Over dagelijkse routines

Kassaopmaak

Bij het opmaken van de kassa wordt de inhoud van de kassa geteld aan de hand van de verkopen sinds de laatste keer dat de kassa werd opgemaakt, en een bepaald tijdspunt. De kassaopmaak wordt gestart vanuit Beheer. Indien u de functionaliteit Kassaopmaak wordt altijd gevolgd door een dagafsluiting niet hebt geactiveerd onder Beheer - Instellingen - Dagafsluiting kunt u de kassa meerdere malen opmaken, voordat u een dagafsluiting uitvoert.

Meer informatie over de wizard voor het opmaken van de kassa vindt u hier.

Dagafsluiting (Z-rapport)

De dagafsluiting is de naam voor de functionaliteit die een serie van verkopen van een bepaalde kassa afsluit. De dagafsluiting wordt op een bepaald tijdstip uitgevoerd. Om een verkoop in de dagafsluiting mee te kunnen nemen moet deze in de kassaopmaak zijn meegenomen.

De dagafsluiting wordt gestart vanuit Beheer, of automatisch na de kassaopmaak wanneer dit is ingesteld onder Beheer - Instellingen - Dagafsluiting. Alleen supergebruikers hebben toegang tot deze functionaliteit.

Het bijwerken van de voorraad in het administratieve programma is een onderdeel van dit proces.

Na het uitvoeren van de dagafsluiting worden de orders geleverd en gefactureerd. Dit betekent dat de dagafsluitingsprocedure geen gedeeltelijke verkooporders kan verwerken, maar alleen volledig verwerkte verkooporders.

Indien de voorraad handmatig is bijgewerkt zullen de verkooporders van die voorraadaanpassing worden verwijderd uit het administratieve systeem. Een nieuwe verkooporder wordt aangemaakt welke alle verkopen tot het moment van de dagafsluiting bevat.

Om een dagsluiting te kunnen uitvoeren, moet het programma verbinding hebben met de bedrijfsdatabase van Mamut Business Software.

Let op! De dagafsluiting (Z-rapport) bevat informatie over alle verkopen die geregistreerd zijn tussen twee dagafsluitingen.

Meer informatie over de dagafsluiting vindt u hier.

Bijwerken voorraad

Deze functionaliteit is een deel van de dagafsluiting. U kunt er echter ook voor kiezen de voorraad handmatig bij te werken. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar indien u de optie 'Bijwerken van voorraad' in Beheer weergeven hebt geselecteerd onder Beheer - Instellingen - Dagafsluiting.

Meer informatie over het handmatig bijwerken van de voorraad vindt u hier.

Artikelen en klanten bijwerken

Mamut Kassa is gebaseerd op het artikel- en relatieregister in Mamut Business Software. De artikelen en klanten worden de eerste keer dat het programma wordt gestart geïmporteerd. Na deze eerste opstart kunt u deze functionaliteit gebruiken om het artikel- en relatieregister vanuit het administratieve systeem te importeren. Tevens kunt u hiermee de betalingswijzen bijwerken. Deze functionaliteit dient regelmatig gebruikt te worden.

Alleen actieve artikelen en klanten kunnen overgebracht worden. Artikelen die een serienummer vereisen, onderdeel zijn van partijgoederen of een houdbaarheidsdatum hebben, worden niet ondersteund in Mamut Kassa. De artikelen moeten aan een magazijn gekoppeld zijn, zelfs wanneer het geen voorraadartikelen zijn.

Meer informatie over het bijwerken van artikelen en klanten vindt u hier.

Meer informatie:

Kassaopmaak

Dagafsluiting

Instelingen - Kassaopmaak

Instellingen - Dagafsluiting

Over Mamut Kassa

Aan de slag met Mamut Kassa

Over beheer in Mamut Kassa

Artikelen en klanten bijwerken