Försäljning > Offert/Försäljningsorder/Faktura/Kreditnota

Offert/Försäljningsorder/Faktura/Kreditnota

Offert/försäljningsorder/faktura/kreditnota visas när du öppnar nya eller visar/redigerar befintliga offerter/ordrar/fakturor/kreditnotor. Läs mer i Arbeta med offerter och försäljningsordrar.

Informationen som visas på offerten/försäljningsordern motsvarar företagsinställningarna för Försäljning/Order/Fakturering i Mamut Business Software samt användarinställningarna för Offert/Försäljningsorder i Mamut Online. Läs mer i Kom i gång med Försäljning.

Verktygsfältet

Genom att klicka på knappen Användarinställningar kan du gå direkt till användarinställningarna för Offert-/Försäljningsorder. Här kan du anpassa vilka fält som ska visas på Offert- och orderkortet. Läs mer om användarinställningarna i Användarinställningar för Offert/Försäljningsorder.

Klicka Gå till kontakt för att gå direkt till kontaktkortet till kunden som offerten/försäljningsordern är registrerad på. Det är viktigt att komma ihåg att ändringar på kontaktkortet endast påverkar nya offerter/försäljningsordrar. Om du vill göra en ändring i kontaktinformationen på befintliga offerter/ordrar, kan du välja att redigera offerten/försäljningsordern och lägga in ändringarna manuellt.

Klicka på Förhandsvisa PDF för att visa eller skriva ut en offert/försäljningsorder eller en faktura/kreditnota . Från en försäljningsorder kan du välja om du vill skriva ut en försäljningsorder, orderbekräftelse, serviceorder eller proformafaktura för aktuell försäljningsorder. I tillägg till alternativen för försäljningsorder, kan du dessutom från en faktura och en kreditnota även visa och skriva ut dessa. Läs mer i Rapporter.

Knappen Radera/Kreditera. Klicka Radera om du önskar att registrera offerten/försäljningsordern som Förlorad försäljning eller som Annullerad. Offerter/försäljningsordrar med dessa statusar kommer inte längre att visas i Mamut Online, men kommer fortsatt att visas i Mamut Business Software vid filtrering på respektive status. När du öppnar en faktura kommer knappens funktionalitet att vara Kreditera. Klicka Kreditera om du önskar skapa en kreditnota av fakturan. Läs mer i Skapa kreditnota.

Obs! Om en försäljningsorder har lagertransaktioner eller inköpsreservationer, kan du inte ändra status till Annullerad eller Förlorad försäljning. Knapparna kommer då att vara gråa när du klickar Radera.

Du har möjlighet att duplicera en försäljningsorder eller en offert när du visar/redigerar en befintlig offert/försäljningsorder/faktura. Klicka Duplicera, och i dialogrutan som öppnas ska du först välja om du vill duplicera en försäljningsorder eller en offert. Därefter måste du bestämma till vilken kund du vill duplicera. Möjliga alternativ är Aktiv kund och Annan kund. Om du väljer Annan kund, aktiveras kontaktlistan och du kan välja önskad kund.

Klicka Fakturera om du önskar fakturera din obehandlade försäljningsorder/kreditnota. Läs mer i Skapa faktura från försäljningsorder.

Du hittar mer information om de vanligaste verktygen i Mamut Online i Verktyg på Mamut Online.

Offert-/Orderinformation

I panelen Offert-/Orderinformation hittar du följande fält:

Fakturaadress, Leveransadress, Projekt, Er ref. och Betalningsvillkor: Dessa värden hämtas från kundens kontaktkort. Alla värden kan skrivas över/ändras för en enskild offert/order.

Valuta: Valutan hämtas från kundens kontaktkort och kan inte ändras.

Sannolikhet för affär: Denna rullgardinsmeny används i samband med försäljningsprognos. Välj en av statusarna (Kundänmne, Behovsanalys, Möte, Kontrakt och Väntar på bekräftelse) för försäljningen och procentfältet kommer att uppdateras i enlighet med ditt val.

Offertdatum / Giltig t.o.m. (endast offertkort): Ange när offerten är giltig från och hur länge offerten ska vara giltig.

Förfallodatum (endast orderkort): Förfallodatum föreslås utifrån Betalningsvillkor och dagens datum, men kommer först att fastslås utifrån fakturadatum när försäljningsordern fakureras/effektueras från Mamut Business Software.

Produktionsdatum: Här kan du ange produktionsdatum för offerten/försäljningsordern. Fältet kan t.ex. användas om ditt företag säljer färskvaror.

Leveransdatum: Här kan du ange leveransdatum för offerten/försäljningsordern. I företagsinställningarna för Försäljning/Order/Fakturering i Mamut Business Software kan du definiera om du vill att priserna ska hämtas från leveransdatum eller från systemdatum.

Vår ref.: Via denna rullgardinsmeny kan du ange en anställd som ansvarig för offerten/försäljningsordern. Via företagsinställningarna för Försäljning/Order/Fakturering i Mamut Business Software kan du definiera om detta värde ska hämtas från kontaktkortet eller från inloggad användare.

Referens: Här kan du ange en referenskod som kan användas för hantering och filtrering.

Produktlinjer

I panelen Produktlinjer har du tillgång till följande fält och funktionalitet:

Klicka på knappen Visa alla för att se mer information om produkten.

Lägg till ny: Via denna knapp kan du lägga till en ny produktrad. Beroende av dina användarinställningar för Försäljning i Mamut Online kommer antingen en ny produktrad att skapas, där du kan skriva in produktnummer direkt, eller så öppnas produktlistan. Från denna kan du välja den produkt du önskar. Läs mär Listor i arbetsområdet Försäljning.

