Ordre/Faktura, fanekortet Produktlinjer

Når du har valgt produktene fra Produktregisteret, vil nødvendig informasjon om f.eks. pris og rabatter bli hentet fra Produkt- og Kontaktregisteret. Trykk [Enter] eller [Tab] på tastaturet for å forflytte deg mellom kolonnene.

Her legger du inn produktene som skal selges på en ordre. Dette kan du gjøre på to måter:

Klikk Ny og skriv inn produktnummeret i den nye raden. Det aktuelle produktet registreres sammen med all informasjon fra produktkortet. Om du vil endre informasjon, gjøres dette i hver enkelt kolonne på produktlinjen.

eller

Klikk Vis produktliste slik at du får opp listen over produktene. Nedtrekkslisten øverst til høyre i vinduet som kommer opp, fungerer som et filter der du velger produkttype. Da vil kun produkter tilhørende den valgte produkttypen vises i listen. Marker ønsket produkt og klikk Sett inn.

Tips! Endrer du Bestilt antall på salgsordren, vil kostprisen oppdateres på nytt fra Produktkortet. Har du opprettet ordren fra et innkjøp, bør du derfor overføre innkjøpet på nytt dersom kostprisen på innkjøpet avviker fra den på produktkortet.

Dersom du ønsker å sette inn en produktlinje mellom eksisterende produktlinjer, kan du gjøre dette ved hjelp av knappen Sett inn produktlinje. Da opprettes en ny linje ovenfor den markerte produktlinjen.

Vis delsum: Klikk denne knappen hvis du ønsker å legge til en delsum. Dette kan være nyttig for ordrer med mange produkter, da du på denne måten kan organisere produktene i grupper og tildele delsummer for gruppene. Velg bare det siste produktet du vil inkludere i en gruppe, og klikk denne knappen. Alle produktene i listen til og med det aktive produktet vil da grupperes i en delsum (ekskludert eventuelle tidligere delsummer), og summen av gruppen vil vises nedenfor produktlinjelisten. Delsummer vil vises på alle salgsrapporter (f.eks. fakturaer) som du sender til kunden.

Fjern delsum: Klikk denne knappen for å fjerne den aktuelle delsummen.

Bruk knappene Flytt produktlinje nedover og Flytt produktlinje oppover for å sortere produktene i listen.

Rediger ordrelinjebeskrivelse: Her kan du legge inn en egen tekst som beskriver hver enkelt produktlinje. Du kan også sette inn tekst fra for eksempel Produktregisteret, som du velger fra nedtrekkslisten.

Slette-knappen i fanekortet Produktlinjer sletter markert produktlinje i listen. Du kan ikke slette produktlinjer som er fakturert.

Merk! Dersom du benytter lager, vil sletting av produktlinjer medføre at det registreres bevegelser knyttet til lageret. Produktene blir tilbakeført lageret. Dersom du i ditt system har valgt å føre produktkostnader når varer tas ut av lageret, vil det også føres bilag. Dette skjer "i bakgrunnen". Du kan se bevegelsene knyttet til en ordre i Vareflytvinduet (se nedenfor).

Regenerer ordrelinjer: Her kan du oppdatere/regenerere ønskede standardverdier for hele tilbudet/ordren eller for aktiv linje. Les mer i Regenerer ordrelinje(r).

Gå til produktkortet: Åpner produktkortet for valgt produktlinje.

Klikk på pilen til høyre for knappen for å velge en av funksjonene:

Knappen kan ha ulike navn, avhengig av hvilke funksjoner som er aktivert.

Opprett innkjøp på grunnlag av ordre: Når du får en ordre fra en kunde og må bestille varer, kan du Opprette innkjøp på grunnlag av ordre. Funksjonen må aktiveres i firmainnstillingene for produkt.

Tilknytning/reservasjon mot innkjøp: Du kan knytte produktene i en ordre mot et spesifikt innkjøp ved å Reservere på innkjøp. Valget aktiveres i firmainnstillingene for ordre/faktura.

Reservere lagervarer: Du kan også Reservere lagervarer på en ordre slik at produkter som ligger på lager eller som finnes i bestilling reserveres denne spesielle ordren. Valgene aktiveres i firmainnstillingene for ordre/faktura.

Vareflyt: Vinduet for vareflyt gir deg full sporbarhet for alle lagerbevegelser. Fra vinduet kan du spore hvilke poster som lå til grunn for bevegelsen, og finne frem til bilaget i hovedboken, dersom dette er opprettet.

Leveringsplan: Klikk på pilen til høyre for knappen, og velg Leveringsplan. Planen gir en oversikt over forventet leveringsdato for innkjøp som inneholder produktet du har valgt i listen. Valget er kun aktivt for ordre/faktura der leveranser gjenstår. Gjelder produkter på innkjøp som er bestilt, ikke mottatt.

Nullstill antall i kolonnen 'Leveres' til 0: Tilgjengelig på restordre. Antall i kolonnen er som standard hentet fra opprinnelig ordre. Her kan du sette antall til 0 for alle ordrelinjer på en restordre.

Fjern alle delsummer: Klikk her hvis du ønsker å fjerne alle delsummer fra produktlinjelisten. Merk at de også vil fjernes fra alle salgsrapporter som du oppretter i ettertid.

Pakk ut komponenter: Denne knappen vises kun dersom du har valgt en strukturvare. Klikk knappen for å pakke ut strukturvarens komponenter. Dette vil opprette komponentene som separate, uavhengige produktlinjer med sine opprinnelige egenskaper som f.eks. mva-kode og rabatter. Antall vil imidlertid justeres i henhold til antall på strukturvaren. Dvs. at hvis strukturvaren inneholdt en komponent med antall "2", og du hadde valgt antall "3" for strukturvaren, vil komponenten opprettes med antall "6".

Merk! Hvis en strukturvare består av andre strukturvarer, vil ikke disse pakkes ut. Ønsker du pakke ut disse også, må de velges separat og prosedyren gjentas.

Sett inn komponent: Hvis du ønsker å legge til en ny komponent, markerer du den aktuelle strukturvaren eller en komponent i strukturvaren, og klikker knappen Sett inn komponent. I produktlisten velger du deretter ønsket komponent, som vil settes inn på linjen nedenfor. Du har også mulighet til å endre antall for en komponent.
Følgende forutsetninger gjelder: Strukturvaren må være knyttet til et lager, og på fanekortet Strukturvarer må innstillingen Lageroppdatering ved salg være satt til Oppdatere komponentene.

Se også:

Produktliste

Endre leveringsform

Om ordre og faktura

Rediger ordrelinjebeskrivelse

Regenerer ordrelinje(r)

Opprette innkjøp på grunnlag av salgsordre

Reservere en salgsordre mot innkjøp

Leveringsplan

Vareflyt-vinduet

Firmainnstillinger for Tilbud/Ordre/Faktura

Firmainnstillinger for Produkt