Relatiebeheer, tabblad: Debiteur/crediteur

Het tabblad Debiteur/crediteur laat alle in het grootboek geboekte transacties van de relatie zien. Indien de relatie een klant is, worden alle tegoeden weergegeven; bij crediteuren uw schulden. Wanneer de relatie zowel klant als leverancier is, kunt u kiezen welk overzicht u wilt bekijken.

Het tabblad kan als een beknopt rekeningoverzicht beschouwd worden, aangezien u overzicht krijgt over alle boekstukken, het totaalbedrag van alle openstaande posten, vervallen posten en niet vervallen posten. In het tabblad kunt u creditnota’s registreren en openstaande posten vereffenen. U kunt ook nieuwe facturen boeken. Houd er rekening mee dat alle transacties die u hier registreert direct in het grootboek geboekt worden.

Hier kunt u inkomende en uitgaande betalingen voor open posten van debiteuren en crediteuren registreren. Meer informatie over betalingen vindt u in Boeken van betalingen in debiteuren-/crediteurenadministratie.

Tip! Het is tevens mogelijk om inkomende en uitgaande betalingen via de inboekmodule te registreren. Meer informatie vindt u in Inboeken van betalingen.

Door op de knop Nieuw te klikken kunt u een uitgaande factuur (voor klanten) of een inkomende factuur (van leveranciers) in het grootboek registreren. U kunt er ook voor kiezen om dit in het inboekvenster te doen. Meer informatie over het registreren van facturen vindt u in Debiteuren- en crediteurentransacties inboeken.

Klik op Bewerken indien u een boekstuk wenst te bewerken. U kunt dit tevens doen vanuit Debiteuren of Crediteuren via het aandachtsgebied Administratie. Meer informatie vindt u in Een transactie in debiteuren-/crediteurenadministratie wijzigen.

Door op deze knop te klikken kunt u een creditnota aanmaken die wordt verwerkt in het Grootboek. Meer informatie vindt u in Grootboek.

Middels deze knop kunt u de geselecteerde factuur open en eventueel aanpassen. Meer informatie vindt u in Over Order/Factuur.

Indien de relatie die u heeft geopend een leverancier is, kunt u op deze knop klikken om naar het inkoopregister te gaan en de informatie te zien over de geselecteerde factuur. Meer informatie vindt u in Over de inkoopmodule.

Wanneer u op deze knop klikt opent zich het Grootboek waar het geselecteerde boekstuk is opgeslagen. Meer informatie vindt u in Grootboek.

Met deze functionaliteit kunt u meerdere open boekstukken tegen elkaar matchen/koppelen. Om dit te kunnen doen dienen de boekstukken bij dezelfde relatie geregistreerd te zijn. U kunt de boekstukken sluiten wanneer de som van deze boekstukken 0 is. Wanneer dit niet het geval is zullen ze aan elkaar gekoppeld worden zodat ze op een later tijdstip gesloten kunnen worden. Meer informatie vindt u in Matchen/koppelen.

De afrollijsten aan de rechterkant van de iconen kunnen worden gebruikt om te filteren en zo alleen bepaalde informatie weer te geven. U kunt kiezen voor welk jaar u de boekstukken wenst te zien, in hoeverre deze posten open, gesloten of beiden dienen te zijn en of u de informatie wenst te zien die verbonden zijn aan Factuur, Bank/kas, Creditnota of Factuur/creditnota.

Tip! Voor een overzicht van alle openstaande bedragen, raden wij aan de Debiteuren- en Crediteurenadministratie te gebruiken, een register waarin alle klanten en leveranciers zijn opgenomen. U kunt bovendien vanuit deze module herinneringen, incassoberichten en renteberekeningen aanmaken.

Zo registreert u een betaling via het tabblad Boekstukken:

1. Selecteer het boekstuk waarvan de betaling verwerkt moet worden.
  2. Klik op Betalen.
  3. Controleer of de Betalingsdatum correct is met de datum wanneer u de betaling verricht/ontvangen hebt.
  4. Kies bij Rekening de betalingsvorm die is gebruikt. Elke keuze wordt verbonden aan een specifiek boekstuk en grootboekrekening dat wordt belast. Deze alternatieven kunt u aangeven bij de Administratieve instellingen.
  5. Voer het Bedrag in indien het niet overeenkomt met de factuur.
  6. Klik op OK.

Het boekstuk wordt geregistreerd in het grootboek.

Zo registreert u facturen via het tabblad Boekstukken:

1. Klik op Nieuw.
  2. Voer het Factuurnummer en eventueel het Betalingskenmerk in.
  3. Controleer dat de Factuurdatum en Vervaldatum kloppen met de factuur.
  4. Kies eventueel Moet betaald worden (geldt alleen bij inkomende facturen).
  5. Voer het bedrag in dat op de kostenrekening geboekt moet worden.
    Nadat u het bedrag hebt ingevoerd, wordt een nieuwe boekstukregel aangemaakt.
  6. U kunt van deze nieuwe regel gebruik maken indien u het bedrag wenst te verdelen over andere rekeningen.
  7. Kies Alle rekeningen weergeven indien u een keuze wenst te maken uit andere rekeningen dan de inkooprekeningen.
    Indien u op deze regel een tegenrekening wilt gebruiken, moet het bedrag als een negatief bedrag ingeven.
  8. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met dagboek ’Inkoopfactuur’ (voor leverancier) of ’Verkoopfactuur’ (voor klanten) en wordt naar het grootboek verwerkt.

Zo registreert u creditnota's via het tabblad Boekstukken:

1.  Kies uit het overzicht de transactie die gecrediteerd moet worden en klik op Creditnota aanmaken.
  2. Controleer of de Datum klopt met de creditnota.
  3. Klik op OK.

Het boekstuk wordt aangemaakt met dagboek ’Ontvangen’ (voor leveranciers) of ’Verzonden’ creditnota (voor klanten) en wordt naar het grootboek overgeboekt.

Meer informatie:

Relatiebeheer

Administratieve instellingen