer og/eller KID.
    Resten av feltene fylles ut i henhold til de betingelsene som er satt på kunden/leverandøren. Fakturadato settes til det samme som bilagsdato, men datoen kan overstyres.
  6. Klikk OK eller trykk pluss [+] på det numeriske tastaturet for å lukke vinduet.
  7. Tast eventuelt inn Motkonto, og trykk [Enter].
    Bruk av motkonto gjør bokføringen raskere. Motkonto er den kontoen som bilagslinjen skal føres mot. Hvis du for eksempel skal føre et salg på konto 1510 Kundefordringer, vil et naturlig valg av motkonto være 3010 Salgsinntekter, avgiftspliktige.
  8. Legg inn fakturabeløp under Debet eller Kredit, avhengig av om du registrerer henholdsvis en utgående eller inngående faktura, og trykk til slutt [Enter].
  9. Dersom du la inn en motkonto i punkt 7, vil beløpet nå bli fordelt på angitt Avgiftskonto og Motkonto.
    La du ikke inn en motkonto i punkt 7, skriver du nå inn ønsket konto i feltet Konto på den nye bilagslinjen, legger inn aktuelt beløp i feltet Debet/Kredit, og trykker til slutt [Enter] på nytt.
    Programmet vil automatisk skille ut eventuell merverdiavgift i henhold til avgiftskoden på valgt konto på en separat bilagslinje.
  10. Skal fakturabeløpet føres mot flere enn én konto, gjentar du punkt 10 til hele fakturabeløpet er fordelt.

Bilaget kan nå overføres til Hovedbok. Ved overføring til hovedbok vil også modulen Reskontro bli oppdatert.

Valuta: Fører du med valuta i bilagsregistreringen, bør du velge å vise Valutakode i bilagsregistreringen. Dette gjør du i fanekortet Kolonner i brukerinnstillingene for bilagsregistrering.

Se også:

Registrering av betaling i bilagsregistrering

Registrering av Inn-/utbetaling i reskontro

Generere en factoringfil

Brukerinnstillinger for Bilagsregistrering