Verktøy for innhold på nettstedet

Ikon Beskrivelse

Ved hjelp av funksjonen Åpne HTML-fil kan du importere HTML-filer som er opprettet i andre programmer. På den måten kan du selv legge inn mer avansert HTML enn det som er mulig å lage i editoren.

VIKTIG: Når du importerer en HTML-side som du har laget i et annet program, er det viktig å være klar over at filen ikke vil inneholde ev. bilder og andre objekter du har lagt inn i filen, men relative referanser til bildene. Det vil settes av plass til bilder men du må manuelt legge inn bildene i Mamut etterpå ved hjelp av funksjonen Sett inn bilde.

Disse knappene brukes når du vil endre font.

Bruk knappen til venstre for å få automatisk nummerering og knappen til høyre for å få automatisk punktliste.

Disse knappene heter Reduser innrykk og Innrykk. Bruk knappen til venstre når du vil fjerne/minske et innrykk i teksten, og knappen til høyre for å lage innrykk.

Ved hjelp av disse tre knappene kan du henholdsvis venstrejustere, sentrere og høyrejustere teksten.

Du klipper ut ved hjelp av knappen til venstre, du kopierer med knappen i midten og limer inn ved hjelp av knappen til høyre. Du kan også høyreklikke med musen og velge ett av disse alternativene fra listen som da åpnes.

Med disse to knappene kan du henholdsvis Angre og Gjenta inntastinger.

Med knappen til venstre, Sett inn tabell, kan du sette inn tabeller hvor du spesifiserer antall rader og kolonner. I midten finner du Vis/skjul rutenett, som skrur av visningen av rutenettet på "usynlige" tabeller.

Med knappen Sett inn hyperlink, som du finner helt til høyre, kan du opprette en link til en annen nettside. Først merker du teksten/bildet som skal fungere som en link, deretter klikker du på denne knappen og skriver inn adressen (Url-en) som du vil det skal linkes til. Se mer om dette nedenfor.

Klikk på denne knappen for å sette inn bilde. Da åpnes et dialogvindu hvor du henter opp bildet, legger inn tekst til "verktøytips" (eng. "tooltip"), velger posisjon og høyde/bredde for bildet.

Klikk på den lille pilen til høyre for knappen for å velge ev. bakgrunnsbilde/farge til teksten. Velger du farge, åpnes et vindu hvor du klikker på ønsket fargealternativ og klikker OK. Velger du bilde, åpnes et vindu hvor du henter opp bildet, velger plassering og ev. repetering i bakgrunnen.

Alt skriftlig innhold på nettstedet opprettes som i et vanlig tekstredigeringsprogram.

Tips! Ved å trykke [Enter] får du nytt avsnitt, hvis du i stedet trykker [Shift]+[Enter] får du et vanlig linjeskift.

Se også:

Sett inn bilde

Sett inn hyperlink

Sett inn vedlegg

Sett inn tabell

Åpne HTML-fil

Rediger nettsted

Designtips for nettsted

Kom i gang med eget nettsted