Generere en factoringfil

Ved å klikke på knappen Factoring i reskontromodulen vil en veiviser for generering av factoringfiler startes. For å kunne generere factoringfiler må du ha en avtale med et factoringselskap og sette innstillinger for Factoring i programmer. Les mer i Innstillinger for Factoring.

Slik genererer du en factoringfil

1. Gå til Vis - Regnskap - Factoring.
  2. Sett ønsket utvalg for å begrense antall fordringer som blir foreslått til factoring. Du kan sette et eller flere av følgende utvalg:
    1. Type kontakt: Velg ønsket kundetype.
    2. Kunde: Velg ønsket kunde.
    3. Klikk Utvalg hvis du ønsker å gjøre et mer avansert utvalg.
  3. Klikk Neste for å se hvilke fordringer som blir foreslått basert på ditt utvalg. Du har også mulighet til å fjerne markeringen på linjene med fordringer som blir foreslått. Fjerner du markeringen foran en fordring, vil denne ikke bli med på factoringfilen denne gangen.

4. Klikk Neste dersom du er fornøyd med fordringene som blir foreslått. Du vil da få en forhåndsvisning av rapporten Factoringliste, denne kan du skrive ut ved å klikke på Print report.
  5. Klikk Neste, ønsker du å redigere på utvalget klikker du på Forrige.
  6. Velg katalogen hvor factoringfilene skal plasseres.
  7. Velg ønsket filformat for factoringlisten dersom du ønsker å sende med en rapport til factoringselskapet i tillegg til factoringfilene.
  8. Fjern eventuelt også avmerking for at factoringfil skal sendes på e-post til factoringselskap. Dersom du har lagt inn e-postadresse til factoringselskapet under innstillingene for factoring, vil dette alternativet som standard være merket av.
  9. Klikk Neste for å generere filene.
  10. Dersom du ikke har lagt inn e-postadressen til factoringsselskapet i innstillingene, eller valgt bort at det skal opprettes en e-post med factoringfilen, må du sørge for å få sendt factoringfilene før du klikker Fullfør, da dette sletter filene fra angitt katalog.
  11. Klikk til slutt Fullfør. Alle fakturaer og ev. kreditnotaer i utvalget vil bli markert som sendt til factoring.

Fakturaene blir liggende som åpne poster i reskontro.

Merk! Dersom du av en eller annen grunn må sende en factoringfil til factoringselskapet på nytt, må du gjenopprette filen fra filarkivet. Du får ikke laget filen på nytt, siden postene er oppdatert med status Sendt til factoring i programmet. Du gjenoppretter filen gjennom innstillingene for factoring. Les mer om det i Innstillinger for Factoring.

Innbetalinger

Noen factoringselskaper sender tilbake en OCR-fil som skal leses inn i programmet. Du trenger da ikke føre innbetalingene.

Alternativt må du bokføre innbetalingene manuelt, enten ved at du først lukker de åpne postene mot en samlekonto for factoring, og deretter fører totalbeløpet fra factoringselskapet mot denne kontoen, eller ved å føre innbetalingen fra factoringselskapet på en og en kontakt. Ettersom innbetalt beløp altså er mindre enn fordringene, må du føre differansen til en kostnadskonto.

Kontakt din revisor/regnskapsfører for informasjon om hvilke(n) konto(er) du skal benytte.

Se også:

Om factoring

Kom i gang med factoring

Innstillinger for Factoring

Om inkasso