Skapa en offert

När du klickar på Ny-knappen öppnas ett fönster i vilket du kan välja vilken offerttyp du vill skapa: Offert, Repeterande offert eller en Offertmall.

Om du inte vill använda dig av dialogfönstret markerar du Visa inte dialogen igen (använd gammal dialog). Du kan senare välja offertyp genom att klicka på den svarta pilen bredvid Ny-knappen. I proceduren nedan används denna metod.

Så skapar du en vanlig offert:

1. Välj Visa - Försäljning/Order/Fakturering - Offertregistrering.
  2. Klicka på pilen bredvid knappen Ny och välj vilken sorts offert du vill skapa.
    När du har valt offerttyp öppnas en lista över de kontakter som är registrerade som kunder. Som standard visas bara aktiva kunder.
  3. Välj Kund.
    Alla fält i fönstrets övre halva fylls i automatiskt med de adresser, leverans- och betalningsvillkor som tillhör kontakten, men det är möjligt att ändra informationen. Dessutom kan du specificera vilket projekt som offerten är kopplad till och vem som är aktuell referens på ditt företag. Nu kan du registrera produktinformation på fliken Produktlinjer i fönstrets nedre halva.
  4. Klicka på Visa produktlista på fliken Produktlinjer för att öppna produktlistan och välja vilken produkt som offerten ska innehålla. Du kan bland annat redigera antal, pris och rabatt i produktkolumnerna.

Du kan också klicka Ny på fliken Produktlinjer. Om du kommer ihåg produktnumret kan du skriva in det direkt i fältet.
    Du kan också trycka '+' på ditt tangentbord för att infoga en produktlinje och därefter skriva in produkt i kolumnen Produktnr..
  5. Upprepa den ovanstående punkten för att lägga till flera produktlinjer.

När du har registrerat alla produkter kan offert skickas till kunden.

Du kan välja offerttyp (Status) via rullgardinsmenyn i högra hörnet. Därefter markerar du namnet på kunden som du vill skapa en offert för och klickar OK. Offerten kommer inte att kopplas mot en kontakt om du har valt offertmall i rullgardinsmenyn. Det gör du istället genom att överföra den till Gruppoffert efter det att mallen är skapad. Om du väljer Repeterande offert från rullgardinsmenyn kan du skicka upprepade offerter till en kontakt utan att skapa det flera gånger. Du kan välja hur ofta du vill skicka offerten med hjälp av knappen Intervall på fliken Diverse.

Tips! Du kan högerklicka i fält som innehåller alternativ från grundinställningar. Då får du möjlighet att välja Ändra i grundinställningar, vilket öppnar grundinställningarna så att du kan redigera och anpassa alternativen på en gång. Exempel: I Orderregistrering på fliken Text kan du högerklicka i fältet vid sidan av Välj text och klicka på Ändra i grundinställningarna.

Läs mer om flikarna i offertmodulen:

Produktlinjer

Frakt

Text

Diverse

Se även:

Om offertmodulen

Gruppoffert

Offertmall

Repeterande offert