Over de rapportmodule

In de rapportmodule liggen alle rapporten die u kunt afdrukken. Een uitzondering zijn de rapporten die via een bepaalde module worden afgedrukt, zoals bijvoorbeeld orders en facturen. De rapportmodule bevat veel rapporten en is daarom opgesplitst in modules.

Systeemrapporten en bewerkte Bedrijfsdatabaserapporten

In de rapportmodule kunt u kiezen of u Systeemrapporten of Bedrijfsdatabaserapporten wilt afdrukken.

Systeemrapporten zijn de originele rapporten die bij het programma worden geleverd en zijn identiek voor alle bedrijfsdatabases. Deze rapportbestanden kunnen niet worden bewerkt en worden altijd overschreven bij het updaten van het programma

Bedrijfsdatabaserapporten zijn kopieën van de systeemrapporten die u naar uw wens kunt aanpassen in de rapport-/etiketeditor. De rapporten worden op bedrijfsdatabaseniveau aangepast, en gelden derhalve alleen voor de betreffende bedrijfsdatabase.

U kunt rapporten direct vanuit de rapportmodule bewerken door deze te selecteren en op Bewerken te klikken. Als u in plaats hiervan de rapporteditor wilt openen, dan klikt u op Ga naar rapport-/etiketeditor.

Wanneer u de rapporten hebt bewerkt en een rapport wilt afdrukken, dan kunt u kiezen of u het bijgeleverd systeemrapport of het bewerkte rapport, dat Bedrijfsdatabaserapport genoemd wordt, wilt afdrukken. U vindt de bewerkte uitgave van het rapport onder dezelfde naam als de systeemrapporten, maar u kiest de rapportsoort Bedrijfsdatabaserapporten.

Hebt u meerdere bedrijfsdatabases, zal het eigen gedefinieerd bedrijfsdatabaserapport de bedrijfsdatabase gelden waarin u het heeft bewerkt. U kunt het rapport kopiëren naar de andere bedrijfsdatabases met behulp van de Rapport-/etiketeditor.

Meer informatie over het bewerken van rapporten vindt u in Rapport-/Etiketeditor.

In de gebruikersinstellingen kunt u aangeven welke rapportsoort standaard ingesteld dient te zijn bij het afdrukken van de rapporten.

Meer informatie vindt u in Gebruikersinstellingen voor Rapporten.

Voorkeursrapporten, Laatste 20 en Journalen

Naast de modules bestaat er de keuze uit Voorkeur, Laatste 20 en Journalen. OnderVoorkeur kunt u rapporten die u vaak gebruikt opslaan, per rapport of in zogenaamde rapportbundels. Meer informatie vindt u in Instellingen rapportgroep. Laatste 20 geeft de laatste 20 rapporten die u hebt afgedrukt voor de actieve bedrijfsdatabase weer. Journalen zijn de belangrijke rapporten die rechtstreeks naar de printer afgedrukt moeten worden om geactiveerd te worden.

Toegang tot rapporten

Wenst u de toegang tot de rapporten te beperken voor enkele gebruikers, dan kunt u dit instellen in de Gebruikersrechten. Meer informatie over de gebruikersrechten vindt u in Over gebruikersrechten.

Streepjescodes

De streepjescodes in Mamut Business Software kunnen gebruikt worden voor artikelnummers, serienummers, branchespecifieke artikelnummers en klantnummers. Meer informatie vindt u in Over streepjescodes.

De rapportmodule openen

U opent de rapportmodule via het menu Bestand - Afdrukken of via de werkbalk op het bureaublad. In sommige modules zal er een keuze voor rapporten aanwezig zijn, zoals Beheer - Relatie - Rapporten. Dit venster start met de meest relevante rapporten binnen de module.

In een aantal vensters leidt ook de printericoon u naar een venster waar u kunt kiezen voor Rapportmodule openen.

Meer informatie vindt u in Een rapport afdrukken.

Tip! U kunt Resultaat en Balans, gebaseerd op boekstukken geregistreerd in inboeken, bekijken voordat u deze naar het grootboek overbrengt. U kiest de bron voor het afdrukken in het keuzeoverzicht in de rapportmodule, waar u kunt kiezen tussen Grootboek, Inboeken of beiden.

Meer informatie:

Logo in rapporten opnemen

Rapportinstellingen

Rapporten bewerken

Voorkeursrapporten

Gebruikersrechten

Gebruikerinstellingen, rapporten en printer