eDokument > Skapa och skicka faktura eller kreditnota som eDokument

Skapa och skicka faktura eller kreditnota som eDokument

Innan du kan skapa och skicka eDokument måste du slutföra uppgifterna som beskrivs i kapitlet Kom i gång med eDokument.

Obs! Om du använder en tidigare version av Mamut Online, men nu har uppgraderat till senaste versionen för att kunna använda tjänsten Visma AutoInvoice, måste du aktivera modulen eDokument på nytt.

Mamut Business Software - Så skapar och skickar du ett eDokument:

För dig som har licens för Mamut Online kan du skapa eDokument från Mamut Business Software.

1. Öppna Mamut Business Software och gå till Visa - Offert/Order/Faktura - Orderregistrering.
  2. Skapa order på vanligt sätt. Läs mer om det här (extern länk).
    Kan ordern sändas som ett eDokument visa det en symbol i högra hörnet på ordern.
  3. Vill du bifoga bilagor kan du göra det genom att klicka på knappen för bilagor.

Obs! DU kan bara lägga till 5 bilagor utöver systemdokumentet (det systemgenererade dokumentet). Bilagorna måste vara i PDF-format.
  4. Klicka på Fakturera.
  5. Välj utskriftstyp eDokument (ingen utskrift) och klicka på OK för att skicka fakturan som eDokument till kontakten.

Obs! Om du ska skicka aktura i EHF-/Svefaktura-format, finns det en del obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att få skapa fakturan. Ett meddelande visas om eventuell saknad information och du måste då gå tillbaka och fylla i dessa fält och därefter starta om faktureringsprocessen på nytt från steg 4.

eDokumentet har nu skickats till mottagare. Fakturan kommer inte att skrivas ut, men du kan hitta utskicksuppgifter som länk till PDF och status genom att gå till eDokument - Utkorg i Mamut Online. Har utskicket misslyckats hittar du detaljerad information om varför i Utkorg.

Obs! Väljer du att fakturera Alla eller ett Urval av ordrar i guiden, är det inte möjligt att generera eDokument till mottagare med elektronisk adress samtidigt. Det är inställningarna på ordern som du utgick från som styr hur eDokument skickas.

Tips! Önskar du skicka faktura på vanligt sätt till en kontakt som är registrerad som en eDokument-mottagare, kan du gå till fliken Diverse på själv ordern, och välja (Ingen) i stället för eDokument i listrutemenyn. Du kommer du att kunna fakturera ordern som en vanlig faktura.

Mamut Online - Så skapar och skickar du ett eDokument:

1. Gå till Arbetsområdet - Försäljning - Ny säljorder.
  2. Skapa order på vanligt sätt.
    Kan ordern skickas som ett eDokument visas en symbol i högra hörnet på ordern.
  3. Klicka på Spara och därefter på Fakturera.
  4. Klicka på Uppdatera.

eDokumentet skickas nu till mottagare. Fakturan skrivs inte ut, men du hittar en länk till PDF och eDokumentets status genom att gå till Mamut Online - eDokument - Utkorg. Om utskicket misslyckades, kommer det markeras i Utkorg och här hittar du information om varför det misslyckades.

Se även:

eDokument

Kom i gång med eDokument

Motta/importera eDokument

Behandla mottagna eDokument

Version 11.1. Dokumentationen kan beskriva tjänster och/eller funktioner som inte är tillgängliga i din lösning.

Alla rättigheter reserverade © Visma Software AB. Med förbehåll om ändringar/fel. Mamut och Mamut-logotypen är registrerade varumärken av Visma Software AB. Alla andra varumärken är registrerade av respektive företag.