Kontaktoppfølging, fanekortet Innstillinger

I fanekortet Innstillinger kan du angi innstillinger for Kunde, Leverandør, Reskontro, Nettstedkonto og Firmainnstillinger. Du kan skreddersy innstillingene for hver enkelt kontakt. Informasjonen du registrerer her er viktig, den overføres nemlig til Ordre/Faktura-modulen når du oppretter ny ordre på kontakten.

Merk! Hvilke innstillinger som er tilgjengelige, avhenger av om kontakten er en kunde eller en leverandør.

Kunde

Via knappen Kunde kan du sette innstillinger for kontakter som er merket av som kunde i kontaktkortet.

Betalingsbetingelser: Velg hvilke betalingsbetingelser som skal gjelde for kunden.

Leveringsbetingelser: Velg hvilke leveringsbetingelser som skal gjelde for kunden.

Leveringsform: Velg hvilken leveringsform som skal gjelde for kunden.

Mva.: Velg hvilken mva-kode som skal gjelde for kunden.

Avrunding: Velg hvilken type avrunding som skal gjelde for kunden.

Merk! Valgene som du har angitt i feltene ovenfor, vil brukes som standard hver gang du oppretter en ordre på kunden.

Utskriftsmedium for Ordre/Faktura: Velg hvilken måte kunden skal motta ordre/faktura på i nedtrekkslisten. Dette er aktuelt dersom du har merket av for Hente fra kontakten i nedtrekklisten Utskriftsmedium for Ordre/Faktura i brukerinnstillingene for rapporter. Ønsker du å kunne sende ordrer og fakturaer på e-post til kunden, må du bruke Microsoft Outlook som standard e-postprogram og ha registrert en e-postadresse på kunden.  ®

Ordrerabatt i prosent: Vil du gi kontakten en flat rabatt på alle ordrer, skriver du inn prosentsatsen i feltet. Prosentsatsen du registrerer her, vil automatisk medberegnes i prisen på ordren. Les mer om Rabatter.

Valuta: Bestem valutaen du ønsker å fakturere kunden i. Valutaen som foreslås i denne nedtrekkslisten, vil være valutaen du har valgt for din firmadatabase. Valutaen du velger, vil automatisk brukes på ordrer du oppretter i ordre/faktura-modulen. Merk deg imidlertid at du kan overstyre valutaen ved opprettelse av ordre.

Samlefaktura: Her velger du Ja i nedtrekkslisten dersom du ønsker å benytte deg av samlefakturering. Ordrer du oppretter i ordre/faktura-modulen, vil få statusen Ubehandlet samleordre. Velger du Nei, vil statusen på nye ordre i ordre/faktura-modulen bli Ubehandlet ordre. Merk deg at du uansett kan overstyre dette på hver enkelt ordre.

Autogenerer statusfil: Vi anbefaler at du velger Ja i denne nedtrekkslisten.

Tilleggsavgift: Velg Ja eller Nei i forhold til om kontakten betaler Tilleggsavgift.

Responstype: Fra nedtrekkslisten velger du hvordan kunden skal kontaktes.

Hovedkontor: Hvis flere av kontaktene dine er del av samme kjede, kan det være aktuelt å fakturere hovedkontoret for alt salg. Dersom kontakten selv utgjør et Hovedkontor, velger du Ja i denne nedtrekkslisten. Andre kunder vil da kunne knytte seg til hovedkontoret.

Leverandør

Hvis kontakten er merket av som leverandør, vil Leverandør-knappen være aktiv. Via denne knappen kan du angi betingelser for innkjøp du gjør fra denne leverandøren.

Betalingsbetingelser: Angi hvilke betalingsbetingelser du ønsker.

Leveringsbetingelser: Angi hvilke leveringsbetingelser du ønsker.

Leveringsformer: Angi hvilken leveringsform du ønsker.

Valuta i innkjøp: Her kan du angi valutaen som leverandøren bruker.

Mva.: Angi hvilken mva-kode som skal brukes.

Merk! Alle innkjøp som du gjør fra denne leverandøren, vil registreres med disse betingelsene som standard, men informasjonen kan overstyres individuelt for hvert enkelt innkjøp.

Avtalerabatt %: Har du en avtale om fast rabatt med leverandøren, skriver du prosentsatsen inn i dette feltet. Rabatten vil da beregnes automatisk ved registrering av nye innkjøp.

