Om säkerhetskopiering

Det kan aldrig understrykas tillräckligt hur viktigt det är med säkerhetskopiering. Tyvärr är det många som inser detta först efter olyckan har varit framme och behovet av att återställa säkerhetskopior uppstår. Anledningarna kan vara datorkrasch, stöld eller brand. Om du inte har en säkerhetskopia att återställa har all information som registrerats i programmet gått förlorad. Användaren eller den systemansvarige, är själv ansvarig för att skapa en rutin för säkerhetskopiering av datafiler (backup).

Frekvens

Frekvensen på säkerhetskopiering är beroende av hur ofta programmet används och på vilket sätt det används. Som huvudregel bör du göra en säkerhetskopia varje dag när du är färdig med att jobba i programmet. Som standard blir du tillfrågad om du vill göra en säkerhetskopia varje gång du avslutar programmet. Svarar du ja på frågan, kommer du alltid att ha en uppdaterad säkerhetskopia tillgänglig.

Obs! Om du inte får någon fråga angående säkerhetskopia när du avslutar programmet kan inställningarna för säkerhetskopiering ha blivit ändrade.

Vid en eventuell systemkrasch kan det vara både tidskrävande och svårt att rekonstruera datamängden. Vid aktivt användande av programmet rekommenderas det därför att ta säkerhetskopior dagligen. Säkerhetskopiering kan anpassas efter egna behov och lagringsmöjligheter. Det går att göra säkerhetskopior av en eller flera företagsdatabaser åt gången eller så kan de delas upp i mindre filer för att sparas på media med begränsat utrymme.

Det är möjligt att göra behörighetskontroller, så att endast utvalda användare kan utföra säkerhetskopiering.

Lagring av säkerhetskopior

Säkerhetskopior kan läggas på en hårddisk, i en delad mapp i ett nätverk, eller på externt media som CD-skivor eller USB-minnen. Det rekommenderas att du har minst en fullständig säkerhetskopia separat från den dator där programmet används, om denna dator skulle skadas eller stjälas.

Lösenordsskyddade säkerhetskopior

Det är fullt möjligt att lösenordsskydda dina säkerhetskopior. Du bör komma ihåg att du måste komma ihåg ditt lösenord för att kunna återställa säkerhetskopian. Mamut Supportcenter kan inte hjälpa dig om du glömmer lösenordet.

Återställning av säkerhetskopia

Säkerhetskopiorna återställs med hjälp av en guide. Datan skrivs då över med data från säkerhetskopian så att dina företagsdatabaser återställs till det tillstånd de var i då säkerhetskopian skapades. Data som du har registrerat efter denna tidpunkt försvinner. Läs mer om återställning av säkerhetskopior i Om återställning av säkerhetskopia.

Om databasen

Programmets databas består av företagsdatabasfiler och systemfiler. Företagsdatabasfilerna innehåller data från de olika företagsdatabaserna medan systemfilerna innehåller data som gäller för alla företagsdatabaser. Exempel på systemfiler är användarinformation och användarbehörighet.

Se även:

Hur skapas en säkerhetskopia?

Hur återställs en säkerhetskopia?

Olika sorters säkerhetskopior

Säkerhetskopia till redovisningsbyrå

Inställningar för säkerhetskopiering

Behörighetskontroller