Registrere bilag

Modulen for Bilagsregistrering inneholder flere automatiserte rutiner, blant annet ved avgiftsbehandling og registrering av betalinger. På denne siden beskrives den enkleste formen for registrering.

I øvre del av vinduet ser du linjene på det bilaget du for øyeblikket fører. I nedre del av vinduet ser du en oversikt over tidligere førte bilag. Velger du Skjul bilagsliste øverst i vinduet, skjules den nedre delen.

Tips! Du kan forenkle bilagsregistreringen ved hjelp av avmerkingsboksene under Fokus i brukerinnstillingene for Bilagsregistrering. Disse gir deg mulighet til å bestemme hvor markøren skal flytte seg når du trykker [Enter]. Setter du opp dette i henhold til den bruken som er vanligst i din virksomhet, vil du kunne spare mange tastetrykk ved bilagsregistreringen.

Tips! Gjør deg kjent med de ulike hurtigtastene for å effektivisere bilagsføringen. Les mer i Hurtigtaster i bilagsregistrering

Eksempel på registrering av bilag i Bilagsregistrering

I dette eksempelet er det tatt utgangspunkt i at bilagsregistreringen er satt opp med det forhåndsdefinerte oppsettet Normal. Dette velges på fanekortet Standard i brukerinnstillingene for bilagsregistrering.

1. Velg Vis - Regnskap - Bilagsregistrering.
  2. Klikk Ny. Alternativt kan du trykke [Ctrl] + [N] på tastaturet.
  3. Velg Bilagsart, Bilagsdato og Periode for bilaget.
    Du kan endre bilagsart ved å trykke [/] eller [*] på tastaturet.
  4. Tast inn kontonummeret du skal føre bilag på i kolonnen Konto.
    Du kan eventuelt hente opp kontoplanen ved å trykke [-] og velge konto herfra.
  5. Tast eventuelt inn Motkonto.
    Tips!
    Bruk av motkonto gjør bokføringen raskere. Motkonto er den kontoen som bilagslinjen skal føres mot. Denne kontoen vil automatisk motposteres med beløpet som føres på den første kontoen. Dersom du ønsker å føre en og en bilagslinje manuelt, kan du skjule denne kolonnen gjennom brukerinnstillingene for bilagsregistrering.
  6. Trykk [Enter].
    Markøren flyttes nå til Debet eller Kredit, avhengig av hva som er standard for kontoen. Dette settes som innstilling i kontoplanen.
  7. Tast inn beløp og trykk [Enter].
    Har du ført opp Motkonto, vil en ny linje også opprettes, med tilsvarende beløp. Dersom en av kontoene er satt opp med en Avgiftskode, vil beløpet også fordele seg på den aktuelle avgiftskontoen og den aktuelle motkontoen.
  8. Klikk Sett inn posteringslinje for å legge til en linje på bilaget.
  9. Klikk Ny eller trykk [+] dersom du ønsker å føre et nytt bilag.
  10. Gjenta punktene til alle bilag er ført.
  11. Overfør bilagene til Hovedbok, eller la bilagene bli liggende lagret i Bilagsregistrering for overføring senere.

Bilaget er registrert.

Valuta: Fører du med valuta i bilagsregistreringen, bør du velge å vise Valutakode i bilagsregistreringen. Dette gjør du i fanekortet Kolonner i brukerinnstillingene for bilagsregistrering.

Se også:

Overføre til Hovedbok

Bilagsregistreringvinduet

Brukerinnstillinger for Bilagsregistrering

Kontoplan

Om bilagsmaler

Hurtigtaster i bilagsregistrering

Om avgiftsregisteret

Bilagsdato

Bilagsføring med egendefinert kostnadsbærer