Avrunding: Angi hvordan summer skal avrundes.

Leverandørvurdering: Dersom du har to leverandører av samme produkt, vil du selvfølgelig benytte deg av den som gir best betingelser for deg som kunde. I denne nedtrekkslisten kan du gi karakter fra det høyeste, 1 AAA, til det laveste, 5 C. Vurderingen du gir vil bli tilgjengelig i innkjøpsmodulen i de tilfellene du har flere leverandører å velge mellom. Du kan endre karakterverdiene ved å høyreklikke i nedtrekkslisten og velge Endre i standardregister.

Vårt kundenr.: Skriv inn eget kundenummer hos leverandøren i dette feltet som en enkel referanse for leverandøren.

Motkonto bilagsregistrering: I denne nedtrekkslisten kan du velge standardkonto i kontoplanen som alltid skal brukes ved bilagsregistrering av inngående faktura fra leverandøren.

Reskontro

I innstillinger for Reskontro tilpasser du blant annet kunde- og leverandørkreditt, og du angir om kunden skal påminnes ved manglende betaling.

Kundekreditt og Leverandørkreditt: I disse feltene kan du fastsette en grense for henholdsvis kunde- og leverandørkreditt. Hvis du har angitt grenser her, vil du få beskjed dersom grensen overskrides når du prøver å registrere/fakturere en ordre/innkjøpsordre.

Kredittsperre: Du kan også sette en fast kredittsperre på en kunde eller leverandør.
Kontakten vil da markeres med et symbol for kredittsperre på kontaktkortet og i reskontroens Leverandørliste eller Kundeliste. Du vil få beskjed ved forsøk på registrering av ordre/innkjøp.

Påminnelse: Angi om kunden skal få tilsendt påminnelser. Velg Factoring i nedtrekkslisten dersom fordringer på denne kunden skal sendes til factoring. Hvis du selv ønsker å sende påminnelser, velger du Betalingspåminnelse.

Påminnelsesgruppe: Her kan du angi hvilken påminnelsesgruppe kunden skal tilhøre.

Rentefaktura: Her kan du velge om du vil benytte deg av rentefaktura, og eventuelle betingelser for denne.

Remittering: Du kan her angi standardinnstilling for hvorvidt postene på leverandøren skal sendes til remittering. Dersom du benytter remittering i reskontro som metode for betaling til bank, må du velge hvorvidt leverandører skal remitteres. Velger du at leverandøren skal remitteres, vil betalingene til bank som genereres fra reskontro inkludere poster til denne leverandøren, dersom forutsetningene for øvrig er til stede for dette. Du må velge Skal remitteres (utland) for utenlandske leverandører, da disse benytter egne formater. Se mer om remittering i Remittering - Betaling til bank.

Konto for kundereskontro og Konto for leverandørreskontro: Betaling foretas som standard til konto 1510 Kundefordringer for kunder og konto 2410 Leverandørgjeld for leverandører. Du kan overstyre dette dersom du ønsker å bruke andre kontoer.

Varer ikke fakturert: Her kan du angi hvilken konto som skal knyttes til varer som ikke er fakturert.

Fakturaer ikke mottatt: Her kan du angi hvilken konto som skal knyttes til fakturaer som ikke er mottatt fra leverandører.

Factoring kundenummer: Angi kundens factoringnummer, hvis du ønsker det.

Tips! I flere av nedtrekkslistene kan du høyreklikke og velge Endre i standardregister for å endre eller legge til standardverdier for de nedtrekkslistene.

Nettstedkonto

Gjennom dette vinduet administreres tilgang til passordbeskyttede nettsteder for hver enkelt kontakt. Påmeldte brukere godkjennes som regel allerede under rutinen Hent nettsteddata, men du kan likevel endre godkjennelsen, eller avslaget, her. Les mer om hvordan du gjør det i Kontaktinnstillinger: Nettstedkonto.

Firmainnstillinger

Via denne knappen kommer du til firmainnstillingene. Les mer om det iKontaktoppfølgingsregisteret.

Se også:

Kontaktinnstillinger: Nettstedkonto

Hovedkontor/Underkontor

Bilagsregistrering mot reskontro

Kontaktoppfølgingsregisteret