Om Lønnsmodulen

Lønnsmodulen hjelper deg å automatisere rutinene rundt lønnskjøringen. Mange av de sentrale opplysningene som brukes i denne modulen hentes fra Personalregisteret. Hvis nødvendig informasjon ikke er registrert i personalregisteret, vil det heller ikke være mulig å kjøre lønnsavregninger. Minimumskrav til informasjon før lønnskjøring er:

Du åpner personalregisteret ved å gå til Vis - Lønn - Personalregister. Ovennevnt informasjon registreres under knappene Lønn og Skattetrekk i fanekortet Lønn. Les mer om de ulike knappene i dette fanekortet i Personalregister, fanekortet Lønn.

Firmainnstillinger

Lønnsmodulen inneholder skattetabeller, avgiftssoner og -satser, satser og kriterier ved bruk av arbeidsgivers bil, og ferdigdefinerte lønnsarter som dekker de mest grunnleggende behov. Feriepengesatser må defineres under Vis - Innstillinger - Regnskap - Modulinnstillinger - Lønn. For å kunne kjøre lønn må kommunen firmaet tilhører, være registrert i firmainnstillinger, dette for å kunne beregne korrekt arbeidsgiveravgift.

Lønnsregistrering

Lønnsregistreringen gjør du i et lønnsregistreringskort for hver enkelt ansatt. I fanekortet Lønn registrerer du lønns- og trekklinjer for hver av dine ansatte. I fanekortet Standardlønn kan du opprette én eller flere forhåndsdefinerte standardlønninger, f.eks. julelønn, timelønn etc. Bruk av standardlønn forenkler lønnsregistreringen, og du slipper å registrere samme data flere ganger. I fanekortet Historikk har du full oversikt over alle lønninger som er avregnet på den ansatte. Se mer i Lønnsregistrering.

Lønnsavregning

Selve lønnskjøringen ledes av en veiviser bestående av seks trinn. Veiviseren kan startes ved å klikke knappen for Lønnsavregning i lønnsregistreringsvinduet eller ved å velge Vis - Lønn - Avregning. Veiviseren gjør at du hele veien kan kontrollere og tilpasse informasjonen. I venstre kant vil du kunne følge med på hvilket trinn du er på. Se mer i Avregning av lønn.

Lønnsarter

Alle typer lønn som utbetales via programmet er definert som lønnsarter. Det gjelder både time- og månedslønn, skattetrekk og feriepenger for å nevne eksempler. Lønnsartregisteret inneholder en rekke forhåndsdefinerte lønnsarter. Se mer i Lønnsarter.

Lønns- og trekkoppgaver

Opplysninger i lønns- og trekkoppgavene blir lagt til grunn ved ligningen av skatteyter. Det er derfor svært viktig at arbeidsgiverne foretar riktig lønnsinnberetning. Prosessen for å skrive ut disse lønns- og trekkoppgavene ledes av en veiviser. Denne leder deg gjennom prosessen og gjør arbeidet med utskriftene enklere. Les mer i Utskrift av lønns- og trekkoppgave.

Innlevering av lønns- og trekkoppgaver og terminoppgaver via Altinn

Ønsker du å levere inn lønns- og trekksoppgaver og/eller terminoppgaver elektronisk via Altinn, kan du enkelt gjøre dette direkte fra Mamut Business Software. Les mer i Kom i gang med elektronisk innsending til Altinn.

Merk! Ny ordning trådte i kraft 1. januar 2015 for innlevering av Lønns- og trekkoppgave. A-meldingen erstatter denne. Les mer i Om a-meldingen.

Lønnsremittering

Ved lønnsremittering utbetales lønn direkte over bank ved at du genererer lønnsremitteringsfiler. Dette gjør at du kan utbetale lønn på en raskere, rimeligere og mer effektiv måte enn om du skulle foreta utbetalingene manuelt. Se mer i Lønnsremittering.

Elektronisk overføring av skattekort

Elektronisk skattekortoverføring er en tjeneste Skattedirektoratet tilbyr arbeidsgivere, slik at de arbeidsgivere som ønsker det, kan få overført skattekortopplysninger for sine ansatte elektronisk. Elektronisk overføring av skatteinformasjon forenkler prosessen med den årlige oppdateringen av alle ansatte, og kan være svært hensiktsmessig å benytte dersom man har mange ansatte. Se mer i Om elektronisk overføring av skattekort.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

Alle bedrifter som har minimum to ansatte, som begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 % eller mer av full stilling, omfattes av ordningen som gjør tjenestepensjon obligatorisk. Programmet lar deg velge mellom ytelsesbasert ordning og innskuddsbasert ordning, og å avsette beløp til pensjonen. Det skal svares arbeidsgiveravgift av arbeidsgivers andel av avsetningen samt av risikopremien, men ingen av delene er skattepliktige, ei heller ansattes andel. I Mamut anbefaler vi at du kjører beregning av avsetningen til tjenestepensjon via lønnsmodulen. Se mer i Om obligatorisk tjenestepensjon.

Se også:

Personalregisteret

Lønnsregistrering

Avregning av lønn

Lønnsarter

Utskrift av lønns- og trekkoppgave

Kom i gang med elektronisk innsending til Altinn

A-meldingen

Innlevering av terminoppgaven via Altinn

Lønnsremittering

Om elektronisk overføring av skattekort

Om obligatorisk tjenestepensjon