Produktnr., Pris och Spårningsnummer: Dessa värden hämtas från produktkortet i Mamut Business Software, men du kan skriva över pris och spårningsnummer för varje order.

Beskrivning: Detta värde hämtas från produktkortet, men kan skrivas över för varje produktlinje. Observera att Mamut Online inte stödjer produktbeskrivningar på mer än ett språk.

Antal: Här anger du det antal produkter som du ska sälja till kunden. Dessa fält är tomma när du lägger till tomma produktrader från produktlistan.

Rabatt (%): Här kan du ange en eventuell rabatt i procent för produkten. Rabatthierarkin i Mamut Online är inte lika detaljerad som i Mamut Business Software, då den endast stödjer manuellt definierade rabatter samt rabatter angivna direkt på kunden och rabatter angivna på produkter för individuella kunder.

Tilläggsskatt: Denna inställning ärvs från kontaktregistret i, men du kan också ange detta värde här. Kom ihåg att tilläggsskatten är beroende av produkt, vilket innebär att du också måste registrera inställningen på aktuell produkt. Användning av tilläggsskatt måste först aktiveras i företagsinställningarna för produkt i Mamut Business Software. Läs mer om tilläggsskatt här (extern länk)Mamut Business Software.

Produktlinjetext: Här kan du lägga till text som beskriver produkten. Produktrader som har en text markeras med en blå fyrkant bredvid texten.

Visa komponenter: Denna länk visas om produkten är ett varupaket som består av flera komponenter. Genom att klicka på denna länk kan du se komponenterna i ett pop-up-fönster. Komponenterna visas på samma sätt som i Mamut Business Software. Alla komponenter visas, även produkter som är både komponenter och produkter och produkter i ett varupaket. Komponenter inkluderas inte i produktraderna i en försäljningsorder om du har valt ett varupaket.

Radera/Återskapa: Klicka på Radera-ikonen till höger för att radera den aktuella produktlinjen. Klicka eventuellt på Återskapa för att ångra raderingen, men observera att detta bara kan göras som försäljningsordern inte har blivit sparad efter raderingen.
Obs!
Om produktlinjen har lagerstransaktioner eller inköpsreservationer, är det inte möjligt att radera den via Mamut Online. Du måste istället göra det i Mamut Business Software.

Tips! Om offerten/försäljningsordern innehåller mer än 15 produktlinjer, kan du använda piltangenterna överst i panelen för att bläddra mellan sidorna.

Produktlistan

Produktlistan öppnas automatiskt när du klickar på Lägg till ny i panelen Produktrader.

Tips! Önskar du inte att produktlistan ska öppnas automatiskt, kan du ta bort markeringen för detta i användarinställningarna för Offert/Försäljningsordrar. Du måste då skriva in produktnumret i fältet Produktnr. för att lägga till en produkt. Produktlistan kommer dock att öppnas om du skriver in ett produktnummer som inte existerar, och därefter trycker [TAB]-tangenten.

I produktlistan använder du pilarna överst för att bläddra fram och tillbaka i listan. Om du önskar att gå tillbaka direkt till en sida, kan du klicka på sidnumret. Du har också möjlighet att ange hur många träffar du vill visa per sida. Du kan dessutom använda sökfunktionen för att söka efter en bestämd produkt.

Infoga: Lägger till den markerade produkten på försäljningsordern. Ange eventuellt också ett Antal av produkten som ska läggas till innan du klickar Infoga.

Stäng: Klicka Stäng för att stänga produktlistan och gå tillbaka till offerten/försäljningsordern när du har lagt till alla önskade produkter.

Obs! Produkter måste skapas och redigeras via produktregistret i Mamut Business Software.

Diverse

Panelen Diverse innehåller information från flikarna Frakt, Text and Diverse i offert-/orderregistret i Mamut Business Software. Förhandsifyllda värden hämtas också från fliken Diverse på kontaktkortet i Mamut Business Software.

Avdelning: Välj en avdelning i rullgardinsmenyn som offerten/ordern ska länkas till.

Avrundning: Ange hur totalsumman i offerten/ordern ska avrundas.

Leveransform: Välj leveransform från rullgardinsmenyn.

Leveransvillkor: Välj leveransvillkoren som ska gälla för denna leverans i rullgardinsmenyn.

Klar för överföring (endast offertkort): Denna kryssruta används till filtrering, så att det kan bli lättare att hitta offerter som är klara för att överföras till order.

Klar för fakturering/Plockad (endast orderkort): Dessa kryssrutor används till filtrering, så att det kan bli lättare att hitta ordrar som är klara för fakturering respektive plockade från lager.

Vanlig text: Texten visas på utskriften av offerten/ordern. Välj en förhandsdefinierad text i rullgardinsmenyn, eller välj (Din text) och skriv in texten i fönstret. Förhandsdefinierade texter kan du redigera eller lägga till i grundinställningar i Mamut Business Software, under Fast text, offert/order. I företagsinställningarna för Försäljning & fakturering i Mamut Business Software kan du också ange om en av dessa fasta texter ska föreslås som standard när du skapar nya offerter/ordrar.

Se även:

Om Försäljning

Kom i gång med Försäljning

Arbetsområdet Försäljning

Användarinställningar för Offert/Försäljningsorder

Arbeta med offerter och försäljningsordrar

Listor i arbetsområdet Försäljning

Rapporter

Version 11.1. Dokumentationen kan beskriva tjänster och/eller funktioner som inte är tillgängliga i din lösning.

Alla rättigheter reserverade © Visma Software AB. Med förbehåll om ändringar/fel. Mamut och Mamut-logotypen är registrerade varumärken av Visma Software AB. Alla andra varumärken är registrerade av respektive företag.