Om databasen

Microsoft® SQL Server®-database

Mamut Business Software benytter Microsoft® SQL Server®-database. Ved installasjon av programmet vil det bli sjekket for om du har en Microsoft SQL Server installert på maskinen fra før. Dersom ingen Microsoft SQL Server er installert, vil den bli installert sammen med programmet.

Ved standard enbrukerinstallasjon der programmet kun skal benyttes på en datamaskin, vil denne maskinen fungere som databaseserver.

Ved flerbrukerinstallasjon vil en av maskinene i nettverke

t fungere som databaseserver og Microsoft SQL Server bli installert i forbindelse med installasjonen dersom det ikke er installert Microsoft SQL Server på serveren fra før.

Ved klientinstallasjon der det kobles til en eksisterende databaseserver i nettverket vil det ikke være nødvendig å installere Microsoft SQL Server i forbindelse med installasjon av programfilene til Mamut Business Software.

Merk! Du bør unngå å endre navn på datamaskinen som inneholder SQL Server-databasen. Dette kan skape problemer for programmer som benytter SQL Server.

Les mer i Om installasjon

Les mer i Om flerbrukerinstallasjon

Instans

En databaseserver kan ha flere ulike instanser og ved installasjon av Mamut Business Software vil MAMUT bli foreslått som standardnavn for instansen. Navnet kan overstyres om ønskelig eller det er mulig å benytte en eksisterende instans dersom det finnes en slik. Det anbefales å opprette en egen instans for databasen til Mamut Business Software for best mulig oversikt.

Navnet på databaseserveren vil i mange tilfeller bestå av navnet på serveren + navnet på instansen. Et eksempel på databaseserver kan være SERVERNAVN\MAMUT.

Merk! Det vil bare være behov for bruk av instans dersom man skal ha flere SQL Servere på samme maskin.

En instans kan inneholde en eller flere databaser. I Mamut Business Software består databasen av en systemdatabase og en eller flere firmadatabaser.

Les mer i Filer som installeres

Systemdatabase

En systemdatabase består av firmadatabasefiler og systemfiler. Firmadatabasefilene inneholder data for de forskjellige firmadatabasene, mens systemfiler inneholder data som er felles for alle firmadatabaser. Eksempel på systemfiler er brukerinformasjon og brukertilgang.

Tips! Informasjon om servernavn, instans, og systemdatabasen er angitt i innstillingen Vis - Innstillinger - Andre innstillinger - Andre programmer.

Firmadatabase

En firmadatabase representerer ett regnskap/en enhet. For regnskapsbyråer refereres det gjerne til "klienter", mens for andre som håndterer flere selskaper, kan en firmadatabase tilsvare firmaer/selskaper. Man kan ha flere firmadatabaser i en enkelt installasjon av programmet. Maksimalt antall er begrenset av din lisens.

Les mer i Om firmadatabaser

Sikkerhet

SQL Server installert med Mamut Business Software benytter som standard SQL Autentisering, slik at brukerne som er angitt i Brukeradministrasjon i Mamut Business Software har tilgang til SQL Server-databasen. I Brukeradministrasjon i Mamut Business Software kan systemadministrator gi brukerne tilgang til ulike deler av systemet. Systemadministrator kan i tillegg eventuelt differensiere brukernes tilgang til databasen direkte i SQL Server.

Tips! Systemadministrator kan overstyre dette, slik at Windows autentisering benyttes i stedet. Til dette kreves SQL Server Management Studio Express. Deaktiver pålogging for brukeren <Mamut>, eller slå av all SQL Autentisering for alle programmer.

Client Manager

Client Manager er en del av enkelte programversjoner, og benyttes av brukere som har flere systemdatabaser til å administrere. En systemdatabase, eller en "installasjon" kan inneholde mange firmadatabaser (firmaer/klienter/regnskaper). Brukere som har behov for flere systemdatabaser, er gjerne regnskapsbyråer med et stort antall klienter.

Les mer i Client Manager

Vedlikehold av databasen

Har du behov for å utføre vedlikehold i form av reparasjon, reindeksering eller komprimering av databasen, gjøres dette i eget program som heter DataTools. DataTools er et databaseadministrasjonsverktøy som støtter de vanligste verktøyene for administrasjon av SQL Server-baserte databaser. Programmet blir automatisk installert i forbindelse med installasjon av Mamut Business Software og startes ved å dobbeltklikke på filen MDataTools.exe som du finner i mappen DataTools der du har installert programfilene til Mamut Business Software. Du åpner mappen til programfilene ved å gå til Fil - Databaseverktøy - Gå til systemets programkatalog i Mamut Business Software.

I tillegg til vedlikehold kan du også utføre sikkerhetskopiering samt tilbakeføre en sikkerhetskopi via DataTools. Du finner mer informasjon om de ulike funksjonene i egne hjelpefiler for DataTools.

Ytelse

Microsoft SQL Server har enkelte egne begrensninger på ytelse som databasestørrelse, minne og CPU. Du kan oppgradere til større SQL Server database programvare, eller installere en større versjon side om side med Microsoft® SQL Server® Express. Se mer informasjon om dette på våre hjemmesider.

Se også:

Filer som installeres

Opprette en ny firmadatabase

Slette innholdet i en systemdatabase

Om installasjon

Firmadatabasehåndtering

Databaseverktøy

Flytte programmet til en annen datamaskin/server

Systemkrav Mamut Business Software