Guide för kontakturval

Med hjälp av guiden kan du ange och spara fasta urval som du använder regelbundet. Dessa kan du använda igen vid ett senare tillfälle för att till exempel skapa aktiviteter, dokument eller skicka e-post. Du kan på så sätt spara mycket tid.

Om du organiserar dina kontakter i Grupper och Kategorier eller liknande kan du dra stor nytta av guiden. Läs mer i Om organisering och underhåll av kontakter.

Du kan välja mellan ett dynamiskt eller statiskt urval. Ett dynamiskt urval anger du med hjälp av ett urvalsfönster och är framför allt lämpligt om du enkelt kan definiera urvalet, exempelvis att ett urval ska definieras efter en specifik kontaktgrupp. Ett statiskt urval kan preciseras mer noggrant genom att manuellt lägga till eller ta bort specifika kontakter/kontaktpersoner.

Du startar guiden från menyn Visa - Guide för kontakturval.

Steg 1 - Enkelt eller avancerat urval

Först väljer du om du vill göra ett enkelt eller avancerat urval.

Steg 2 - Gäller endast för Avancerat urval: Statiskt eller dynamiskt urval

Du kan välja mellan två typer av urval: dynamiskt som hämtar alla kontakter som uppfyller urvalskriterierna och statiskt där resultatet av urvalet lagras och kan användas senare.

Dynamiskt: hämtar alla kontakter/kontaktpersoner som uppfyller urvalskriterierna.

Statiskt: låter dig justera listan med träffar genom att ta bort eller lägga till kontakter/kontaktpersoner. Detta görs i guidens steg 4, som bara är tillgängligt vid statiskt urval.

Öppna det sparade urvalet: I guidens steg 5 kan du spara dina urval. De här urvalen kan väljas i listan nedanför och köras igen. Lägg märke till att du måste gå igenom guiden som om du skapade ett nytt urval och då justera de ifyllda fälten. När du väljer ett urval får du översikt över:

Antal träffar det sista använda urvalet visade: När du markerar urvalen i listan kan du se hur många kontakter som ingick i urvalet.

Dynamiskt/Statiskt: Du får också veta om det valda urvalet är dynamiskt eller statiskt.

Klicka Nästa.

Steg 3 - Definiera urval. Gäller både för Enkelt och Avancerat urval

På fliken Standard i listmenyn Urvalsformulär kan du välja mellan flera kriterieuppsättningar. Det går bra att ange samma kriterier i flera urvalsformulär. Alla kriterier du anger tas med.

Beroende på vilket urvalsformulär du väljer kan du också styra urvalet i förhållande till kontaktpersoner:

Du kan ange hur många Kontaktpersoner från varje kontakt som ska tas med. Om du väljer flera kontaktpersoner på varje kontakt skapar urvalet två instanser av den aktuella kontakten.

Anger du urvalskriterier för Kontaktpersoner, kan du välja att urvalet bara ska inkludera kontakter som har kontaktpersoner som är inkluderade i urvalskriterierna. Kontakter utan kontaktpersoner som uppfyller kriterierna utesluts från urvalet, även om kontakten uppfyller alla andra kriterier.

Ange kriterierna för urvalet du ska jobba med på vanligt sätt. Läs mer i Fälten i Sök och Urval och Avancerat urval

Tips! För att undgå att kunder som är märkta med Inga utskick får några utskick kan du använda dig av det avancerade urvalsfiltret för att hålla dessa kontakter borta från urvalet.

Klicka Nästa.

Steg 4 - Lägg till kontakter/kontaktpersoner

Det här steget visas bara om du gör statiska urval. En lista över alla kontakter och kontaktpersoner i urvalet visas. Listan kan justeras på följande sätt:

Lägg till kontakt. Lägg till kontaktperson: Klicka på den här knappen och välj en ny kontakt från listan. Lägg märke till att kontaktpersoner inte tas med i urvalet, även om du har valt detta i steg 4. Om du vill ta med kontaktpersoner för varje kontakt måste du välja

Lägg till kontaktperson: Klicka på den här knappen och välj en ny kontaktperson från listan. Kontaktpersonen med tillhörande kontakt kommer nu att ingå i urvalet.

Ta bort från urvalet: Markera kryssrutan till vänster om kontakterna som du vill ta bort och klicka sedan på Radera.

Klicka Nästa.

Steg 5 - Spara urval

Detta steg visas endast om du har valt Avancerat urval i steg 1. Om urvalet ska användas regelbundet kan det löna sig att spara det. Om du har justerat ett tidigare sparat urval men senare vill använda det gamla urvalet, kan du Spara som nytt.

1. Välj Spara eller Spara som nytt om du har justerat ett tidigare sparat urval.
  2. Ge urvalet ett Namn och en Beskrivning så att du lätt kan hitta det när du senare vill använda det från steg 2.
  3. Urvalet får endast användas av mig är relevant om det finns fler användare av programmet. Det sparade urvalet kommer då inte att visas i listan för några andra användare än dig själv.
  4. Klicka Nästa.

Steg 6 - Vad vill du göra med urvalet

I guidens sista steg väljer du vad du vill göra med urvalet. Gör ett val och Klicka Slutför (eller Nästa om du har valt Ändra statusfält) för att genomföra det.

Skapa Aktivitet för urvalet: Detta blir ett alternativ till att skapa gruppaktivitet. Klicka Slutför och välj om du vill skapa en aktivitet för alla kontakterna eller flera aktiviteter, en för varje kontakt. Läs mer om att skapa aktiviteter i Aktivitetslista.

Skicka e-post till urvalet: Med detta val skapas ett e-postmeddelande där alla kontakterna i urvalet ingår i Till-fältet. Skriv e-postmeddelandet eller Välj mall, om du har definierat detta under Visa - E-post - E-postmallar.

Skapa dokument till urvalet: Skapa ett dokument för alla kontakterna i urvalet. Du kan även välja vilken adress som ska infogas i dokumentet innan du klickar Slutför. Läs mer i Om dokument.

Export: Välj om du vill exportera kontakterna till Fil för import till ett annat program, Microsoft Excel eller till kontaktlistan i Microsoft Outlook.®®

Ändra statusfält/kontaktinformation: Du kan ändra värden för flera kontakter samtidigt, precis som du kan göra i Guiden för att ändra värden för ett urval kontakter, steg 6 (Visa - Kontakt - Ändra värden på ett urval kontakter). Läs mer i Ändra värden på ett urval kontakter.

Obs! Om du klickar på Avbryt kommer urvalet inte att sparas även om du har valt detta i steg 5.

Klicka Slutför för att genomföra ändringarna.

Se även:

Kontaktregistret

Urval

Sök

Guide för att ändra inställningar på en grupp kontakter

Skapa gruppaktiviteter

Fälten i Sök och Urval

Avancerat urval

Periodurval - Skriv ut rapport över kontakter