Försäljning > Arbeta med offerter och försäljningsordrar

Arbeta med offerter och försäljningsordrar

För att kunna använda offerter/försäljningsordrar, måste du först registrera produkter i din lokala installation av Mamut Business Software samt ha skapat kunder. Läs mer i Kom i gång med Försäljning.

Obs! Du kan bara skapa och redigera försäljningsordrar i vissa statusar. Klicka i Om Försäljning för en översikt över vilka funktioner som är tillgängliga för de olika orderstatusarna.

Så här skapar du nya offerter/försäljningsordrar

I Mamut Online kan du skapa nya offerter/försäljningordrar från flera ställen. Nedan beskrivs det vanligaste sättet, men du kan också skapa nya offerter/försäljningsordrar direkt från kontaktkortet, från arbetsområdet Försäljning eller från listorna Offert/Försäljningsorder

Tips! Du hittar en detaljerad beskrivning av fälten i offert-/orderkortet i Offert/Försäljningsorder/Faktura/Kreditnota.

1. I Mamut Online, klickar du på Ny - Offert/Försäljningsorder i verktygsraden.
  2. Välj kunden som offerten/försäljningsordern ska skapas för och klicka OK.
  3. Kontrollera den på förhand definierade informationen i den övre panelen och skriv in relevant information.
  4. I panelen Produktrader klickar du på Lägg till ny för att lägga till en produkt. Upprepa för att lägga till ytterligare produkter.
  5. Skriv in annan relevant information om offerten/ordern i panelen Diverse.
  6. Klicka Spara & Stäng för att spara offerten/försäljningsordern och komma tillbaka till föregående sida,

--eller --

Klicka Spara & Ny om du vill skapa ytterligare en ny offert/försäljningsorder.

Du har nu skapat en ny offert/ försäljningsorder i Mamut Online.

Obs! Om en offert/försäljningsorder sparas samtidigt i Mamut Business Software och Mamut Online, kommer ordern att sparas i Mamut Business Software eftersom den väger tyngre.

Så här visar eller redigerar du befintliga offerter/försäljningsordrar

1. Klicka på Listor - Offert/Försäljningsorder.
  2. Välj relevant offert/försäljningsorder från listan.

Tips! Om du har många registrerade offerter/försäljningsordrar, kan använda funktionen Sök efter för att identifiera den offert/order som du letar efter. I listan Försäljningsorder kan du också använda rullgardinsmenyn Status för att filtrera listan.

3. Klicka eventuellt på Redigera på verktygsraden om du önskar redigera offerten/försäljningsordern, och klicka sedan på ett av alternativen för Spara när du har gjort ändringarna.

Du har nu visat och/eller redigerat offerten/försäljningsordern.

Så här raderar du en offert/försäljningsorder

Registrerade offerter/försäljningsordrar kan aldrig raderas från systemet, men du kan registrera offerter/försäljningsordrar som Förlorad försäljning eller Annullerad. Dessa är fortfarande tillgängliga i Mamut Business Software och i vissa rapporter, men de kommer inte längre att visas i arbetsområdet Försäljning i Mamut Online.

1. Öppna försäljningsordern som du vill radera som beskrivet ovan.
  2. Klicka på Redigera i verktygsraden.
  3. Klicka Radera.
  4. Välj sedan om du önskar att Annullera offerten/ordern eller registrera den som Förlorad försäljning. Statusen Förlorad försäljning ger dig möjlighet att lägga in information om varför försäljningen inte blev genomförd.

Du har nu raderat offerten/ordern från Mamut Online genom att registrera den som Förlorad försäljning eller Annullerad.

Obs! Om försäljningsordern har lagertransaktioner eller inköpsreservationer, kan du inte ändra status till Annullerad eller Förlorad försäljning. Knapparna kommer då att vara gråa när du klickar Radera.

Se även:

Om Försäljning

Kom i gång med Försäljning

Offert/Försäljningsorder/Faktura/Kreditnota

Listor i arbetsområdet Försäljning

Rapporter

Användarinställningar för Offert/Försäljningsorder

Arbetsområdet Försäljning

Version 11.1. Dokumentationen kan beskriva tjänster och/eller funktioner som inte är tillgängliga i din lösning.

Alla rättigheter reserverade © Visma Software AB. Med förbehåll om ändringar/fel. Mamut och Mamut-logotypen är registrerade varumärken av Visma Software AB. Alla andra varumärken är registrerade av respektive företag.