Om skärmbilderna i programmet

När du öppnar en modul så kommer det att öppnas en ny skärmbild för just den modulen. Fönstren i programmet är uppbyggda enligt samma mall i alla moduler. Det underlättar för dig som användare när du ska bekanta dig med de nya funktionerna i en modul, eftersom du inte behöver lära att orientera dig på nytt i ett helt nytt fönster.

Verktygsfältet

Överst i skärmbilden finner du verktygsfältet. Där finns knappar för att skapa, radera och kopiera poster. Du hittar dessutom knappar för navigering fram och tillbaka i registret, samt knappar för funktioner som naturligt hör till hanteringen av en post.

Består processen av flera steg, så kommer knapparna att vara placerade från vänster till höger, enligt stegen i processen. Ibland är knapparna "skuggade", vilket betyder att de inte är tillgängliga för tillfället. Ett exempel är i Inköp, där bokföringen inte är tillgänglig förrän du har registrerat ett varumottag.

Du kan läsa mer om de olika verktygen i skärmbilderna i Verktygsfältet på skrivbordet.

Rullgardinsmenyer

Till höger om verktygsfältet finns det rullgardinsmenyer. De fungerar som filter och gör att du, när du bläddrar dig genom poster, kan leta i poster som har den egenskap du angivit i rullgardinsmenyn. Till exempel: I Försäljning/Fakturering kan du se Obehandlade order om du väljer denna status i rullgardinsmenyn överst i fönstrets högra hörn. Läs mer om rullgardinsmenyn Status i Rullgardinsmenyn Status.

Övre delen

I övre delen av skärmbilderna ligger skärmbildens fasta innehåll. Det är fält som kommer att vara tillgängliga oavsett hur du bläddrar dig genom skärmbildernas flikar.

Flikar

En flik är en del av ett fönster. Fönstren består ofta av mer information än vad som är möjligt att få plats med i ett fönster och delas därför upp med hjälp av flikar. En flik har alltid ett namn, till exempel fliken Frakt i fönstret Försäljning/Fakturering. Här kan du se och lägga in information som har att göra med frakt och leverans av en order.

Flikar innehåller specifika funktioner som kan vara aktuella för enskilda poster. Den första fliken är som regel den mesta användbara. Till exempel på Försäljning/Fakturering är det fliken för Produktlinjer, där man lägger in de produkter man ska sälja. Flikar har ibland egna verktygsfält.

Listvisning

Det finns ibland anledning att välja att öppna en modul som en lista istället för direkt i en post. Detta anger du i de användarinställningar där det är möjligt. Se till exempel Användarinställningar för försäljning och fakturering för försäljning och fakturering. Läs mer i Listfönster.

Se även:

Viktiga verktyg i skärmbilderna

Om skrivbordet

Om användarinställningar