Generere en inkassofil

Du kan enkelt generere inkassofiler ved hjelp av en veiviser. Før du kan ta i bruk funksjonaliteten for eksport av inkassofiler må du ha en avtale med et inkassoselskap og sette innstillinger for Inkasso i Mamut.

Overføringen av kundefordringer til inkasso skjer ved at du genererer en inkassofil fra reskontromodulen. Filen inneholder informasjon om dine utestående kundefordringer som inkassoselskapet kreve inn.

For det skal være mulig å sende en fordring til inkasso må det være skrevet ut et inkassovarsel som har forfalt til betaling på den aktuelle fordringen. Les mer i Om betalingspåminnelse/inkassovarsel.

Slik genererer du en inkassofil

1. Gå til Vis - Regnskap - Inkasso, eller klikk på knappen Inkasso i reskontromodulen.
  2. Sett ønsket utvalg for å begrense antall fordringer som blir foreslått til inkasso. Du kan sette ett eller flere av følgende utvalg:
    1. Type kontakt: Velg ønsket kundetype.
    2. Kunde: Velg ønsket kunde.
    3. Kjøredato: Velg ønsket dato for opprettelse av inkassofil.
    4. Klikk Utvalg hvis du ønsker å gjøre et mer avansert utvalg.
  3. Klikk Neste for å se hvilke fordringer som blir foreslått basert på ditt utvalg. Du har også mulighet til å fjerne markeringen på linjene med fordringer som blir foreslått. Fordringene der du fjerner markeringen, vil ikke bli med på inkassofilen denne gangen.
  4. Klikk Neste dersom du er fornøyd med fordringene som blir foreslått. Du vil da få en forhåndsvisning av rapporten Inkassoliste. Skriv ut rapporten eller lukk forhåndsvisningen.
  5. Velg katalogen hvor inkassofilene skal plasseres.
  6. Klikk Neste for å generere filene.
  7. Klikk Fullfør for å sende inkassofilen. Statusen til reskontropostene blir oppdatert til sendt til inkasso.

Du har nå generert en inkassofil basert på ditt utvalg.

Merk! Må du av en eller annen grunn sende en inkassofil til inkassoselskapet ditt på nytt? Da må du gjenopprette filen fra filarkivet. Du får ikke laget filen på nytt, siden postene er oppdatert med status Sendt til inkasso i programmet. Du gjenoppretter filen gjennom innstillingene for inkasso. Les mer om det i Innstillinger for Inkasso.

Se også:

Om inkasso

Innstillinger for Inkasso

Generere betalingspåminnelse/inkassovarsel

Generere en factoringfil