Om sikkerhetskopiering

Viktigheten av sikkerhetskopiering kan aldri understrekes godt nok. Dessverre er det mange som først forstår denne viktigheten den dagen uhellet er ute og behovet for å tilbakekopiere en sikkerhetskopi oppstår. Dette kan f.eks. være etter PC-krasj, tyveri eller brann. Har du ikke en sikkerhetskopi å tilbakekopiere, betyr det at du har mistet all informasjon som var registrert i programmet og at du må begynne helt på nytt igjen. Brukeren, eller systemansvarlig, er selv ansvarlig for å opprette en rutine for sikkerhetskopiering av datafiler (backup).

Hyppighet

Hvor ofte det bør sikkerhetskopieres avhenger av hvor ofte programmet brukes og måten det brukes på, men som en hovedregel bør du ta sikkerhetskopi hver dag når du er ferdig med å jobbe i programmet. Som standard vil du få spørsmål om å foreta en sikkerhetskopiering automatisk hver gang du som siste påloggede bruker avslutter Mamut Business Software. Svarer du Ja på dette spørsmålet, vil du alltid ha en oppdatert sikkerhetskopi tilgjengelig.

Merk! Dersom du ikke får spørsmål om du vil foreta sikkerhetskopiering når du avslutter, kan det skyldes at innstillingene for sikkerhetskopiering er endret.

Ved en eventuell systemkrasj vil det være både tidkrevende og vanskelig å rekonstruere databasen. Ved aktiv bruk anbefales det derfor å ta daglige sikkerhetskopier. Sikkerhetskopieringen kan tilrettelegges etter egne behov og lagringsmuligheter, og du kan ved manuell sikkerhetskopiering velge om du vil ta sikkerhetskopi av en eller flere firmadatabaser om gangen.

Det er mulig å opprette tilgangskontroller, slik at kun utvalgte brukere kan utføre sikkerhetskopiering.

Oppbevaring

Sikkerhetskopier kan tas til harddisk, til en delt mappe i nettverk eller til eksterne media som USB-enheter, eksterne harddisker eller lignende. Det anbefales å oppbevare minst en fullstendig sikkerhetskopi separat fra maskinen der programmet benyttes, i tilfelle denne maskinen blir skadet eller stjålet.

Passordbeskyttelse av sikkerhetskopi

Du kan beskytte sikkerhetskopien med passord. Vær oppmerksom på at du må huske passordet for å kunne tilbakeføre sikkerhetskopien. Supportsenter vil ikke kunne hjelpe deg med passordet dersom du skulle glemme det.

Tilbakekopiering av sikkerhetskopi

Sikkerhetskopiene tilbakeføres ved hjelp av en veiviser. Data i programmet overskrives da med data fra sikkerhetskopien, slik at dine firmadatabaser tilbakeføres til den tilstand de var i da sikkerhetskopien ble utført. Har du registrert data etter dette, vil disse gå tapt. Les mer i Om tilbakekopiering av sikkerhetskopi.

Om databasen

Programmets database består av firmadatabasefiler og systemfiler. Firmadatabasefilene inneholder data for de forskjellige firmadatabasene mens systemfiler inneholder data som er felles for alle firmadatabaser. Eksempel på systemfiler er brukerinformasjon og brukertilgang.

Se også:

Utføre sikkerhetskopiering

Tilbakekopiere en sikkerhetskopi

Ulike typer sikkerhetskopier

Sikkerhetskopi til regnskapsfører

Innstillinger for sikkerhetskopiering

Om Tilgangskontroll

Om oppdatering til ny versjon