Inboekvenster

Het inboekvenster is in twee delen opgedeeld. In het bovenste gedeelte ziet u het boekstuk dat u bewerkt. In het onderste gedeelte ziet u de boekstukken die al zijn ingeboekt, maar nog niet naar het Grootboek zijn verwerkt. Het is nog steeds mogelijk deze boekstukken te veranderen.

Via de afrollijst in het onderste gedeelte van het inboekvenster kunt u naast de weergave van het boekstuk in Inboeken of Grootboek ook kiezen voor Postenlijst. In deze lijst ziet u alle boekingen van het betreffende jaar. Voor welke rekening de dagboeken worden weergegeven, is afhankelijk van het rekeningnummer dat geselecteerd is in de rekeningkolom in het bovenste gedeelte van het inboekvenster.

U kunt het venster onderaan verbergen door de optie Boekstukoverzicht weergeven op het tabblad Functionaliteiten in de Gebruikersinstellingen uit te schakelen.

Bij het registreren van boekstukken wordt vanuit gegaan dat u standaard de brutosom invoert. Met behulp van de btw-codes trekt het systeem automatisch het correcte btw-bedrag af en boekt deze op de correcte btw-rekening. U kunt ervoor kiezen om de nettobedragen in te voeren. Dit stelt u in bij de gebruikersinstellingen voor het inboeken.

Verwijderen: Kies of u een boekstukregel, een boekstuk of alle niet-verwerkte boekstukken van een boekjaar wilt verwijderen.

De knop Rekeningschema fungeert als een sneltoets naar het rekeningschema. Hier kunt u grootboekrekeningen bewerken en aanmaken. Via de pijlknop rechts van de knop rekeningschema, krijgt u een lijst te zien met snelkoppelingen voor o.a. Instellingen btw-codes, Instellingen dagboeken, Tekst boekstukregel, Valutaregister en vindt u tevens de optie Boekstukken van alle gebruikers.

Kiest u voor Boekstukomschrijving (Ctrl + T), kunt u standaard boekstukomschrijvingen aanmaken en bewerken. In het venster boekstukomschrijving kunt u op de instellingenknop klikken en uw eigen boekstukomschrijvingen in het Standaardregister aanmaken. De teksten die u invoert, zullen beschikbaar zijn in de afrollijst in het venster boekstukomschrijving.

Door op de pijlknop rechts van Activiteiten aanmaken te klikken, kunt u aangepaste activiteiten invoeren. U kunt zelf de inhoud van de activiteiten bepalen en aangeven in welke modules de activiteitssjablonen beschikbaar zullen zijn.

Bijlagen: Opent een paneel met de afbeeldingen en lokale bestanden die aan een boekstuk zijn gekoppeld. Meer informatie over het koppelen van bestanden aan boekstukken vindt u in Visma Mobile Scanner-integratie.

Notitie: Opent een paneel waarin u notities over uw bijlagen kunt invoeren. Meer informatie vindt u in Visma Mobile Scanner-integratie.

Tip! U kunt ervoor kiezen om de panelen Notitie en Bijlagen standaard weer te geven wanneer u het inboekvenster opent. Klik hiervoor op de knop Gebruikersinstellingen, ga naar het tabblad Functionaliteiten en selecteer Boekstukbijlagen bij het opstarten weergeven en Boekstuknotitie bij opstarten weergeven.

De knop Gebruikersinstellingen (Ctrl + I) stelt u in staat om het inboekvenster naar uw wens aan te passen. U kunt per gebruiker vijf verschillende sets met gebruikersinstellingen definiëren. Elke set met gebruikersinstellingen kan aangepast worden zodat deze de gewenste kolommen en functionaliteiten weergeven. De gebruikersinstellingen zijn gekoppeld aan de gebruikersset, die uit de afrollijst links van de knop Gebruikersinstellingen, wordt geselecteerd.

Voorbeeld: Bij de keuze van "Valuta" uit de afrollijst ziet u de kolommen en functionaliteit, die van belang zijn voor het boeken van valutaboekstukken. Kiest u voor "Debiteur/crediteur", krijgt u automatisch de relevante kolommen en functionaliteiten voor het inboeken van debiteur/crediteurte zien. Om een set met gebruikersinstellingen aan te passen, selecteert u de betreffende opzet uit de afrollijst bovenaan en klikt u op de knop Gebruikersinstellingen.

Activeer de service Visma Mobile Scanner. Een wizard opent en helpt u de service te activeren. De knop verdwijnt zodra de service is geactiveerd. Meer informatie vindt u hier.

Tip! U kunt een Rekenmachine openen door, wanneer de cursor in het veld Debet of Credit staat, op F12 op het toetsenbord te klikken. Er zijn een aantal andere sneltoetsen om het inboeken te vereenvoudigen.

Meer informatie:

Aan de slag met inboeken

Boekstukken registreren

Verwerken naar grootboek

Inboeken - Werkbalk boekstuksjablonen

Over boekstuksjablonen

Administratieve instellingen

Rekeningschema

Gebruikersinstellingen voor Inboeken

Kolommen in het inboekvenster

Boekstuknummering

Sneltoetsen bij inboeken

Btw-codes bewerken

Activiteitssjablonen

Boeken van boekstukken met aangepaste kostenplaatsen