Verktyg för innehåll på webbplatsen

Ikon Beskrivning

Med hjälp av funktionen Öppna HTML-fil kan du importera HTML-filer som skapats i andra program. På så sätt kan du använda HTML-kod som är mer avancerad än den du kan skapa i editorn.

Obs! När du importerar en HTML-sida som du har skapat i ett annat program bör du observera att filen inte kommer att innehålla några bilder eller liknande objekt. Dessa kommer att ersättas med länkar till de olika objekten. Du måste själv infoga bilderna manuellt i Mamut genom att använda funktionen Infoga bild.

Dessa knappar används för att ändra typsnitt.

Använd knappen till vänster för att formatera texten till en numrerad lista och knappen till höger för att skapa en punktlista.

Med hjälp av dessa knappar kan du vänsterställa, centrera eller högerställa texten.

Du kan klippa ut text genom att klicka på knappen till vänster. Genom att klicka på knappen i mitten kan du kopiera texten. Du klistrar in den utklippta/kopierade texten genom att klicka på knappen till höger. Du kan även högerklicka och välja ett av dessa alternativ i menyn som öppnas.

Klicka på någon av dessa knappar för att Ångra eller Göra om kommandon.

Knappen Infoga tabell till vänster används för att infoga tabeller med valfritt antal rader och kolumner. Knappen i mitten används för att dölja/visa rutnätet i tabellen.

Genom att klicka på knappen Infoga hyperlänk till höger kan du skapa en länk till en annan webbplats. Markera först texten/bilden som ska fungera som länk, klicka därefter på knappen och skriv in adressen som du vill länka till. Läs mer om detta nedan.

Genom att klicka på knappen kan du infoga bilder. Ett fönster öppnas i vilket du bläddrar dig fram till bildfilen, skriver in text till "verktygstips" (eng. "tooltip"), väljer placering samt eventuell repetition i bakgrunden.

Klicka på pilen till höger för att välja bakgrundsbild/färg till texten. Om du väljer färg öppnas ett fönster där du kan klicka på den aktuella färgen och därefter på OK. Om du väljer en bild öppnas ett fönster där du kan bläddra dig fram till bildfilen samt välja placering och repetition i bakgrunden.

Allt skriftligt innehåll skapas som i ett vanligt textredigeringsprogram.

Tips! Genom att trycka [Enter] får du ett nytt stycke, men om du trycker [Shift] + [Enter] får du en vanlig radbrytning.

Se även:

Infoga länk

Infoga bild

Infoga tabell

Infoga bilaga

Öppna HTML-fil

Utforma webbplats

Designtips för webbplats

Hur skapas en webbplats?