Over Mamut Kassa

Mamut Kassa is een complete, gebruiksvriendelijke en moderne kassaoplossing die naadloos geïntegreerd is met de administratieve programma’s van Mamut Business Software, en eenvoudig aan te passen is aan uw werkomgeving.

Geïntegreerd met Mamut Business Software

Het programma werkt in samenwerking met uw bedrijfsdatabase in Mamut Business Software, zonder deze samenwerking is het noodzakelijk grote aanpassingen in uw instellingen te doen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u de laatste versie van Mamut Business Software hebt geïnstalleerd.

Let op! Meer informatie over onder andere afronden en betalingswijzen vindt u in de paragraaf "Aandachtspunten voor u aan de slag gaat".

Synchronisatie

U synchroniseert regelmatig met Mamut Business Software zodat alle noodzakelijke informatie uit de database kan worden gehaald. Vanuit de database in Mamut Business Software importeert het systeem artikelen, prijzen, betalingswijzen etc. Op dezelfde manier exporteert Mamut Kassa alle verkoopgegevens naar Mamut Business Software.

Het systeem hoeft niet continu verbonden te zijn met Mamut Business Software. Dit is alleen noodzakelijk in bepaalde situaties zoals de synchronisatie met het klanten- en artikelregister. Hierdoor is de veiligheid van de bedrijfsdatabase gegarandeerd, zelfs als u deze ergens anders of in een groter netwerk installeert.

Eenvoudige installatie

Het programma is eenvoudig in gebruik te nemen met behulp van de wizard voor de eerste opstart. Meer informatie over deze wizard vindt u hier. Daarnaast kunt u het programma configureren door middel van een eigen instellingenvenster. Als systeembeheerder kunt u de veiligheid bewaken, zowel in de vorm van gebruikersbeheer waarmee u toegang van de gebruikers controleert, als in de vorm van back-ups. Meer informatie over het beheer in Mamut Kassa vindt u hier hier.

Invoeren van verkopen en betalingen

Verkopen en betalingen worden eenvoudig in een gebruiksvriendelijk venster ingevoerd. De artikelen worden opgehaald via een aangepaste sneltoets, een streepjescode lezer, of door het opzoeken in het artikelregister. Er kan op verschillende manieren betaald worden. De klant kan contant of met kaart betalen. Het kan ook voorkomen dat de klant met een cadeau- of tegoedbon wil betalen, zijn geld terug wil hebben of in vreemde valuta wil betalen. Tevens is het mogelijk meerdere betalingswijzen te combineren.

Verkopen parkeren

U kunt een verkoop parkeren zodat u andere klanten kunt helpen indien een klant niet direct na het registreren van de artikelregels de verkoop kan voltooien. Geparkeerde verkopen kunnen eenvoudig op een later moment worden opgehaald, bewerkt en voldaan. Een lijst van geparkeerde verkopen geeft u gedetailleerde informatie over alle geparkeerde verkopen. Alle geparkeerde verkopen die niet zijn voltooid op het moment dat de dagafsluiting wordt uitgevoerd, worden verwijderd.

Retouren

U kunt retourartikelen in ontvangst nemen en tegoedbonnen afdrukken of het geld teruggeven. Meer informatie over retouren vindt u hier.

Kortingen

U kunt kortingen geven of de prijs van de artikelregel aanpassen. Indien een verkoop aan een bepaalde klant gekoppeld wordt en een factuur wordt aangemaakt, wordt de prijs vanuit het administratieve programma opgehaald.

Gedetailleerde artikelinformatie en magazijnvoorraad

U kunt details over het artikel bekijken, met informatie over onder andere btw-tarief, gewicht, volume en kostprijs. Daarnaast kunt u de huidige magazijnvoorraad opvragen. Voert u één artikel meerdere keren in, kunnen de artikelregels worden samengevoegd, zowel op het scherm als op de kassabon.

Anonieme verkopen met een kredietgrens of invoeren van verkopen aan bestaande klanten

Verkopen aan onbekende klanten worden automatisch als verkoop aan de Kassaklant geregistreerd. U kunt een kredietgrens invoeren, zodat deze klanten niet over een bepaalde grens kunnen gaan. Het klantenregister wordt regelmatig vanuit de Mamut Business Software bedrijfsdatabase overgebracht, zodat u verkopen kunt registreren op reeds geregistreerde klanten. Tevens kunt u gedetailleerde informatie over de klant ophalen.

