eDokument > Bokföra eDokument > Bokföra och skapa ny inköpsorder

Bokföra och skapa ny inköpsorder

När du mottar en faktura som ett eDokument, kan du välja att bokföra den samtidigt som det skapas en ny inköpsorder i Mamut Business Software. I importguiden får du även en rad redigeringsmöjligheter som styr hur eDokumentet ska bokföras. Läs mer om dessa nedan.

Det finns dessutom en rad inställningar för inköp och produkt i Mamut Business Software som kommer att påverka hur processen kommer att utföras. Det är för det första viktigt att inställningen Tillåtelse att bokföra inköp som inte har mottagits helt och hållet har markerats i företagsinställningarna för inköp i Mamut Business Software. Om denna inte har markerats, kommer inte eDokumentet bokföras, utan det kommer endast att skapas en ny inköpsorder. Inköpet måste du bokföras manuellt i Mamut Business Software efter importen. Du hittar inställningen genom att gå till Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Inköp.

Vill du dessutom att inköpspris och -kostnad ska uppdateras på produktkortet i förhållande till eDokumentet, måste du markera inställningen Uppdatera inköpspris och -kostnad på produktortet vid bokföring av inköp i Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Produkt - Prishantering.

Så bokför du ett eDokument och skapar en ny inköpsorder

1. Logga in till Mamut Online och gå till eDokument - Inkorg.
  2. Välj ett eDokument i inkorgen och klicka på Godkänn.

Obs! Innan guiden kan öppnas måste eDokumentet vara kopplat till en kontakt som är registrerad som leverantör.

3. Klicka på Bokför eDokument.
  4. Markera alternativet Bokför eDokument och skapa ny inköpsorder.
  5. Klicka på Nästa.
  6. Gör alla nödvändiga ändringar i steg 2 i guiden.
    Alla produktrader av typen Produkt måste vara kopplade till produkter i Mamut Business Software innan du kan importera. Kontrollera uppgifterna i själva orderhuvudet och på produktraderna. De tillgängliga redigeringsmöjligheterna och åtgärderna beskrivs nedan.
  7. Klicka på Importera.

eDokumentet bokförs, och en ny inköpsorder med status Bestilt (Beställt)i Mamut Business Software skapas.

Se även:

eDokument

Om bokföring av eDokument

Bokföra eDokument

Bokföra och uppdatera en befintlig inköpsorder

Skapa och skicka ett eDokument

Version 11.1. Dokumentationen kan beskriva tjänster och/eller funktioner som inte är tillgängliga i din lösning.

Alla rättigheter reserverade © Visma Software AB. Med förbehåll om ändringar/fel. Mamut och Mamut-logotypen är registrerade varumärken av Visma Software AB. Alla andra varumärken är registrerade av respektive företag.