Factureren

Gewone verkopen worden normaal gesproken zonder specifieke klantinformatie geregistreerd. De verkopen worden als één geheel naar de Mamut Business Software bedrijfsdatabase overgebracht. U kunt een verkoop ook op een bepaalde klant registreren, bijvoorbeeld wanneer u de klant achteraf een factuur wilt sturen. Kassaverkopen die gefactureerd dienen te worden, worden overgebracht naar het orderregister. Facturen die zijn aangemaakt in het kassaprogramma worden bij het opmaken van de kassa in het administratieve programma aangemaakt. Deze facturen moeten vanuit Mamut Business Software afgedrukt worden, en niet vanuit het kassaprogramma.

Aanmaken van nieuwe klanten vanaf de kassa

U kunt in het kassaprogramma nieuwe klanten aanmaken. Deze worden direct overgebracht naar het administratieve programma, zodat u kunt factureren.

Kassastortingen/-opnames

Het is mogelijk kassastortingen en -opnames te verrichten. Het doel hiervan kan zijn om de kassalade te vullen of te legen of om uitgaven te dekken.

Dagafsluiting en kassaopmaak

Er zijn twee routines voor het opmaken van de kassa: De Kassaopmaak telt de inhoud van de kassalade voor verkopen die geregistreerd zijn vanaf de laatste kassaopmaak tot een bepaald tijdstip. De Dagafsluiting brengt de verkopen over naar het administratieve systeem en werkt de voorraad bij.

Meer informatie over de dagelijkse routines vindt u hier.

Touchscreen

Alle functionaliteiten bij het registreren van een verkoop, met uitzondering van het zoeken naar een klant of een artikel, kunnen worden uitgevoerd met een touchscreen. U kunt het programma instellen zodat de artikelen gecategoriseerd worden en via de verschillende sneltoetsen op het venster kunnen worden gevonden. Deze sneltoetsen kunnen naar wens gegroepeerd worden. U kunt het programma ook gebruiken met een normaal scherm.

Printers voor kassabonnen en rapporten

U kunt een printer voor het afdrukken van bonnen aansluiten, welke u ook kunt gebruiken voor het afdrukken van de rapporten uit het programma. Het is tevens mogelijk om de rapporten op een andere printer af te drukken. U kunt eigen cadeau- en tegoedbonnen direct vanuit het programma afdrukken.

Aangepaste afdruk van de bon

U kunt de afdruk van de bon aanpassen, zodat deze informatie over btw, naam van de verkoper of een eigen tekst weergeeft.

Rapporten

Het programma heeft een aantal rapporten die u onder andere inzicht geven in de omzetten per gebruiker, de omzet verdeeld per uur, de verkopen die niet betaald zijn en meer. Tevens zijn er rapporten beschikbaar die aan de routine voor kassaopmaak zijn gekoppeld. In het administratievenster vindt u de statusinformatie met kengetallen.

Gebruikersrechten

U kunt de gebruikersrechten voor de verschillende gebruikers instellen, zodat u kunt controleren wie er toegang heeft tot het opmaken van de kassa of kortingen mag geven. De gebruikers worden automatisch uitgelogd wanneer de rechten worden gewijzigd.

Trainingmodus

U kunt het programma in de trainingmodus starten om te oefenen of om medewerkers op te leiden. Deze trainingmodus registreert alles in de voorbeelddatabase. U start het programma in de trainingmodus via het Start-menu in Windows. Onder de programmagroep Mamut Kassa vindt u de trainingmodus. Het wordt duidelijk aangegeven dat u zich in de trainingmodus bevindt.

DataTools

Het programma gebruikt DataTools om de database te onderhouden. U kunt DataTools starten vanuit het startmenu in Windows, onder de programmagroep Mamut Kassa.

Meer informatie:

Aan de slag met Mamut Kassa

Aandachtspunten voor u aan de slag gaat

Inloggen in Mamut Kassa

Over beheer in Mamut Kassa

Definitie van woorden en uitdrukkingen in het programma